Huskurer som hjälper mot akneärr

 

Alla har vi som unga lidit av obehaglig och irriterande akne som hör ihop med hormonella förändringar och påverkar vårt utseende. Men dessa gräsliga finnar som gör permanenta skador på vår hud är lika ovälkomna i mogen ålder och det är också ärren som aknens inflammerande process orsakar. För att förstå vad akneärr är och vad det är som orsakar dem, måste vi först inse att finnar är upphöjningar till följd av fett i hudens talgkörtlar som samlar på sig bakterier och mer fett. Dessa drabbar oftast ansikte och rygg. Aknen kan vara mild eller svår, från enkla vita finnar eller pormaskar, till utvecklandet av smärtande varfyllda cystor under huden.

Det är dessa noduli som innebär den största risken för att ärr ska bli kvar i huden, speciellt om du rör vid dem. Att fingra på dem förvärrar bara inflammationen som orsakar de otrevliga märkena i huden.

Olika typer av akneärr

  • Missfärgade ärr: är märken som kvarstår även efter att finnen eller pormasken har försvunnit. De är rosenröda i färgen eller kan även vara bruna. De förfular huden och kan ta lång tid på sig att försvinna.

Akne-1

  • Gropar eller fördjupningar: är håligheter i huden orsakat av akne som har innehållit var.  Vi orsakar skador när vi försöker klämma finnen.

Huskurer som hjälper mot akneärr

De huskurer som nämns här nedanför är de råvaror som hudkrämer mot akne innehåller, krämer som vanligtvis kostar mycket pengar. Vi bör också nämna att resultaten inte är omedelbara och att du måste vara konsekvent och dagligen använda den kur som passar dig bäst. Efter en tid kommer de trista efterlämningarna från aknen att börja försvinna.

  • Aloe vera: Fruktköttet i bladen innehåller vegetabiliska extrakt som har fantastiska regenererande egenskaper. Dessa är välkända för nyttan de tillför huden, speciellt för att läka och minska hudbristningar, brännskador och akneärr.  Allt du behöver göra är att ta en bit fruktkött från Aloe vera, minst en tesked, och applicera på dina ärr. Låt det verka i 30 minuter och tvätta sedan med varmt vatten.

aloe-vera-for-hud

  • Natriumbikarbonat: är en effektiv peeling som hjälper mot mindre ärr och är perfekt mot akne. Fukta ansiktet och applicera en nypa bikarbonat över ärret i några sekunder. Tvätta sedan med varmt vatten. Du behöver inte använda denna metod ofta utan en gång i veckan borde ge resultat. För mycket bikarbonat kan skada känslig hud.
  • Citron: är perfekt för att bleka ärren. Du kan använda det innan du går och lägger dig. Fukta en bomullstuss med citronjuice och låt den verka över ärren under ungefär 15 minuter. Det är viktigt att aldrig exponera dig för solen när du har citronjuice på huden eftersom att det kan skada din hud, använd därför alltid på kvällen.
  • Honung: är regererande och mjukgörande. Om du har fet hud kan du till exempel blanda honung med äggula till en ansiktsmask som är utmärkt för att bli av med ärr. Lägg masken över ärren och låt verka i 20 minuter. Rengör sedan ansiktet ordentligt med vatten. Vi vill också påpeka att Manuka honung har de bästa egenskaperna för att hjälpa din hud.
  • Nyponfröolja: precis som honung har den här oljan återställande egenskaper på skadad vävnad. Oljan läker hudbristningar och ärr genom att hjälpa huden skapa ny vävnad. Du kan smörja in den innan du går till sängs. Doften är dessutom tilltalande.
  • Tomat: innehåller anti-fjällande ämnen och är även rik på betakarotener, vilka har en mästerlig förmåga att ta hand om vår hud. För att dra fördel av egenskaperna skär du tomaten i skivor och lägger på huden i 10 minuter. Om du har lite mer tid så kan du göra en förträfflig tonic på tomat- och gurkjuice genom att mixa en tomat med en halv gurka i en mixer. Använd en bomullstuss för att fukta den drabbade huden med denna otroliga tonic.

Tomat

  • E-vitamin: denna vitamin är oumbärlig när det gäller att ta hand om vår hud. Du hittar den i apotek eller hälsokostaffärer och den har en fantastisk inverkan. E-vitamin är perfekt för att få skinande föryngrad hud, för att motverka rynkor och som toner. Ärren i huden försvinner gradvis om du applicerar den varje dag genom att massera in den i ansiktet för att underlätta hudens absorbering. E-vitamin kan bli din bästa vän i kampen mot akneärr.

 

 

MER FÖR DIG