Hur man rengör hemmet med citronjuice

Hur man rengör hemmet med citronjuice

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Trodde du att citrusfrukter endast fungerade som en ingrediens i matlagning? Sanningen är den att många hemmafruar förr i tiden använde citron för att rengöra hemmet. Läs denna artikel för att få reda på hur du rengör hemmet med citronjuice.

Användningar av citronjuice då man rengör hemmet

Citron har väldigt intressanta egenskaper då det kommer till att eliminera bakterier på nästan alla ytor i köket, badrummet, vardagsrummet och sovrummet. Exempelvis köksredskap eller verktyg som du använder för att tillreda dina måltider kan enkelt rengöras genom att använda citronjuice och det bästa är att du inte behöver använda rengöringskemikalier som kan skada din hälsa och miljön.

Tveka inte att använda dessa hemmagjorda recept med citronjuice då du rengör hemmet, speciellt då de är gjorda med en sådant mångsidigt element som även har förmågan att ta bort odörer och bakterier. Några av de vanligaste användningarna då man rengör hemmet med citronjuice är:

 • En halv citron med salt för att rengöra gamla brons– och kopparantikviteter eller redskap som grytor eller dekorationer.
 • Citron rengör fläckar och stänk från skärbrädor och eliminerar bakterierna som är kvar efter att man har skurit eller förberett rått kött. Allt du behöver göra är att gnugga en halv citron på skärbrädan, låta den stå under natten och tvätta den morgonen därpå. Du kan göra likadant med din grill.
Citroner i korg
 • Bli av med odörer i mikrovågsugnen genom att placera 2 dl vatten med ett par teskedar citronjuice i mikrovågsugnen och värma tills det börjar koka. Öppna inte mikrovågsugnen förrän efter 10 minuter och torka sedan bort smutsen med en torr trasa.
 • Eliminera fläckar och odörer från plastbehållare med lock. Blötlägg dem i vatten med citronjuice och bikarbonat, gnugga, skölj av och torka ordentligt.
 • Om du har fått rostfläckar på kläder av polyester och bomull, kommer citronjuice att ta bort fläckarna. Gör en massa av citronjuicen och vinsten (Cream of Tartar). Gnugga denna massa på fläcken och låt stå under 30 min. Tvätta som vanligt.
 • Desinficera soptunnan eller papperskorgen. Häll en liter varmt vatten blandat med en halv kopp citronjuice i soptunnan eller papperskorgen. Denna mix hjälper även till att rensa rören ifall den blandas med bikarbonat.
 • Eliminera odörer i kylskåpet genom att lägga in en halv citron som sedan byts ut varje vecka. Detta hjälper även till att ta bort den kvarstående odören på dina händer efter att du har förberett mat som fisk (späd ut varmt vatten med citronjuice och blötlägg dina händer i denna vätska i flera minuter).
Pressar citroner
 • Citronjuice hjälper även till att ta bort olja eller fettfläckar på kläder ifall man gnuggar dessa med citronjuice och sedan låter det stå under natten.
 • Speglar och fönster kan bli konstant skinande om du blandar några matskedar citronjuice med vatten i en mixer. Du kan även använda vinäger för detta.
 • Om du har köpt nya örhängen kan du desinficera dem genom att placera dem i en behållare med citronjuice under ett antal timmar.
 • Tvålrester och -skum lagras på duschdörrar. Få bort detta genom att gnugga en halv citron på duschdörrar och väggar innan rengöring.
 • Lagringar av mineraler i kittlar, tekannor eller kaffebryggare kan också tas bort genom att använda citronjuice. Placera ett par bitar citron i din tekanna eller kaffebryggare och lägg till vatten. Låt stå under två timmar, rensa sedan och torka av.
 • För att få din vittvätt riktigt skinande; lägg till en halv kopp citronjuice i tvättmaskinen tillsammans med tvättmedel och mjukmedel.
 • Du kan även rengöra din ugn genom att blanda citron med bikarbonat. Gnugga denna blandning på insidan av din ugn och låt stå under 15 minuter. Rengör med en ren trasa. Detta fungerar även väl då man rengör toaletten och tvättstället.
 • Trämöbler kan få en exceptionell lyster om man blandar olja med en matsked citronjuice i en sprayflaska. Applicera genom att använda en mjuk trasa.
En citronklyfta

Rengör dina kranar med citronjuice

Detta är ett av många sätt som man kan använda citron för att rengöra hemmet. Det är en behandling som är enkel, billig och ekovänlig. Det första du måste göra är att pressa en citron och hälla juicen genom en fin sil som tar bort fruktkött och frön. Därefter, blöt en trasa med juice och använd den för att rengöra vattenkranarna i badrummet, badkaret, köket samt tvättmaskinen. Detta tar även bort kalkavlagringar och fläckar.

Låt denna blandning vara kvar på dessa ytor under ca 10 minuter och ta därefter bort juicen med varmvatten eller en fuktig trasa. Om vattnet i ditt hus är väldigt hårt kan du lägga till lite vinäger för att få bättre resultat. Du kan även använda en mer “djuprengörande” teknik genom att gnugga en halv citron direkt på kranarna och därefter torka av dem senare med en våt trasa.

Halv citron

Hur man tar bort odörer från garderoben med citron

Om du har svampbildning eller mögel i garderoben kan du använda citron för att ta bort detta, eftersom citronjuice är en naturlig luftrenare som hjälper till att få bort problemet genom att angripa det från grunden och samtidigt värna om din hälsa. Skär två citroner i tu, pressa fram juicen och häll den i en sprayflaska.

Lägg till lika mycket vatten som du har citronjuice och blanda ordentligt. Spraya denna blandning på ett område med mögel i din garderob. Du behöver inte dränka detta område, utan endast fukta det lätt. Låt stå under några timmar. Upprepa proceduren ifall odören kvarstår.

Citron blir pressad

Rengör hemmet med dessa tips och ge det en utsökt doft.

Bilder: Kirsten Loza, Essie, Leslie Seaton, debaird, Thomas Rousing, Amy Stephenson.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dhanavade, Dr. Maruti & Jalkute, Dr. Chidambar & Ghosh, Jai & Sonawane, Kailas. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British J. of Pharmacology and Toxicology. 2. 119-122.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.