Tio användningar för olivolja du inte visste om

Olivolja är en naturlig produkt som huvudsakligen används för matlagning eller som dressing till olika maträtter. Olivolja passar dock även till ett flertal icke matrelaterade användningsområden som de flesta inte känner till. Det är därför vi ska visa dig tio överraskande användningar av olivolja nedan.

1. Fuktgivare för huden

Kombinerat med andra produkter, så som eteriska oljor, så är olivolja perfekt för att fukta huden och bekämpa torrhet. För att bevisa hur effektivt detta är så är allt du behöver några droppar som du sedan applicerar runtom på kroppen. Det bästa sättet är att applicera olivolja två gånger dagligen eller vid behov.

2. Naturlig sminkborttagare

Olivolja kan användas som en naturlig sminkborttagare. Bäst av allt är att den är användbar för alla hudtyper och att den vanligtvis är väldigt effektiv. Att använda den kommer hjälpa dig att ta bort kosmetika. Självklart så måste du vara försiktig runt ögonen eftersom kontakt kan resultera i en skadlig reaktion.

3. Rakningsbas

Detta fungerar för både män och kvinnor. Applicera lite olivolja på ditt ansikte, ben eller vilket område du nu vill raka, så kommer detta hjälpa rakbladet att glida lättare. Detta orsakar i sin tur mindre irritation och rödhet.

4. Kastrullrengörare

Kastrullrengörare

Olivolja kan användas för att rengöra kastruller och andra typer av behållare. Allt du behöver göra är att applicera några droppar av oljan på kastrullens yta och sedan skrubba med en trasa i några minuter. Efteråt kan du enkelt skölja av den och fortsätta rengöringen med diskmedel, som du normalt gör. Detta gör det enklare att rengöra kastruller och stekpannor.

5. Spisrengörare

Olivolja kan även användas för att rengöra spisen eftersom den hjälper till att ta bort fett och smuts som samlas på den. Här gör du samma sak som med kastrullerna: allt du behöver är några droppar på spisens yta och sedan gnugga med en trasa som inte repar. Detta kommer resultera i en ren spis.

6. Lindrar obehag i halsen

Om du upplever en irriterad hals eller något typ av obehag så kan du dricka en matsked olivolja. Detta kommer få dig att må bättre och, i vissa fall, avsevärt lindra irritationen och smärtan. Om du har drabbats av influensa så kan du även kombinera oljan med lite honung om du vill.

Kvinna-hals

7. Naturligt smörjmedel

Eftersom det är en olja så fungerar den som ett naturligt smörjmedel som kan användas i flera situationer. Den kan till exempel användas för att smörja gnekande dörrar eller fönster, blixtlås i byxor, jackor eller väskor som sitter fast eller andra metallbitar som konstant orsakar friktion.

8. Skyddar din katt

Katt

Om du har en katt så kan olivolja hjälpa till att förebygga hårbollar från att formas i deras magar, eller hjälpa dem att bli av med dem lättare. Här ska du hälla lite olivolja i din katts mat.

9. Möbelrengörare

Ytterligare ett alternativt användningsområde för olivolja är som rengörare för läder- eller trämöbler. Utöver rengöring så gör denna olja även att de skiner mer. För att göra detta ska du applicera några droppar på en ren trasa och gnida den över möblerna.

10. Naturlig avfettare

Eftersom det är en olja så kan olivolja hjälpa till att ta bort fettfläckar som orsakats av industriella produkter – petroleumderivat med andra ord. För detta ska du blanda lite olivolja med salt och med hjälp av händerna skrubba där fläcken är.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG