8 fördelar med att äta en vitlöksklyfta om dagen

Regelbunden konsumtion av vitlök kan hjälpa till att förbättra din matsmältning och absorption av näringsämnen. Det optimerar även funktionen hos din bukspottkörtel och lever.
8 fördelar med att äta en vitlöksklyfta om dagen

Senaste uppdateringen: 12 december, 2018

Vilka fördelar kan man få av att äta en vitlöksklyfta om dagen? Många! I dagens artikel bjuder vi in dig att upptäcka dessa.

Man kan utan tvivel säga att vitlök är en av de mest använda medicinala kurerna som finns. Vitlök finns i nästan alla kulturer och är mer än bara en krydda som används i matlagning världen över.

Tack vare sina beståndsdelar – svavel och fytonäringsämnen – har vitlök sedan länge använts för att bekämpa sjukdomar. Det är därför det är generellt vedertaget att vitlök inte bara håller vampyrer borta, utan även epidemier och sjukdomar.

1. Vitlök förbättrar cirkulationen

Vitlök är rik på vitamin B – en viktig komponent som minskar mängden homocystein i kroppen. Detta ämne drar ihop blodkärlen och kan orsaka en rad andra problem i för höga halter:

 • För mycket homocystein kan få ditt blod att tjockna och kan resultera i blodproppar.
 • Det gör att mer dåligt kolesterol bildas.
 • Ju mer homocystein du har, desto troligare är det att du drabbas av en kranskärlssjukdom.

När du äter en vitlöksklyfta på tom mage hjälper du till att motverka dessa problem.

2. Vitlök – en utmärkt, naturlig antibiotika

Vitlök är en antibiotika

Visste du att man under läkemedelsbristen under andra världskriget använde mycket vitlök?

Det är sant. Denna kraftfulla antibiotika användes på den tiden, så även idag kan regelbunden, daglig konsumtion av en vitlöksklyfta vara dig till hjälp på många sätt:

 • Det stärker ditt immunförsvar
 • Det läker mindre infektioner
 • Det främjar läkningen av sår
 • Det bekämpar förkylningar och influensa

3. Vitlök är utmärkt för levern

Mer än allt annat främjar vitlök avgiftning. Den hjälper din kropp att rensa bort gifter, parasiter och tungmetaller såsom kvicksilver eller spår av livsmedel som din lever inte kan bearbeta.

 • Vitlök är rik på vitamin A, B och C, varav samtliga stimulerar leverfunktionen.
 • En annan stor fördel är att den bekämpar inflammation, så vitlök är ett nyttigt alternativ om du lider av fettlever.
 • Om du vaknar varje morgon med påsar under ögonen, svullet ansikte och en dålig smak i munnen är det möjligt att din lever är överbelastad. I dessa fall kan vitlök vara till stor hjälp.

Vill du läsa mer? Är din lever inflammerad?

4. Det är en bra avsvällare

Lider du av lungproblem? Om du är en av de som får lungor fulla med slem varje gång du åker på en förkylning kan en vitlöksklyfta vara kuren för dig.

 • Vitlök är naturligt avsvällande och antibiotisk, vilket behandlar lungproblem.
 • Om du lider av bihåleinflammation eller har svår hosta kan du göra en sirap eller ta ett ångbad med vitlök.

5. Vitlök vårdar huden

Vitlök vårdar huden

Det här är en överraskande fördel som kanske intresserar dig: när du äter en vitlöksklyfta varje dag på tom mage gör det din hud vackrare, lenare och yngre.

 • Vitlök är rik på antioxidanter som hjälper till att skydda och regenerera din hud.
 • Den stimulerar förnyelsen av celler och bekämpar akne.

För att dra nytta av dessa fördelar är allt du behöver göra att äta en vitlöksklyfta på tom mage och avsluta med ett glas vatten.

6. Den minskar kolesterolhalten

Vitlök innehåller allicin – en vårdande substans som tar hand om det kardiovaskulära systemet. Effekten är så stark att bara en vitlöksklyfta om dagen kan minska mängden dåligt kolesterol med 9%.

Flera studier har kommit fram till detta. En grupp forskare på Institute of Toxicology vid Shandong University i Kina slog fast att de kardiovaskulära fördelarna kan vara riktigt stora.

Det spanska hjärtförbundet har faktiskt sedan dess rekommenderat folk att äta en vitlöksklyfta varje dag. Inte bara för att minska kolesterolet, utan även som ett avgiftande medel med antibakteriella egenskaper.

7. Lider du av anemi? Ät en vitlöksklyfta om dagen

Du har kanske redan drabbats eller kommer eventuellt att drabbas av järnbrist någon gång i livet. Hur kan då en vitlöksklyfta i kosten vara till hjälp?

 • Vitlök höjer dina försvar och skyddar från sjukdom
 • Vitlök är bra för blodet och tillhandahåller flertalet vitaminer och mineraler
 • Vitlök stimulerar produktionen av magsafter och förbättrar matsmältningen

8. Den tar hand om ditt matsmältningssystem

Ät en vitlöksklyfta om dagen

Vi föreslår ju inte att du ska äta en hel vitlök på en dag. Nyckeln är att hålla saker och ting balanserade och att känna sin kropp.

Vissa mår lite illa efter att ha ätit några vitlöksklyftor, men om du vänjer dig vid denna alternativa form av medicinering varje morgon kommer du att börja se fördelarna inom några dagar.

 • Bättre matsmältning
 • Bättre absorption av näringsämnen från mat tack vare ökad produktion av magsyror
 • Bättre lever- och bukspottkörtelfunktion

När bör du undvika att äta vitlök?

 • Vitlök är naturligt blodförtunnande, så om du redan tar läkemedel för det är det bäst att inte äta vitlök regelbundet.
 • Om du lider av hypertyreos ska du inte äta vitlök dagligen eftersom de innehåller stora mängder jod.
 • Om du tar hjärtmediciner vid sidan av vitlökskapslar ska du inte äta mer vitlök på morgonen.

Håll din kropp balanserad, överdriv inte intaget av vitlök och tala alltid med din läkare först om du har tvivel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
 • Choo S, Chin VK, Wong EH, Madhavan P, Tay ST, Yong PVC, Chong PP. Review: antimicrobial properties of allicin used alone or in combination with other medications. Folia Microbiol (Praha). 2020 Jun;65(3):451-465. doi: 10.1007/s12223-020-00786-5. Epub 2020 Mar 23. PMID: 32207097.
 • Gómez LJ., Sánchez Muniz J., Revisión: efectos cardiovasculares del ajo, 2000.
 • Alali FQ, El-Elimat T, Khalid L, Hudaib R, Al-Shehabi TS, Eid AH. Garlic for Cardiovascular Disease: Prevention or Treatment? Curr Pharm Des. 2017;23(7):1028-1041. doi: 10.2174/1381612822666161010124530. PMID: 27748188.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.