5 knep för att naturligt desinficera hemmet

Utöver att lindra problem med hälsan är eukalyptusolja bra för att parfymera hemmet och hålla det fritt från bakterier.
5 knep för att naturligt desinficera hemmet

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Det händer att naturen ställer stora krav på våra resurser i hemmet. Det är viktigt att naturligt desinficera det och det är något vi bör göra regelbundet för hela familjens hälsa.

Som du vet köper vi ofta dessa farliga, kemiska produkter som innehåller mer och mer giftiga medel för att rengöra hemmet. Varför blir de bara giftigare? För att det verkar som att bakterierna vi försöker få bort blir mer resistenta.

Om du skulle vilja lära dig hur du kan frigöra ditt hem från dessa farliga ämnen har vi några väldigt enkla knep för dig. Naturliga produkter kan vara lika effektiva och därför är det bra att ha dem i åtanke för att undvika dessa kostsamma produkter.

1. Vinäger med väteperoxid

Du känner förmodligen till de stora fördelarna med vinäger som resurs i hemmet. Om du dock kombinerar vinäger med väteperoxid får du en av de kraftigaste medlen för att naturligt desinficera ditt hem. Om du vill kan du också lägga i lite bikarbonat.

Tillredning

 • Ta fram en sprayflaska och häll i 5 dl vinäger, 4 dl vatten och 1/2 dl väteperoxid.
 • Skaka ordentligt och applicera på den valda ytan.
 • För att rengöra bänkskivor behöver du bara spraya på lite väteperoxid och sedan lägger du till vinäger för att till slut gnugga med en trasa.

2. Eukalyptusolja

naturligt desinficera hemmet

Du kan hitta eukalyptusolja i de flesta naturapotek. Den kan dela med sig av många fördelar för hälsan, som exempelvis mot förkylningar och bronkit. Den är även perfekt för att naturligt desinficera hemmet.

 • Eukalyptusolja tar bort bakterier
 • Håller borta mygg
 • Aromatiserar hemmet

Tillredning

För varje liter vatten lägger du till 1 1/2 dl eukalyptusolja. Rör om ordentligt och du kommer se hur bra det fungerar på golv och kakel, där den tar bort bakterier, smuts och aromatiserar ditt hem.

3. Bikarbonat och dess fantastiska användningar i hemmet

Vi är säkra på att du känner till de fantastiska fördelarna med bikarbonat för att rengöra hemmet, desinficera och även för att få många metallföremål att glänsa. Du bör aldrig vara utan det i hemmet. Det är en effektiv och ekonomisk resurs för att naturligt desinficera och ta bort dålig lukt samt insekter.

Rengör och desinficera ugnen

I detta fall behöver du bara spraya vatten på insidan och därefter lägga in två matskedar bikarbonat. Stäng ugnen och låt det verka några timmar. Du kan även låta det stå under natten tills nästa dag. Därefter behöver du bara tvätta av med en fuktig trasa och tvål, och skölja av.

Desinficera och rengör rör

Du behöver bara lägga två matskedar i rören och därefter hälla i 250 ml vinäger. Låt det verkar under natten för att på morgonen skölja med hett vatten.

4. Vinäger och citron

Vinäger för desinfecering

Du bör inte vara utan denna enkla och effektiva kombination. Citron och vinäger är tillsammans väldigt effektiva för att desinficera hemmet och är mycket användbart ifall du vill rengöra badrummet.

Ingredienser

 • 1 liter vatten
 • 1/4 liter vinäger
 • Juicen från en citron
 • En sprayflaska

Tillredning

Lägg alla ingredienserna i sprayflaskan och skaka om ordentligt. Du behöver bara fukta en trasa för att rengöra alla ytor du vill desinficera. Om du vill rengöra toaletten behöver du använda hett vatten och låta det verka under natten.

5. Väteperoxid och teträdolja

Teträdolja för golvet

Vi har ovan pratat om fördelarna med väteperoxid. Om du vill desinficera hemmet naturligt på svåra ytor eller om du har bakterier på dina husdjur kan du använda denna blandning av väteperoxid och teträdolja.

Ingredienser

 • 7 1/2 dl vatten
 • 1/2 dl väteperoxid
 • 2 matskedar citronjuice
 • 10 droppar teträdolja
 • En sprejflaska

Tillredning

Blanda alla ingredienser i en sprayflaska och skaka ordentligt innan du applicerar. Du kan använda detta på svåra områden, som kattlådan eller där din hund sover. Väteperoxid och teträdolja är bra mot loppor och fästingar, vilket gör denna blandning jättebra för husdjuren i hemmet.

Applicera och låt det verka i en halvtimme. Därefter behöver du bara använda en trasa och skölja av med varmt vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carson, R. T., Larson, E., Levy, S. B., Marshall, B. M., & Aiello, A. E. (2008). Use of antibacterial consumer products containing quaternary ammonium compounds and drug resistance in the community. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkn332
 • Greatorex, J. S., Page, R. F., Curran, M. D., Digard, P., Enstone, J. E., Wreghitt, T., … Nguyen-Van-Tam, J. S. (2010). Effectiveness of common household cleaning agents in reducing the viability of human influenza A/H1N1. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0008987

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.