Huskurer som hjälper mot akneärr

Huskurer som hjälper mot akneärr
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Alla har vi som unga lidit av mer eller mindre obehaglig och irriterande akne. Det hör ihop med hormonella förändringar och är något som påverkar vårt utseende. Dessa gräsliga finnar som gör permanenta skador på huden är lika ovälkomna i mogen ålder som då vi var yngre. Lika ovälkomna är också de akneärr som orsakas av inflammationsprocessen.

För att förstå vad akneärr är och vad det är som orsakar dem, behöver vi förstå vad finnar är. De är upphöjningar som kommer på grund av fett i hudens talgkörtlar, vilka samlar på sig bakterier och mer fett. De uppstår oftast på ansikte och rygg. Aknen kan vara mild eller svår, från enkla vita finnar eller pormaskar, till utvecklandet av smärtande varfyllda cystor under huden.

Det är dessa sistnämnda som innebär den största risken för att akneärr ska bildas i huden, och risken är störst om du rör vid dem. Att fingra på dem förvärrar bara inflammationen som orsakar de otrevliga märkena i huden.

Olika typer av akneärr

  • Missfärgade ärr: är märken som kvarstår även efter att finnen eller pormasken har försvunnit. De är rosenröda i färgen eller kan även vara bruna. De förfular huden och kan ta lång tid på sig att försvinna.
DU kan mildra akneärr med naturliga huskurer
  • Gropar eller fördjupningar: är håligheter i huden orsakat av akne som har innehållit var.  Vi orsakar skador när vi försöker klämma finnen.

Huskurer som hjälper mot akneärr

De huskurer som nämns här nedanför är samma råvaror som finns i hudkrämer mot akne, krämer som vanligtvis kostar mycket pengar. Vi vill också nämna att resultaten inte är omedelbara och att du måste vara konsekvent och dagligen använda den kur som passar dig bäst. Efter en tid kommer de trista efterlämningarna från aknen att börja försvinna.

Aloe vera

Fruktköttet i bladen blir ett vegetabiliskt extrakt som har fantastiska regenererande egenskaper. Aloe vera är välkänd för nyttan den tillför huden, speciellt för att läka och minska hudbristningar, brännskador och akneärr.  Allt du behöver göra är att ta en bit fruktkött från en aloe vera, minst en tesked, och applicera på dina ärr. Låt det verka i 30 minuter och tvätta sedan med varmt vatten.

aloe-vera-for-hud

Bikarbonat

Är en effektiv peeling som hjälper mot mindre ärr och är perfekt mot akne. Fukta ansiktet och applicera en nypa bikarbonat över ärret i några sekunder. Tvätta sedan med varmt vatten. Du behöver inte använda denna metod ofta utan en gång i veckan bör ge resultat. För mycket bikarbonat kan skada känslig hud.

Citron

Är perfekt för att bleka ärren. Du kan använda det innan du går och lägger dig. Fukta en bomullstuss med citronjuice och applicera och låt det verka över ärren under ungefär 15 minuter. Det är viktigt att aldrig exponera dig för solen när du har citronjuice på huden eftersom det kan skada din hud, använd därför alltid på kvällen.

Honung

Är regenererande och mjukgörande. Om du har fet hud kan du till exempel blanda honung med äggula till en ansiktsmask som är utmärkt för att bli av med ärr. Täck ärren med masken och låt verka i 20 minuter. Rengör sedan ansiktet ordentligt med vatten. Vi vill också påpeka att Manuka-honung har de bästa egenskaperna för att hjälpa din hud.

Nyponfröolja

Precis som honung har den här oljan återställande egenskaper på skadad vävnad. Oljan läker hudbristningar och ärr genom att hjälpa huden producera ny vävnad. Du kan smörja in den innan du går till sängs. Doften är dessutom tilltalande.

Tomat

Innehåller anti-fjällande ämnen och är även rik på betakarotener, vilka har en mästerlig förmåga att ta hand om vår hud. För bästa effekt skär du tomaten i skivor och lägger på huden i 10 minuter. Om du har lite mer tid så kan du göra en förträfflig tonic på tomat- och gurkjuice genom att mixa en tomat med en halv gurka i en mixer. Använd en bomullstuss för att fukta den drabbade huden med denna otroliga tonic.

Tomat

E-vitamin

Denna vitamin är oumbärlig när det kommer till hudvård. Du hittar den på apotek eller i hälsokostaffärer. E-vitamin är perfekt för att få fräsch och föryngrad hud, för att motverka rynkor och som toner. Ärren i huden försvinner gradvis om du applicerar den varje dag. Massera in den i ansiktet för att underlätta hudens absorbering. E-vitamin kan bli din bästa vän i kampen mot akneärr.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Orafidiya, L. O., Agbani, E. O., Oyedele, A. O., Babalola, O. O., Onayemi, O., & Aiyedun, F. F. (2004). The effect of aloe vera gel on the anti-acne properties of the essential oil of Ocimum gratissimum Linn leaf – A preliminary clinical investigation. International Journal of Aromatherapy. https://doi.org/10.1016/j.ijat.2003.12.005
  • El-Akawi, Z., Abdel-Latif, N., & Abdul-Razzak, K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clinical and Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2230.2006.02106.x
  • Eady, E. A., Layton, A. M., & Cove, J. H. (2013). A honey trap for the treatment of acne: Manipulating the follicular microenvironment to control propionibacterium acnes. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/679680
  • Shinkafi, S., & Ndanusa, H. (2013). Antibacterial Activity of Citrus Limon On Acne Vulgaris (Pimples). International Journal of Science Inventions Today.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.