Hur man rengör bladen på krukväxter

Har du någonsin rengjort bladen på dina husväxter? Det borde du. Det kan vara något som hindrar din planta från att växa.
Hur man rengör bladen på krukväxter

Senaste uppdateringen: 23 november, 2020

När du städar får du inte glömma de minsta hörnen och skrymslena – inte ens växterna får glömmas. Visste du att du kan ge dem ny lyster genom att följa några enkla steg? Vi ska berätta hur du rengör bladen på krukväxter, så att de växer som du alltid önskat dig.

Är det viktigt att man rengör bladen på krukväxter?

Ja, det är viktigt. Att hålla bladen rena och friska hjälper växterna att andas. Damm och andra föroreningar i luften kan ansamlas på bladen och avsevärt minska mängden ljus som växten får.

Som ni kanske alla vet betyder mindre solljus mindre klorofyll, vilket i sin tur resulterar i en sjuk planta. Om situationen går så långt kommer växten inte bara börja gulna och sluta växa, utan kanske till och med dö.

Blomma i fönster

Därför är det viktigt att du rengör bladen på krukväxter som inte rengörs på något annat sätt, till exempel via regn. Gör det minst två gånger varje månad.

Vi rekommenderar att du läser: 10 växter du enkelt kan odla i din trädgård

Hur man rengör bladen på krukväxter

1. Vatten är det primära redskapet

Givetvis behöver man inte vara någon expert för att förstå att vatten är vad vi ska använda oss av.

Du kan prova att ställa växten i duschen och varsamt tvätta den med varmt vatten. Genom att göra det får växten varsamma droppar istället för en intensiv ström som kan skada bladen. Att använda en trädgårdsslang eller sprejflaska är också bra alternativ.

Om du märker att växten är väldigt smutsig kan du blanda en liter vatten med lite duschtvål. Tvätta varsamt bladen och tvätta av med rent vatten. De som rekommenderar vatten med tvål föreslår att man täcker basen av plantan eller att man försiktigt lägger den på sidan. På så sätt vidrör blandningen endast bladen.

2. Naturlig bladglans

Att använda ett naturligt bladglansmedel är effektivt, såvida växten inte har lockiga blad eller små hår; undvik att använda det på dessa växter. Använd en svamp och löddrigt vatten för att varsamt torka bladen; du kan även använda olivolja.

Båda alternativen ger din växt en fin glans.

3. Rengör bladen med mjölk eller öl

Det kanske låter märkligt, men mjölk är den perfekta produkten för friska växter. Doppa bara en trasa i mjölk och torka bladen du vill rengöra. Du kommer se omedelbara resultat. Du kan även använda lite öl istället för mjölk.

Mjölk för rengöring

4. Bananskal för att rengöra växter

Att torka bladen på krukväxter med insidan av bananskal gör dem rena och skinande. Precis som med mjölken kommer du märka en omedelbar förbättring av växtens utseende. Den kommer bli grönare och mer strålande.

5. Rengör växter med tandborste

Vi har redan påpekat att man måste vara försiktig med sammetsliknande växter eller sådana med små hår. För att rengöra dessa växter kan du använda en gammal tandborste.

Det är väldigt lätt: ta bladet i handflatan och borsta varsamt med tandborsten. Börja vid basen av bladet och jobba uppåt mot spetsen. Kom ihåg att skölja av tandborsten efter ett tag och se till att den är helt torr innan du rengör bladen.

Andra föremål du kan använda för att rengöra dessa blad är penslar med mjuka borst eller piprensare. Du kan till och med använda en växts blad för att ta bort dammet från andra.

Andra rekommendationer

Utöver att rengöra bladen måste du även ta hand om växterna på andra sätt. Ett exempel, som kan vara det viktigaste, är att ta bort ofriska områden av växten.  Om en växt har blad som är vissna, torra, gulnade eller svaga ska du ta bort dem. Att ta bort dem låter växten hänge alla sina resurser till friska delar.

Var medveten om växtens karaktärsdrag för att ta hand om den ordentligt. Du bör till exempel inte blöta bladen på vissa växter, exempelvis kaktusar och suckulenter. Rengör dessa utan vatten.

Det tar bara några minuter att rengöra bladen på krukväxter, men det har fantastiska effekter för din hälsa. Om du använder växter hemma för dekoration kommer ljusa och friska plantor helt förändra atmosfären i utrymmet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.