Huskurer för att motverka rynkor naturligt

För att förebygga eller motverka rynkor som redan existerar måste du kombinera hälsosamma vanor med diverse naturliga kurer som hjälper till att hålla huden fast.
Huskurer för att motverka rynkor naturligt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

När du blir äldre förlorar du kollagen och elastin, och därför blir huden mer flexibel och slapp. I den här artikeln vill vi berätta hur du kan motverka rynkor med huskurer.

Förändra dina vanor för att motverka rynkor

Utöver dessa kurer är det viktigt att ändra på vissa av dina vanor om du vill få fastare, yngre hud.

Undvik för mycket solljus

Det betyder inte att du inte kan sola. Det betyder bara att du måste vara försiktig med att inte sitta i timme efter timme i solen utan att skydda huden. UV-strålar snabbar upp åldrandeprocessen.

Rök inte

När du andas in cigarettrök i munnen använder du en speciell rörelse som får huden runt munnen att rynka sig! Om du multiplicerar det med hur många gånger du upprepar samma rörelse är det lätt att förstå hur dessa märken uppstår. De giftiga ämnena i tobak hindrar dessutom ordentlig oxidering av vävnaderna.

Exfoliera

exfolierande ansiktsmask

Du måste börja exfoliera och djuprengöra huden. Du borde göra det efter att du fyllt 30 om du inte vill ha ett ansikte fullt av rynkor vid 50 eller 60 års ålder. Kom ihåg att sminkrester, damm, svett och smuts ansamlas i porerna. Genom att ta bort döda hudceller blir huden friskare och får färre rynkor.

Vila

Se till att få sju timmars sömn varje kväll eftersom din kropp annars kommer producera mer kortisol. Detta hormon gör dig mer på alerten och får även dina celler att brytas ned. Brist på sömn är dessutom en av orsakerna till påsar under ögonen.

Ät nyttigt

Om du inte vill ha rynkor måste du äta balanserade måltider. Det betyder att du ska sluta med stekt mat, kaffe, sötsaker och mjöl.

Se till att äta mer:

 • Frukt
 • Grönsaker
 • Fet fisk
 • Fullkorn och spannmål

Att äta lite choklad då och då kan skydda dig från solskada.

Huskurer för att motverka rynkor

Som ett komplement till dina goda vanor kan du använda de huskurer vi nämner nedan för att motverka rynkor.

1. Morotsmask

Morötter innehåller antioxidanter som hindrar huden från att åldras. Du kan äta dem råa i sallader eller smoothies, och även applicera dem i ansiktet som en mask.

Ingredienser

 • 2 medelstora morötter
 • 250 ml vatten

Instruktioner

 • Skala först morötterna och skär dem.
 • Lägg dem därefter i mixern och tillsätt vattnet.
 • Mixa dem tills du fått en jämn blandning.
 • Applicera sedan krämen på ren, torr hud med en bomullstuss.
 • Låt slutligen verka i tio minuter och skölj med varmt vatten.
 • Upprepa en eller två gånger per vecka innan du går till sängs.

2. Olivolja

olivolja

Olivolja har många fördelar för huden tack vare sitt innehåll av essentiella fetter. Vissa kvinnor använder oljan som sminkborttagare, men den kan även användas för att bli av med torrhet i huden. Det är inte rekommenderat om du har fet hy.

Hur gör man?

 • För att dra nytta av fördelarna behöver du först bara doppa en bomullstuss i olivolja. Gnugga den därefter i ansiktet efter ett bad eller en dusch. Du behöver inte skölja av.
 • Du kan även använda mandelolja eftersom den har liknande återfuktande och näringsrika egenskaper.

3. Mjölklotion

Mjölk innehåller alfa-hydoxisyror (AHA) som hjälper dig att bli av med döda hudceller. Samtidigt stimulerar den produktionen av kollagen. Det ger din hud mer elasticitet.

Hur gör man?

 • Om du vill bli av med rynkor kan du doppa en bomullstuss i lite mjölk (kall eller rumstempererad) och därefter applicera på ett rent ansikte.
 • Efter tio minuter sköljer du av med ljummet vatten.

4. Aloe vera

Aloe vera-gel har många egenskaper. Den är inte bara användbar för att behandla sår och eksem, utan hjälper även till att motverka rynkor. Detta eftersom aloe vera är ett utmärkt regenererande medel.

Hur gör man?

 • Varje kväll innan du går till sängs kan du bre ut lite aloe vera-gel på ansiktet. Du kan få tag i denna gel genom att skära upp ett aloe-blad. Var försiktig så att du inte sticker dig. Du behöver inte skölja av.
 • Låt verka hela natten.

5. Te på damiana

Te på damiana

De säger att damiana är “den eviga ungdomens källa”, och på grund av det dricker många kvinnor te på denna växt. Den kan dock även tjäna som en extern huskur för att minska dina rynkor.

 • När du gjort teet ska du låta det svalna. Doppa därefter en bomullstuss och gnugga på ansikte och hals.

6. Äggvitemask

Ägg har många näringsämnen; det är därför de används i så många skönhetsprodukter, både för huden och håret. Med äggvitor får du en ansiktslyftning i hemmet på bara några minuter. Du behöver bara applicera äggvitan på ansiktet och därefter låta verka i 20 minuter. Efteråt sköljer du med varmt vatten. Du kommer märka att huden blir fastare på en gång.

 • För att exfoliera kan du först kombinera vispade äggvitor med lite havregryn för att göra en smet.
 • Applicera därefter denna med cirkelrörelser och låt verka i 15 minuter.
 • Skölj slutligen med ljummet vatten och använd sedan din vanliga fuktkräm.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ah Kim, Min & Kim, Eun Joo & Young Kang, Byung & Kwang Lee, Hae. (2017). ”The Effects of Sleep Deprivation on the Biophysical Properties of Facial Skin”. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications. 07. 34-47. 10.4236/jcdsa.2017.71004.
 • Mendoza, C., Ocampo, J., Vásquez-Martínez, O. ”Las células madre en el proceso de antienvejecimiento cutáneo: el entendimiento de una nueva era”. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Vol 10 (1), 37-45. [Online] Avaiable at: http://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2012/dcm121h.pdf
 • Pulok K. Mukherjeea, Niladri Maitya, Neelesh K. Nemaa, Birendra K. Sarkar. ”Bioactive compounds from natural resources against skin aging”. Phytomedicine 19 (2011) 64–73. [Online] Avaiable at: http://www.pnei-it.com/1/upload/bioactive_compounds_from_natural_resources_against_skin_aging.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.