10 växter du enkelt kan odla i din trädgård

Det finns många växter du lätt kan odla i din trädgård. Här ger vi dig några tips!
10 växter du enkelt kan odla i din trädgård

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Även om du inte är så bra på trädgårdsarbete eller om du är nybörjare, oroa dig inte. Det finns många växter du enkelt kan odla i din trädgård utan någon större ansträngning!

Det är inte alla växter som är lätta att odla, och många lämpar sig inte för krukor eller små utrymmen. Därför kan det vara bra att veta hur man väljer rätt växter för att komma igång med trädgårdsarbetet.

Vilka växter är lätta att odla?

Spade och kruka

Växter kan göra ditt hem mer attraktivt och välkomnande. De kan även rengöra luften och göra öppna utrymmen mer väldoftande. Ge lite liv åt varje hörn i hemmet med förslagen vi ger härunder!

Det är först och främst bra att komma ihåg att du även kan plantera fruktträd och andra ätbara växter. Och det finns många som är lätta att odla. Med rätt variation av växter kommer ditt hem se tre gånger bättre ut än innan.

Du behöver också bestämma dig för var du ska ställa dina växter. Hur stort utrymmet är, hur mycket ljus det finns, fuktigheten och kvaliteten på jorden är saker som är viktiga att veta. När du väl har satt din växt på en plats där den har allt den behöver är det bäst att inte flytta på den.

Med andra ord handlar inte allt om estetik. Du måste samtidigt tänka på växtens behov.

Tänk på följande:

  • Hur stor är växten?
  • Prydnadsväxt: med eller utan blommor?
  • Har utrymmet mer ljus eller skugga?
  • Kommer du behöva vattna den varje dag eller inte?

Växter med blommor kan vara iögonfallande, men de är inte de bästa för nybörjare. De har en tendens att vara känsligare och kräver också mer uppmärksamhet. Däremot är små, aromatiska växter lätta att odla, som mynta, pepparmynta, lavendel, rosmarin, kamomill och persilja (de är alla dessutom ätbara!).

5 växter du enkelt kan odla i din trädgård

Växter som du enkelt kan odla i din trädgård.

Rosor, tusenskönor och pelargoner är anpassade till tropiska klimat. Du behöver därför sätta dem i krukor med mycket solljus, se till att marken inte har ogräs och vattna dem ordentligt. Så länge du gör det ger du dem omständigheterna de behöver för att växa.

I fallet med trillingblommor finns det olika varianter. Vissa växer inte speciellt mycket, och då passar de bättre i små eller mellanstora krukor. Slutligen, kom ihåg att hur fint det blir inte beror på hur många växter du har, utan hur väl du tar hand om dem.

5 aromatiska växter du enkelt kan odla i din trädgård

Växter i krukor.
  • Pepparmynta. Det är en väldigt anpassningsbar växt som kan odlas i olika omständigheter. Dess skönhet och doft är oslagbara och du kan också använda den för att smaksätta dina måltider. Du kan odla den antingen i en kruka eller direkt i trädgården.
  • Persilja. Det är en väldigt praktisk ört med en god doft som både används för att krydda maträtter och också som ingrediens i huskurer. Den tar heller inte upp mycket plats i din trädgård eller i lådan du använder för att odla.
  • Lavendel. Du kan odla lavendel antingen i en kruka eller på marken, men tänk på att den brukar sprida sig när den växer. Den fungerar i de flesta klimat och kommer ge din trädgård en fräsch doft.
  • Kamomill. Den här örten har fantastiska medicinska egenskaper som kan hjälpa med matsmältning, avslappning, inflammation och mer. Den är även riktigt lätt att odla och man hittar fröna överallt.
  • Mynta. Den är rik på mentol som kan användas för att behandla respiratoriska problem, matsmältningsproblem och även flatulens. Dess vilda natur gör att man kan använda den med alla jordtyper och i alla klimat.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Del Val, E., & Dirzo, R. (2004). Mirmecofilia: Las Plantas con Ejército Propio. Interciencia. https://doi.org/0378-1844/04/12/673-07
  • Cubas, P. (2008). Angiospermas (plantas con flores).
  • Burnie, G. (2010). Botanica. das ABC der Pflanzen; 10.000 Arten in Text und Bild. https://doi.org/10.1109/SAHCN.2014.6990321
  • Gold, K., León-lobos, P., & Way, M. (2004). Manual de recolección de semillas de plantas silvestres para conservación a largo plazo y restauración ecológica. Boletín INIA N° 110,62 P. https://doi.org/10.1007/s11307-010-0388-8
  • Méndez-González, M. E., Torres-Avilez, W. M., Dorantes-Euán, A., & Durán-García, R. (2014). Jardines medicinales en yucatán: Una alternativa para la conservación de la flora medicinal de los mayas. Revista Fitotecnia Mexicana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.