Hur du gör nyttiga och lätta pommes frites

Hur du gör nyttiga och lätta pommes frites
Lourdes Martínez

Granskad och godkänd av farmaceut Lourdes Martínez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vem gillar inte pommes frites? På grund av hur de tillagas så kan de dock vara väldigt skadliga för din hälsa. De tenderar dessvärre att tillagas med lågkvalitativ olja som har använts och återanvänts många gånger, och alltid vid höga temperaturer.

Oavsett detta så måste du inte sluta äta dem. I denna artikel ska vi förklara hur du kan göra dem hemma med tre enkla steg så att de blir nyttigare och lättare än vanligt, och med färre skadliga effekter än de vanligtvis har.

Pommes frites som säljs ute

För att göra pommes frites nyttigare så är det första steget att göra dem hemma, eftersom det endast är då du kan garantera deras kvalitet. Detta kommer möjliggöra för dig att äta dem ofta med andra rätter. Försök dock att undvika dem så mycket som möjligt när du äter ute.

Pommes frites som säljs på restauranger och snabbmatsställen är skadliga på grund av följande anledningar:

 • De tillagas med lågkvalitativa oljor (de som kallas frityroljor och som baseras på transgen soja eller andra vegetabiliska oljor) som blir till transfett när de tillagas på hög temperatur och som i sin tur orsakar gifter i din kropp. De tenderar även att återanvändas många gånger.
 • De har väldigt högt fettinnehåll eftersom de friteras i mycket olja.
 • Potatisen är i verkligheten en blandning av potatispuré och andra ohälsosamma ingredienser.
 • Innehåller mycket raffinerat salt.

Alla dessa egenskaper kan bidra till dålig hälsa:

 • Ökar kolesterol- och triglyceridnivåerna
 • Bidrar till fetma och celluliter
 • Gör att lever och njurar tvingas arbeta för hårt
 • Försämrar blodtrycket och vätskeretention
 • Orsakar surhet, vilket är grunden för många sjukdomar
Gör egna, nyttiga pommes frites

Grundläggande steg för goda pommes frites

För att göra utsökta och nyttiga pommes frites så bör du följa dessa inledande steg:

 • Skaffa högkvalitativ potatis – helst ekologisk
 • Använd olivolja
 • Krydda med havssalt, men inte för mycket
 • Använd teflonfria behållare, såsom keramik, glas, rostfritt stål, gjutjärn, etc.

1. Pommes frites utan surhet

Ett kulinariskt trick från Öst består av att lägga till några umeboshiplommon i oljan för att bli av med en stor del av surheten som maträtter får när de tillagas i den. Detta är ett medicinalt livsmedel med många goda egenskaper. Dessa plommon absorberar en del av surheten utan att ändra smaken. Du bör inte äta plommon som har tillagats, men du kan äta ett efter en måltid för att motverka de skadliga effekterna.

Plommon

2. Ugnsbakade pommes frites

Skär potatisen i strimlor, precis som när du ska fritera dem, och lägg dem på en plåt. Innan du ugnsbakar dem ringlar du över olivolja så att de blir krispiga. På så sätt kommer du få ugnsbakade pommes frites som kommer vara identiska med den friterade typen, men med mycket mindre olja.

3. Kokade och friterade pommes frites

Ett annat sätt för potatisen att inte absorbera så mycket olja är att först koka dem i tio minuter efter att ha strimlat dem, så att de förlorar sin naturliga hårdhet. Efter det låter man vattnet rinna av ordentligt så att all olja inte glider av dem, och friterar dem därefter tills de antar vanlig konsistens.

Näringstips

Potatis är stärkelse, vilket är varför det alltid är rekommenderat att kombinera dem med en grönsak (grönsaker, sallad, frukt) och protein (kött, fisk, ägg, baljväxter) för bättre matsmältning. Om du kombinerar dem så kommer effekterna av att konsumera dem dessutom bli mycket mer fördelaktig för din kropp. Vi rekommenderar dock inte att kombinera dem med andra typer av stärkelse eller mjöl, såsom smörgåsar, pizza, pasta, etc., eftersom det kommer göra matsmältningen svårare, överarbeta din kropp och bidra till att oönskade fettansamlingar bildas.

Kombinera dina pommes med grönsaker och protein

Känner du till friterade äpplen?

Avslutningsvis så vill vi ge dig ett ännu nyttigare förslag som kommer överraska hela din familj. Skär ett äpple i strimlor, som om det vore en potatis, och fritera dem på samma sätt. Du kan även lägga till salt. Dess söta smak och uppfriskande textur kommer göra detta recept till ett väldigt originellt mellanmål.

Bilder från avlxyz, stevebott, mismisimos och Leszek.keszcysnki


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kostik, V., Memeti, S., & Bauer, B. (2013). FATTY ACID COMPOSITION OF EDIBLE OILS AND FATS. Hygienic Engineering and Design Original.
 • Bhardwaj, S., Passi, S. J., & Misra, A. (2011). Overview of trans fatty acids: Biochemistry and health effects. Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2012.03.002
 • Micha, R., & Mozaffarian, D. (2008). Trans fatty acids: Effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2008.09.008
 • Ginter, E., & Simko, V. (2016). New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratislava Medical Journal. https://doi.org/10.4149/BLL_2016_048

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.