11 sätt att använda bikarbonat som rengöringsmedel

I denna artikel ska vi visa dig 11 användningar för bikarbonat när du rengör hemmet.
11 sätt att använda bikarbonat som rengöringsmedel

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin undrat över vilka användningar bikarbonat har? Du kanske vet att det är en substans som kan användas för att göra olika maträtter (från salta rätter till desserter), i den farmaceutiska industrin samt inom kosmetika. Men visste du att man kan använda bikarbonat som rengöringsmedel?

Bikarbonat reagerar väldigt bra när den kombineras med andra substanser, vilket ger dig resultaten du vill ha. När det är dags att städa kan du till exempel blanda den med lite citronsaft eller vatten. Du kan även tillsätta den i tvättmedel för att öka den rengörande kraften.

Båda dessa alternativ fungerar väldigt väl, men det finns många fler. Låt oss ta en titt!

Bikarbonat

Huvudsakliga användningar för bikarbonat

Användningarna för bikarbonat som rengöringsmedel kretsar kring att eliminera fläckar samt ansamling av fett. Här kommer några av sakerna bikarbonat gör:

  • Första hjälpen: för att behandla brännskador från syra.
  • Personlig hygien: inklusive tandkräm samt munskölj.
  • Insektsmedel (den är perfekt för att döda kackerlackor) och även svampdödare.
  • Ökar alkaliniteten, vilket gör den till ett perfekt ämne att tillsätta i poolvatten.
  • För att släcka bränder, speciellt typ C (som orsakas av elektricitet).

Användningar för bikarbonat som rengöringsmedel

Som du kan se har bikarbonat många användningar. Idag ska vi fokusera på hur man använder det för att rengöra hemmet. Sanningen är att det finns många sätt att använda bikarbonat som rengöringsmedel, och de kommer inte göra dig besviken. Notera följande sätt:

1. Diska kastruller, stekpannor och tallrikar

Tillsätt några matskedar bikarbonat i diskmedlet för att diska vanliga tallrikar och med enkelhet eliminera fett. Om fettet eller matresterna verkligen är tuffa kan du låta dem ligga i blöt med diskmedel samt bikarbonat. Använd därefter en fuktig svamp för att att bort resten.

Torka golven med bikarbonat

2. Rengör ytor

Du kan applicera den på en fuktig svamp och använda på kakel, i badkar, i diskhoar etc. För ännu bättre resultat kan du göra en smet av bikarbonat och ditt vanliga rengöringsmedel. Applicera och låt sitta i fem minuter, varpå du sköljer med vatten.

3. Rengör mikrovågsugnen

Denna vitvara har ofta matfläckar. Strö först lite bikarbonat på en svamp och rengör på insidan. Blöt därefter svampen och torka av.

4. Rengör ugnen

Ugnen samlar ofta på sig matrester från dina kulinariska aktiviteter. För att ta bort dem strör du lite bikarbonat i botten av ugnen. Spreja sedan med vatten och låt stå över natten. På morgonen torkar du av med en svamp. Smutsen och fettet kommer lätt lossna, och du kommer inte behöva skrubba hårt.

5. Rengör möbler

Fläckar från kritor kommer försvinna när du torkar ytan eller väggen med en fuktig svamp och lite bikarbonat.

6. Rengör golven

Lös upp 1 dl bikarbonat i en hink med varmt vatten. Moppa golven och torka av. Dina golv kommer bli rena och skinande med väldigt lite ansträngning.

Förstärk ditt tvättmedel med bikarbonat

7. Rengör duschdraperiet

Dessa samlar ofta på sig en hinna av gammal tvål och kalkavlagringar. För att eliminera den strör du lite bikarbonat på en svamp och torkar av draperiet, varpå du sköljer av.

8. Rengör kaffekoppar och tekoppar

Du kan även använda bikarbonat för att eliminera omöjliga fläckar från kaffe och te, speciellt på vita eller ljusa kläder. Du kan även eliminera odörer från kaffe- och tekoppar. Om fläcken är tuff applicerar du bikarbonat direkt med en svamp.

9. Förstärk flytande tvättmedel

Bikarbonat är perfekt för att balansera pH-nivån hos vatten, vilket hjälper dig att få renare, fräschare och ljusare kläder.

  • Tillsätt 1 dl till ditt flytande tvättmedel vid varje omgång.

10. Ta enkelt bort olje- och fettfläckar

Här behöver du bara strö bikarbonat på det drabbade området och borsta med en borste. Det är enkelt!

11. Ta bort dålig lukt från svampar

Förbered en koncentrerad bikarbonatlösning och sänk ned svamparna för att ta bort smuts och lukt.

Har du andra sätt att använda bikarbonat som rengöringsmedel? Då får du gärna dela med dig av dina tips!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Huacasi-Supo V, Jinéz-Mamani W, Durand-Zea E, et al. Efectos del colutorio de bicarbonato de sodio sobre el pH salival y la microflora oral. Vive Revista de Salud. 2021; 4(11): 141-149.
  • Normas Oficiales Mexicanas SCT2. Norma oficial mexicana, detección, identificación, prevención y sistemas contra incendio para embarcaciones que transportan hidrocarburos, químicos y petroquímicos de alto riesgo. Diario Oficial de la Federación Fecha de publicación: 21 de Diciembre de 1998. NOM-025-SCT4-1995.
  • Navarrete N. Prevención de quemaduras por ácido tricloroacético durante el tratamiento de condilomas acuminados: neutralización con bicarbonato de sodio. Rev. chil. Dermatol. 2005; 21(2): 145-146.
  • Velázquez Peña, S. Desinfección del agua a través de métodos electroquímicos. Ciencia Ergo-Sum. 2017; 24(2): 145-151.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.