Visste du att disksvampar är fyllda med bakterier?

För att undvika smitta borde du desinficera dina disksvampar. På det sättet undviker du bakterier.
Visste du att disksvampar är fyllda med bakterier?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Disksvampar används varje dag och det är väldigt viktigt att se till att de är rena och så bakteriefria som möjligt.

Även om dessa svampar används vid rengöring kan de bli stora fiender för hälsan om du inte använder dem på rätt sätt.

När man diskar med dem absorberas en stor del av matresterna av svampen och tillsammans med fukten skapas en miljö där bakterier lätt kan uppstå, speciellt om de håller sig våta.

Bakterier som E. coli och salmonella har ofta lätt för att överleva i disksvampar i flera dagar efter den första kontakten. Det är därför viktigt att man desinficerar dem regelbundet.

Disksvampar: Det som används mest i hemmet

Dr. Phillip Tierno, professor i mikrobiologi vid New Yorks universitet, säger att “det smutsigaste som finns i hemmet är de svampar man använder för att diska”.

De har lätt för att ta bort smuts men de absorberar även många rester och har lätt för att bli en grogrund för mikroorganismer.

hand

De matrester som fastnar på svampen göder bakterier och för varje 20 min den är fuktig utvecklas en ny bakterie.

Genom att använda diskmedel kan man tänka sig att svampen håller sig ren och att det inte finns någon risk; det räcker dock inte, då medlet inte tar bort bakterierna helt.

Det bästa sättet att undvika sjukdomar från dessa svampar är att desinficera dem. Det är lite paradoxalt att man måste tvätta något man använder för rengöring. Men det är nödvändigt och ett effektivt sätt att ta bort mikroorganismer.

Hur desinficerar man bakterier?

mikro

I en studie som gjordes av organisationen ARS i USA under 2007 visade det sig vad som är det mest effektiva sättet att ta bort patogener som ackumulerats i svamparna.

Det första de gjorde var att blötlägga dem i rumstemperatur i en lösning med kött. För att främja tillväxten av mikrober för att därefter kunna göra en analys.

 • De lades i en 10% lutlösning i 3 minuter.
 • Därefter lades de i citronjuice i en minut.
 • Därefter lades de i mikrougnen i en minut.
 • Till sist lades de i diskmaskinen på torrcykel.

Resultaten visade att man med lut och citronjuice kan minska mängden bakterier med mellan 37 och 87%.

Att värma dem i mikrougnen tog bort 99,9% av mikroorganismerna. Och det förekom ett liknande resultat med diskmaskinen.

Därför slog studien fast att det mest effektiva sättet att ta bort bakterier och mögel från svamparna var att värma dem i mikron eller diskmaskinen på torrcykel.

För att desinficera dem i mikrovågsugnen tvättar du dem med rent vatten och värmer dem i två minuter på maxtemperatur. Utöver det ska du tänka på följande:

 • Rengör svampen varje gång efter att du har använt den.
 • Ha ett rotationssystem med två svampar och använd alltid den rena medan du rengör den andra
 • Efter att ha använt svampen borde du låta den torka för att undvika fukt och bakterier.
 • Om tallrikarna har fått någon typ av animaliskt fett på sig är det viktigt att rengöra dem med hushållspapper. Ta därefter bort resterna med en svamp.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Piédrola, G. (2002). Medicina Preventiva y salud pública. Madrid: Masson, pp. 416-423.
 • Puerta-García, A., y Mateos-Rodríguez, F. (2010). “Enterobacterias”, Medicine, 10 (51): 3426-3431.
 • Rutala, W. A., and Weber, D. J. (2008). Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities. Atlanta (GA): CDC-HICPAC, pp. 10-13.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.