7 sätt att använda vinäger i trädgården

Du använder säkerligen vinäger i köket. Men visste du att det också kan vara användbart i din trädgård? Läs vidare och lär dig mer.
7 sätt att använda vinäger i trädgården

Senaste uppdateringen: 06 april, 2019

Många människor är omedvetna om att vinäger kan vara lösningen på många av deras trädgårdsproblem. Det är välkänt att många hushållsprodukter kan användas för andra ändamål. Vinäger är definitivt en av dem. Visste du att det också kan vara användbart för dina växter? I denna artikel visar vi dig sju sätt att använda vinäger i trädgården.

Människor är ofta omedvetna om egenskaperna hos de produkter som de använder varje dag och därför vänder de sig till kemikalier som ett första alternativ för att lösa sina trädgårdsproblem. Detta är dock inte alltid nödvändigt. Vinäger är en naturlig produkt som kan lösa många trädgårdsproblem.

7 sätt att använda vinäger i trädgården

1. Som ogräsmedel

Vinäger är en väldigt sur substans eftersom den har mycket ättiksyra i sig. Precis som det orsakar kemiska reaktioner när vi konsumerar det, orsakar det också reaktioner när det kommer i kontakt med växter. Däremot är dess ogräsdödande effekter inte långsiktiga, så vinäger kommer inte att vara lika effektivt som ogräsmedel eller den manuella metoden. Men det kan vara väldigt användbart för att avlägsna små ogräsväxter.

2. För att bekämpa svamp

Användning av ättika i din trädgård gör att du kan bli av med svamp på dina växter. Dess effekt liknar den som sodavatten skapar. Medan bakpulver höjer pH-värdet och skapar en alkalisk miljö som förhindrar spridning av svamp, sänker vinäger pH-värdet och bildar en sur miljö som är ogynnsam för svamp.

Hur man använder det: Du bör späda en matsked vinäger i två liter vatten och applicera det på bladen två gånger i veckan och efter att det regnar.

Mynta

3. För surare jord

Som nämnts ovan sänker vinäger pH-värdet i miljön. I det här fallet använder vi den för att få en surare jord. Det enda du behöver göra är att blanda 2 dl vinäger med fyra liter vatten och hälla det på jorden.

Att göra detta kommer att vara väldigt positivt för tillväxten av växter som behöver sura jordar, såsom azaleor, rosor, lavendel, blåbär och gardenier. Det kommer att frisätta mer järn i jorden, ett mycket fördelaktigt mineral för växter.

4. Som ett myravvisande medel

Myra på ett blad

Om du har myror i din trädgård, kan du använda vinäger för att döda dem. Spruta helt enkelt utspädd vinäger över myrorna ett par dagar. Du kommer gradvis se att myrorna försvinner.

Du kan också göra det på andra områden vid ditt hus. Vinäger är en av de mest effektiva naturliga insektsdödarna. Dessutom har det inga negativa hälsoeffekter.

Det fungerar också på andra typer av insekter som kan attackera dina växter. O m du sprayar lite vinäger på plantornas blad, kan du till exempel hålla sniglar borta.

5. Som ett gödselmedel för krukväxter

Att använda vinäger i trädgården kan också hjälpa dig att få hälsosammare krukväxter. Blanda två matskedar äppelvinäger med tre liter vatten och spraya därefter på dem. Du kommer se resultat på nolltid!

6. För att ge blommor nytt liv

Om du älskar blommor i vaser, kan vinäger vara din bästa vän. Blommorna kommer att leva längre om du använder vinäger på dem. Blanda bara två matskedar av denna vätska och två ytterligare matskedar socker i en liter vatten. Häll därefter denna blandning i dina vaser.

Du måste sedan sköta dina blommor som vanligt. Cirka var femte dag ska du skära ner blomstjälkarna och byta lösningen.

Vinäger i ett decilitermått

7. För att ta bort rost från dina trädgårdsredskap

Ja, vinäger är inte bara användbart på dina växter. Dina trädgårdsredskap kan också dra nytta av dess egenskaper. Om du är trött på att arbeta med rostiga verktyg, applicera ren vinäger över dem och skölj dem sedan. Ett annat bra alternativ är att blötlägga verktygen direkt i ren vinäger. Båda metoderna är enkla och effektiva.

Vinäger är definitivt en utmärkt produkt med otaliga användningsområden. De flesta människor är omedvetna om dess egenskaper och drar därför inte nytta av det så mycket som de kunde. Att använda vinäger i trädgården kan verkligen underlätta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.