10 otroliga fördelar med havregryn

Kan havregryn hjälpa till att förebygga typ 2-diabetes? Havregryns lösliga fibrer hjälper oss att smälta stärkelse och balanserar blodsockret.

Havregryn är ett av de nyttigaste och mest utsökta fullkornsspannmålen som finns. Det är även ett av de mest konsumerade i världen på grund av dess höga närings- och energivärde, och det har därför blivit en basföda i många kulturer och civilisationer genom historien. Fortsätt läsa för att få 10 otroliga hälsofördelar med havregryn (plus ett frukostrecept)!

Havregryn har mer protein, vitaminer, kolhydrater och näringsämnen än andra spannmål. Bäst av allt är att du kan äta det året runt, och det finns alltid tillgängligt till ett överkomligt pris. Vill du få fler anledningar till varför du bör äta havregryn varje dag?

Det hjälper till att balansera kolesterolet

Havregryn innehåller en fiberbeståndsdel vid namn betaglukan, som enligt studier är väldigt bra för personer som lider av Orsaker till diabetes

De som regelbundet äter havregryn löper mindre risk att drabbas av typ 2-diabetes. Havregryns lösliga fibrer kan dessutom hjälpa personer som redan lider av diabetes, eftersom det stimulerar smältningen av stärkelse och reglerar blodsockernivåerna – framförallt efter måltider.

Det förbättrar matsmältningen

Det faktum att havregryn hjälper matsmältningen betyder även att det hjälper till med problem som Hjärtproblem

Lignanerna i havregryn och andra spannmål är fytokemikalier som absorberas i kroppen genom matsmältningen och kan hjälpa till att skydda hjärtat från diverse sjukdomar.

Det är vätskedrivande

Att äta havregryn hjälper till att eliminera urinsyra och ökar mängden urin tack vare dess höga innehåll av silikon. Denna egenskap hjälper även till att bekämpa gikt och andra sjukdomar som är relaterade till vätskeretention.

Hur kan du äta havregryn till frukost?

Det må finnas många sätt att inkludera havregryn i frukosten, men vi ska dela med oss av ett enkelt recept som låter dig dra nytta av alla dess egenskaper och starta dagen på rätt sätt.

Ingredienser

  • 12 cl malna havregryn
  • 6 mandlar
  • 2 nötter
  • 1 sked chiafrön
  • Honung eller stevia
  • 1 tesked russin
  • 1 kokos- eller mandeldryck

Hur gör du?

  • Välj en behållare att blanda receptet i och fyll upp den till hälften med havregryn. Lägg sedan till en sked chiafrön.
  • Blanda ingredienserna och häll i kokos- eller mandeldryck tills behållaren nästan är full. Se dock till att lämna tillräckligt med plats för resten av ingredienserna.
  • Lägg till de andra ingredienserna och täck över behållaren. Låt den stå i kylskåpet hela natten, och nästa dag kan du lägga till lite mer av din utvalda dryck (kokos eller mandel).