4 hemgjorda ansiktsmasker mot akne

En mask gjord på öljäst är perfekt för alla typer av hy. Tack vare maskens ingredienser blir din hud fastare och den hjälper även till att göra sig av med gifter och överflödigt fett.
4 hemgjorda ansiktsmasker mot akne
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Aknebenägen hud kräver speciell vård för att bli av med överflödigt fett, döda hudceller och gifter som byggs upp i huden, vilket betyder att personer som lider av akne måste använda speciella produkter för att rena och desinfektera huden – till exempel speciella ansiktsmasker mot akne.

I denna artikel ska vi visa dig hur du enkelt bereder fyra av dessa  fantastiska ansiktsmasker mot akne hemma, med helt naturliga ingredienser. Glöm kemiska produkter som är för aggressiva för din känsliga hud i det långa loppet, och upptäck de stora fördelarna med naturliga ingredienser.

Hur fungerar de?

Du bör applicera naturliga masker för att bekämpa akne en gång per vecka. Om du har väldigt fet hy kan du till och med använda dem två gånger per vecka.

  • Tvätta ansiktet väl och exfoliera mjukt med lite salt eller socker. Massera i cirkelrörelser. Fokusera på de extra feta områdena och försök att inte klia på ställen du där för nuvarande har akne.
  • Skölj ansiktet med vatten och torka väl.
  • Applicera masken och undvik områdena runt ögonen. Låt den sitta i runt 20 minuter.
  • Tvätta och torka sedan ansiktet, varpå du omedelbart applicerar en oljefri lotion. Du kan till exempel använda jojoba- eller kokosolja; trots att dessa lotions har oljig textur är de mycket mindre oljiga än alternativen.
  • Om du har extremt fet hud bör du bara applicera lite naturlig aloe vera.

Ansiktsmasker mot akne

Aloe vera och citron

Aloe vera är välkänd för sina återfuktande och läkande egenskaper. Den säljs vanligtvis som en gel på apotek och i hälsokostbutiker, men vi rekommenderar att du skaffar en liten aloe vera-planta att ha hemma så att du alltid kan få denna produkt i dess mest naturliga form genom att skära av en av dess stjälkar.

Skala stjälken och skopa ur gelen som finns inuti. Tvätta sedan gelatinmassan för att få bort substanser som kan irritera huden.

Denna mask inkluderar även citron, vilket är perfekt för att rena och rensa din hud, såväl som att bli av med överflödigt fett.

Hur bereder du den?

  • Blanda den naturliga aloe vera-gelen med citronsaft. Du kan även använda lite citronskal om citronen är ekologisk.
  • Vispa dessa två ingredienser och lägg till mer citronsaft eller aloe vera tills du fått rätt konsistens för en mask.
Citronskal mot akne

Grön lera

Lera är en fantastisk kur som har använts i sekel för att bli av med gifter i vår kropp, samtidigt som den tillhandahåller oss med massor av mineraler. Du kan använda den som en del av både din hälso- och skönhetsrutin, eller till och med för att bli av med smärta och svullnad.

I svunna tider applicerade folk leran direkt, men nuförtiden rekommenderar vi att du köper den i en hälsokostbutik eller på apoteket.

Lera är utmärkt för att bekämpa akne eftersom den hjälper till att minska svullnad och extraherar skadliga substanser som orsakar akne.

Hur bereder du den?

  • Blanda grön lera i pulverform med ljummet vatten. Lägg till vatten lite i taget tills du fått en blandning som är bredbar men inte för tunn.
  • Använd hjälpmedel av glas, trä eller keramik, men undvik plast och metall.
Lermask för ansiktet

Yoghurt och teträd

Denna mask är perfekt för mellanfet till fet hy med akne, tack vare de två ingredienserna. Yoghurt återfuktar huden utan att göra den fet, vilket betyder att den inte torkar ut mellanfet hy och är uppfriskande när det är varmt ute.

Å andra sidan är teträdolja varmt rekommenderad som ett sätt att bekämpa alla typer av infektioner. Proportionerna för denna mask är 15 droppar eterisk teträdolja till en förpackning naturell yoghurt (utan socker, sötningsmedel eller färgämnen).

Öljäst och äggvita

Denna intressanta mask kombinerar fördelarna hos två produkter som är utmärkta för alla hudtyper, men speciellt för de som är för feta. Öljäst hjälper dig att bli av med gifter som byggs upp på huden och är rik på mineraler som kisel, vilket är vitalt för att hålla din hud ung och fast.

Äggvita gör i sin tur att din hud blir fastare samtidigt som den minskar överflödigt fett.

Hur bereder du den?

  • Blanda ingredienserna tills du uppnår önskad textur.

I detta fall använder vi inte äggulan, men den är en utmärkt ingrediens för masker för torr hud.

Vad tror du om dessa ansiktsmasker mot akne? Kommer du prova dem?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.