Naturliga och effektiva huskurer mot talgcystor

Naturliga och effektiva huskurer mot talgcystor

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Naturliga huskurer mot talgcystor inkluderar homeopatiska medel som vitaminer, örter och varma kompresser. Talgcystor är cystor eller klumpar som bildas under huden.

Även om de i allmänhet är godartade och ofta försvinner på egen hand kan de vara irriterande och oattraktiva. Dessutom kan de i vissa fall bli infekterade, så det är viktigt att behandla dem för att undvika komplikationer.

Naturliga huskurer mot talgcystor på huden

Naturliga huskurer mot talgcystor ger dig varsamma och prisvärda alternativ som ofta bidrar till att du kan undvika en mindre komfortabel medicinsk procedur. Även om dessa huskurer i allmänhet betraktas som säkra alternativa behandlingar kan de orsaka biverkningar, så du bör alltid rådgöra med din läkare eller naturläkare innan du försöker dig på dem.

Fuktig värme

Fuktig värme, såsom en sladdlös värmedyna (använda aldrig en elektrisk värmedyna tillsammans med fukt) eller en varm kompress, kan appliceras på talgcystor för att främja dränering och läkning. Undvik att använda en mycket varm värmedyna eftersom detta ibland kan orsaka en infektion genom att bakterietillväxt stimuleras inuti cystan. Om cystan inte svarar på användningen av fuktig värme bör du konsultera en läkare.

Teträdolja

The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) framhåller teträdoljans kraftfulla antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Eftersom många talgcystor beror på bakteriella infektioner kan applicering av teträdolja på cystan bidra till att förebygga infektion och främja läkning.

Aloe vera

Aloe vera

Vissa naturforskare rekommenderar gelen av denna växt som ett botemedel för talgcystor eftersom de anser att det bekämpar bakterier och lindrar smärta. Medline Plus bekräftar att vissa studier visar att aloe vera gel dödar bakterier och ökar graden av läkning av sår.

Konsumera näringsämnen som förbättrar immunförsvaret

Ett starkt immunförsvar hjälper kroppen att göra sig av med talgcystor på egen hand. Ät frukter och grönsaker rika på antioxidanter inklusive bär, citrusfrukter och gröna bladgrönsaker. Ta örtbaserade kosttillskott som rödklöver och kardborrerot. Detta bidrar till att stimulera immunförsvaret och eliminera gifter från kroppen.

Håll dig ren

För att undvika infektion, tvätta det drabbade området dagligen med antibakteriell tvål.

Ett hälsosamt sätt att förebygga talgcystor

Att följa stegen i ett hälsosamt liv hjälper till att hålla kroppen vid optimal hälsa, vilket minskar risken för att utveckla talgcystor.

Få tillräckligt med sömn

Att sova mindre än nödvändigt försvagar immunförsvaret och kan leda till många problem, så se till att du får tillräckligt med sömn.

Undvik raffinerat socker

Överskottet av socker kan undertrycka immunförsvarets funktion och leda till sjukdom. För att minska mängden överskottssocker i din kost ska du undvika läsk, sötade fruktjuicer och förädlade livsmedel liksom spannmålsprodukter och snacks.

Minska stress

Stress kan leda till talgcystor

Vissa homeopater och naturforskare tror att stress ökar risken att drabbas av talgcystor. Faktum är att många experter hävdar att för mycket stress förändrar hur immunförsvaret reagerar och kan innebära en risk för att utveckla sjukdomar. Att lära sig positiva sätt att hantera stress kan vara till hjälp i det här fallet liksom i många andra.

När du besöker en läkare

Talgcystor som inte försvinner på egen hand kan kräva läkarvård. Kontakta läkare i något av följande fall:

  • Cystan växer mycket
  • Cystan växer djupare
  • Den är smärtsam
  • Cystan visar tecken på infektion såsom inflammation, rodnad eller känns varm vid beröring

Infekterade, förstorade eller smärtsamma cystor kan kräva avlägsnande av en läkare. Det är ofta en enkel procedur som kan göras under ett vanligt läkarbesök med lokalbedövning och tar oftast inte längre tid än ett vanligt besök. Följande steg kan vidtas för att ta bort en talgcysta:

Först görs ett snitt i cystan. Cystasnittet är där läkaren skär en liten öppning i cystan och operationen innebär ett fullständigt kirurgiskt avlägsnande av cystan eller avlägsnande av cystans vägg. Därefter kommer läkaren extrahera innehållet i cystan för att tömma den så att området lämnas rent.

I vissa fall kan stygn krävas, speciellt om ett fullständigt avlägsnande är nödvändigt. Stygnen kan vanligtvis tas bort efter en eller två veckor. Beroende på placeringen och typen av cysta personen har kan läkaren välja att förånga den med laser. Denna procedur lämnar minimal ärrbildning.

Det är sällsynt att talgcystor eller deras avlägsnande orsakar komplikationer. Försök aldrig att öppna, klämma på eller tömma cystan på egen hand. Eftersom det kan leda till infektioner bör det göras på en läkarmottagning.

Testa naturliga huskurer för talgcystor först

Lyckligtvis är talgcystor mer irriterande än farliga och att behandla dem med naturliga huskurer samt ändra vår livsstil är oftast allt som behövs för att lindra symptomen. Kom dock ihåg att naturliga kurer mot talgcystor inte fungerar i samtliga fall; vissa cystor svarar inte på dessa och kräver konventionell behandling.

Om du har en talgcysta och den inte orsakar dig smärta eller obehag, behandla den med fuktig värme, örttillskott, homeopatiska medel och/eller genom livsstilsförändringar innan du tar till kirurgiska ingrepp för att se om någon av dessa kurer kan att lösa problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nogales-Gaete Jorge. Medicina alternativa y complementaria. Rev. chil. neuro-psiquiatr. [internet] 2004 Oct [citado 2018 Oct 13); 42 (4): 243-250.
  • Martínez Dubois, S., & de León Bojorge, B. Y. (2011). Patología quirúrgica de piel y tejido subcutáneo. In Cirugía bases del conocimiento quirúrgico y apoyo en trauma, 5e.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.