Hur du botar en vagel snabbt och effektivt

Hur du botar en vagel snabbt och effektivt

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

Vad är det där på ditt vänstra ögonlock? Du vaknade med en känsla av obehag, tog en titt i spegeln och hela din värld vändes upp och ned. Du har det där viktiga mötet idag och din kropp valde att spela ett fult spratt genom att ge dig en vagel som fått dig att se ut som om du precis överlevt ett slagsmål. Oroa dig inte. Denna artikel kommer lära dig hur du snabbt kan bota en vagel.

Vad orsakar vaglar?

Vaglar orsakas av en inflammation i vissa talgkörtlar (Glandula sebacea) som sitter vid ögonlocken. Den vanligaste orsaken är spridningen av bakterien Staphylococcus aureus (gula stafylokocker), fast andra föroreningar kan ha samma effekt. Blefarit (ögonlocksinflammation) kan vara en annan orsak, samt hormonförändringar och stress.

Läkningsprocessen för vaglar kan ta uppemot 20 dagar, och fastän de generellt sett inte är farliga kan de vara smärtsamma och oattraktiva. Om problemet kvarstår under en längre period än vanligt borde du genast träffa din doktor. Denna artikel förklarar de primära vagelsymtomen så att du kan identifiera dem på en gång:

  1. Känslighet vid ljus
  2. Obehag när du blinkar
  3. Rodnad vid det drabbade området
  4. Känsla av klåda, sveda eller smärta i det drabbade området
  5. Suddiga ögon (ögonkråkor uppkommer i korta perioder)
  6. Känsla av att du har sand i ögonen
  7. Svullnad i ögonlocket
  8. Ögonen vattnas konstant
  9. Avsöndring från ögat
  10. Uppkomsten av en liten gul eller röd prick, likt en finne som är redo att tömmas

Nästa steg är att identifiera vilken typ av vagel du har, vilket är lätt eftersom det endast beror på var på ögonlocket vageln har uppkommit.

Ytlig vagel

Röd inflammation med ett gult huvud, likt en finne, på kanten av ögonlocket. De brukar försvinna av sig själva och läker snabbt.

Inre vagel eller chalazion (cysta)

Detta är en varbildning placerad en bit bort från ögonlockets kant och har vanligtvis ett rött huvud, likt en finne. Den tar längre tid att gå ned och läka än en ytlig vagel. Om du inte ser några positiva förändringar inom 10 dagar bör du träffa din doktor på en gång. I sällsynta fall töms inte vageln ordentligt och den lämnar därför efter sig en hård boll med fett som bara kan opereras bort eller tömmas med en skalpell.

Det händer väldigt sällan och kommer förmodligen inte hända dig, så vi kan börja med att få bort smärtan och inflammationen genom att använda dessa 10 behandlingar för att snabbt bota en vagel.

En varning innan vi börjar

Kom ihåg att vaglar vanligtvis uppstår då du har kommit i kontakt med en bakterie, så:

  • Rör, tryck, gnugga, nyp, eller töm inte vageln. Du kan sprida infektionen, förstöra dina tårkanaler eller till och med dina ögon.
  • Håll området extra rent för att förhindra infektioner.
  • Använd inte smink förrän ögat har läkt.
  • Undvik att använda kontaktlinser eftersom de kan förorenas och sprida bakterien till ditt friska öga.
  • Eftersom ögonen är direkt relaterade till lymf- och cirkulationssystemet borde du fråga din doktor innan du använder någon form av medicinering. Det kan påverka ditt ögas struktur och din syn.

Så, hur botar jag snabbt en vagel?

Det finns många naturliga botemedel som kan lindra dina symtom och få vageln att försvinna, men ha alltid i åtanke att inflammationen och rodnaden kan sprida sig till andra områden av ansiktet. Håller det i sig alltför länge bör du genast kontakta din doktor.

1. Varmt vatten

Vatten
Det här är den vanligaste behandlingen. Koka en liter vatten och låt det svalna tills det är varmt. Blöt en ren handduk med vattnet och placera den över det drabbade området i 10 minuter. Du borde blöta den igen varje gång den blir kall. Denna process kommer hjälpa till att tömma varet från vageln.

 2. Akacia

För att lindra smärtan som vaglar orsakar kan du använda akacia. Tillsätt en näve akaciablad i 5 dl kokande vatten. Låt lösningen svalna så att plantans extrakt överförs till vattnet. När det är varmt, blöt en ren handduk med vattnet och använd den som en kompress på det drabbade ögat. Håll den mot ögat i tio minuter, som med den förra behandlingen.

3. Koriander

Vissa säger att koriander är den mest effektiva naturliga behandlingen för att få bort vaglar. Koka en tesked med korianderfrön i 2 dl vatten. Vänta en minut efter att det börjat koka. Låt lösningen svalna. Sila och använd den för att tvätta det drabbade området tre gånger per dag.

4. Tepåsar

Garvsyran som finns i tesump kan hjälpa till att bota vaglar. Blöt en tepåse med varmt, tidigare kokat vatten och placera det över vageln i 10 minuter varje dag tills den försvinner.

5. Persilja

Persilja
Färsk persilja i en stor kopp med kokande vatten lindrar ögonlocksinflammation och känslighet. Sila lösningen och doppa en ren handduk i den. Använd den som en kompress tills den svalnar. Gör det på morgonen och innan du går och lägger dig på kvällen.

6. Kamomill

Lägg en näve kamomillblad i 5 dl kokande vatten. Sila lösningen och låt det svalna. När vattnet är varmt, blöt en ren handduk i lösningen och placera den över det drabbade området i 10 minuter varje dag.

7. Gurkmeja

Gurkmeja är naturligt antibakteriell. Koka 5 dl vatten med en tesked gurkmeja tills lösningen kokar ner till halva mängden. Sila lösningen med en handduk tills den är ren. Använd en pipett för att placera tre droppar i båda dina ögon, två eller tre gånger per dag.

8. Tomat

Denna behandling är speciellt bra för att lindra smärta. Skär färska tomatskivor och placera dem över det drabbade området i fem minuter tre gånger om dagen. Det minskar inte bara inflammationen utan ger dig även fast och vacker hy.

9. Aloe vera

Än en gång aloe och dess många medicinska egenskaper. Skär en bit av aloe vera på längden och öppna den i mitten. Blöt en bomullstuss i den klara lösningen som plantan utsöndrar och gnugga den försiktigt över det drabbade området både morgon och kväll. Skölj sedan med kamomill- eller rosenvatten i tre eller fyra månader. Det här är även bra att göra när du ser trött ut, när du har katarakter och för alla sorters inflammationer.

10. Gurka

Gurka
Gurka är uppfriskande och sammandragande samt bra mot vaglar. Skär upp en gurka och placera skivorna över det drabbade området för att minska inflammationer och smärta.

Kom ihåg…

Barn är mer benägna att drabbas av regelbundna vaglar. När vaglarna har behandlats bör du alltid uppsöka en doktor fastän du nu vet hur du snabbt kan eliminera vaglar från att ha läst den här artikeln. Kom ihåg att förebyggande alltid är bäst: håll händerna rena och undvik att röra vid dina ögon. Använd inte irriterande lösningar i ögonen. Förhoppningsvis har tipsen härifrån hjälpt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shima, C. R. (2016). Stye. Japanese Journal of Clinical Ophthalmology. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Thunstrom, V. (2011). Primary eye care. SA Pharmaceutical Journal. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-5194-4.00011-0
  • Leffler, C. T., Davenport, B., & Chan, D. (2010). Frequency and seasonal variation of ophthalmology-related internet searches. Canadian Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.3129/i10-022
  • Herbal Treatment of Children: Western and Ayurvedic Perspectives. https://books.google.co.in/books?id=63JuCAAAQBAJ&pg=PA175&dq=coriander+seeds+for+edema&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwim7-LchenPAhUKp48KHbH1CgcQ6AEINDAA#v=onepage&q=coriander%20seeds%20for%20edema&f=false
  • J Adv Pharm Technol Res. 2012 Apr-Jun; 3(2): 136–138. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. doi: 10.4103/2231-4040.97298
  • Genet Mol Res. 2016 Jul 29;15(3). Antifungal and Antibacterial Activities of Petroselinum Crispum Essential Oil. DOI: 10.4238/gmr.15038538.
  • Electron Physician. 2016 Sep; 8(9): 3024–3031. Published online 2016 Sep 20. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). doi: 10.19082/3024
  • Review Article | Open Access, Volume 2014 |Article ID 186864 | 12 pages | A Review on Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin. https://doi.org/10.1155/2014/186864
  • Indian J Dermatol. 2008; 53(4): 163–166. ALOE VERA: A SHORT REVIEW. doi: 10.4103/0019-5154.44785

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.