5 effektiva naturliga medel mot ohyra

Oavsett om du vill få bort ohyra från trädgården eller möss i huset kan du använda enkla naturmedel!
5 effektiva naturliga medel mot ohyra

Senaste uppdateringen: 02 december, 2019

Vilket medel mot ohyra man väljer att använda beror helt på vilka insekter man har att göra med och var man stöter på dem. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några naturliga lösningar för att bli av med kryp hemma.

Det händer oss alla att våra hem invaderas av insekter. Det kan röra sig om myror, kackerlackor, mikrober och även möss. Oavsett vilken ohyra du har är det alltid bra att angripa problemet vid roten, och vi kommer därför att ge dig några tips på hemgjorda lösningar.

Risker med att använda kemikalier som medel mot ohyra

När man börjar få ohyra hemma är det många som direkt väljer kemiska alternativ, men det är inte alltid det bästa.

För det första kan det orsaka allvarliga hälsoproblem. Världshälsoorganisationen (WHO) har exempelvis rapporterat att det kan vara extremt farligt för hälsan att utsättas för vissa gifter, även om vi bara pratar om små mängder. WHO har publicerat statistik som visar att 186 000 personer dog av att ha råkat förtära bekämpningsmedel och/eller relaterade kemikalier under 2002.

Det är inte bara genom direkt förtäring som man kan bli förgiftad. Det kan även hända om man äter livsmedel eller får i sig dricksvatten som har kontaminerats med kemikalier, och det är anledningen till att många väljer att odla sina egna grönsaker eller köpa kravmärkta i affären.

5 naturliga medel mot ohyra

Basilika

Bunte med basilika.

Basilika är jättebra mot kvalster. Koka örten i 10 minuter, sila blandningen och spraya därefter med en sprayflaska.

Lavendel

Gör ett avkok på 300 g färska lavendelblad i en liter vatten för att bli av med myror. Liksom i fallet ovan bör du använda en sprayflaska, men tänk på att låta avkoket svalna innan du använder det.

Socker och bikarbonat mot kackerlackor

Socker som medel för ohyra

Kackerlackor är obehagliga insekter som gömmer sig i möbler, rör, byrålådor och liknande. Om du vill bli av med dem kan du tillreda följande:

  • Blanda lika stora delar socker och bikarbonat i en behållare. Sockret kommer dra till sig kackerlackorna och bikarbonaten kommer att ta död på dem. Häll även i lite vatten.
  • Ställ sedan behållaren på en plats där du ofta märker att det rör sig kackerlackor.
  • Du kan också hälla ut blandningen på golvet. Om du gör det ska du låta bli att hälla i vatten.

Du kan såklart även använda kemikalier, fällor eller beten för att bli av med ohyran. Det vi tar upp här är helt enkelt lösningar som är både naturliga och billiga, och minst lika effektiva.

Det är sedan också viktigt att man städar och håller rent hemma för att man inte ska få in exempelvis kackerlackor. Försök lufta ut och även täppa igen hål i väggarna. Undvik att låta matrester ligga kvar i vasken då det lätt kan dra till sig ohyra.

Använd vitlök som medel mot ohyra

Vitlök hjälper till att motverka många olika insekter du kan hitta i trädgården. Krossa några vitlöksklyftor och blanda i några dl vatten och låt stå i 24 timmar. Därefter blandar du ut det med ytterligare tre liter vatten. Spraya blandningen på dina växter. Du kommer snart märka att de inte drar till sig några flera insekter.

Håll möss borta med bikarbonat

Bikarbonat och sked.

Möss kan göra stor skada. Eftersom de är nattdjur kan du dessutom komma att höra pip och krafsande i väggarna när du försöker sova.

Prova bikarbonat med mjöl och socker för att bli av med dem. Tänk på att du bör ha ca 50% mer socker än de andra ingredienserna. Häll sedan det i små behållare som mössen kan äta ur. När mössen äter blandningen kommer de att dö av de gaser som koldioxiden skapar när den kommer i kontakt med magsyrorna.

Blir du trots detta inte av med mössen är bäst att ringa en specialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Plenge, F. Sierra, J. Castillo, Y. (2007). Riesgos a la salud humana causados por plaguicidas. Tecnociencia.
  • Barrera, J. F. (2007). Manejo holístico de plagas: más allá del MIP. XXX Congreso Nacional de Control Biológico-Simposio Del IOBC.
  • Matas, S. J. (2013). Comportamiento de plaguicidas persistentes en el medio ambiente. Centro Interdisciplinario de Investigación Para El Desarrollo Integral Regionla Unidad Durango Del Instituto Politécnico Nacional.
  • Chapagain, R. (2011). Regulación internacional del uso de pesticidas: la experiencia de Costa Rica. Rev Costarr Salud Pública.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.