Testa ett gott recept på vitlökssoppa

Här är ett näringsrikt och gott spanskt sopprecept som härstammar från regionen Kastilien och León. Det är en mycket traditionell gammaldags maträtt.
Testa ett gott recept på vitlökssoppa

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Följande recept på vitlökssoppa – även känd som kastiliansk soppa – är ett av de traditionella och oklanderliga “husmorsrecepten”. Nedan visar vi hur du tillagar den här goda och billiga vitlökssoppan.

Hälsofördelar med vitlök

Förutom att vara känd för att ha god smak och doft har vitlök också ett högt näringsvärde. Nedan kan du ta reda på hur vitlökens näringsvärde förbättrar din hälsa. Tveka inte att ge vitlökssoppan en chans!

Mycket näringsrik och snål på kalorier

Vitlökar på bord

Förutom att vara väldigt hälsosam är vitlök bra för viktminskning. Den är kalorisnål men innehåller viktiga vitaminer och mineraler som hjälper ämnesomsättningen att fungera ordentligt.

En 28 gramsportion med vitlök innehåller knappt 40 kalorier och mindre än 10 gram kolhydrater. Den är dock rik på vitamin C och B6, mangan, selen och en liten procentandel proteiner. Den är också känd för sin måttliga mängd kalcium, kalium, järn, fosfor och vitamin B1.

Allicin: vitlökens hemlighet

Historiskt användes vitlök som en naturlig huskur mot matsmältningssjukdomar och obehag. För närvarande är det uppskattat att flera av vitlökens egenskaper är kopplade till ett högt innehåll av ett svavelhaltigt ämne som heter allicin.

Vitlök: en kraftfull antioxidant

Numera är antioxidantprodukter mycket efterfrågade och värderas högt. Men vad få människor vet är att de har en kraftfull och billig antioxidant i sitt kök: vitlök.

Vitlök innehåller C-vitamin och flavonoider som arbetar för att bekämpa fria radikaler och förebygga cellskador. Att äta vitlök dagligen minskar slitage av kardiovaskulära strukturer hos patienter med högt blodtryck. På samma sätt bidrar antioxidanteffekten av vitlök till att minska symtomen på demens och de första faserna av Alzheimers sjukdom.

Stärk ditt immunförsvar med vitlök

Du har förmodligen hört att vitlökste är det bästa botemedlet för att bota en förkylning. Tja, att ta dagliga vitlökstillskott kan minska risken för att få en förkylning med 60%.

Recept på vitlökssoppa: läcker, praktisk och billig

Ingredienser (för 6 personer)

 • 10 vitlöksklyftor (50 g)
 • 6 ägg (valfritt) (250 g)
 • 12 skivor hårdbröd (72 g)
 • 1 bit jamón serrano (150 g)
 • 4 msk extra jungfruolivolja (50 ml)
 • Salt, peppar och söt paprika (efter smak)
 • 2 1/2 liter köttbuljong (du kan också använda kyckling- eller grönsaksbuljong)
Vitlökssoppa i skål

Gör så här

 1. Det första steget för att tillaga detta recept på vitlökssoppa är att skala och skära huvudingrediensen: vitlöksklyftorna. Skiva var och en och var noga med att inte göra skivorna för tunna.
 2. Häll lite olivolja i en kastrull och sätt på värmen. När oljan är varm, tillsätt vitlöksskivorna och sautera dem tills de är lätt brynta. Vitlök brukar bli brynt mycket snabbt, så se till att det inte bränns vid.
 3. Tillsätt sedan jamón serrano (klippt i små bitar) och bryn en aning. Återigen, se till att det inte bränns vid eller torkar ut.
 4. Nästa steg är att lägga till 6 skivor hårdbröd och rosta dem med den sauterade vitlöken och jamón serranon.
 5. När du är klar stänger du av värmen, tillsätter paprika och rör om. Lägg till så mycket paprika du vill ha efter din egen smak.
 6. När det ser ut som att ingredienserna är blandade och de har färgats av paprikan sätter du kastrullen på låg värme, så att inte vitlöken och paprikan bränns vid.
 7. Tillsätt den uppvärmda buljongen när alla ingredienser är uppvärmda. Buljongen ger soppan en bättre smak än vatten.
 8. Låt soppan koka i 20 till 25 minuter på låg värme. Det är bäst att inte röra soppan och att låta den koka långsamt.
 9. Medan du väntar på att soppan tillagas, rosta de övriga sex brödskivorna i en panna med lite olivolja.
 10. Efter 20 minuter lägger du till de rostade brödskivorna i soppan och låter dem mjukna. Krydda sedan med salt och peppar och rör om.

Har du redan på provat detta recept på vitlökssoppa? Vad tyckte du?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Baptista-González, H. A. (2005). ¿ Posee propiedades médicas el ajo?. Médica Sur12(4), 224-225.
 • Chaupis-Meza, D., Rojas, J., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2014). Efecto hipotensor del extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas en un modelo experimental in vivo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública31, 461-466.
 • Dominguez, E. M. S., Pérez, S. R., & Batista, N. N. A. (2016). Investigaciones actuales del empleo de Allium sativum en medicina. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta41(3).
 • San Miguel Borges, Janis, & Martín Aviague, Neorbis. (2005). Tintura de ajo en el tratamiento de la hipertensión y la cefalea. Revista Cubana de Enfermería21(3), 1. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192005000300004&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.