Kontrollera högt kolesterol naturligt

Att bibehålla kontrollen över och sänka kolesterolet kräver att du har en balanserad diet, överger dåliga vanor som tobak och alkohol, samt att du tränar regelbundet.
Kontrollera högt kolesterol naturligt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kolesterol är ett typ av fett, även känt som lipid, som hittas naturligt i kroppen där det krävs för att utföra viktiga funktioner. Det finns i hjärnan, levern, nervsystemet, blodet och i gallan, och detta gäller både människor och djur. Det är därför experter rekommenderar att man undviker konsumtion av djurprodukter när man har diagnostiserats med högt kolesterol. Läs vidare för att lära dig hur du kan kontrollera högt kolesterol naturligt.

Levern genererar det mesta av kroppens kolesterol, medan resten konsumeras i vår diet. Lipoprotein med låg densitet, även känt som dåligt kolesterol eller LDL (low-density lipoprotein på engelska), är vad som är ansvarigt för att täppa igen våra artärer, eftersom det ansamlas på artärväggarna och orsakar allvarliga hjärt- och kärlproblem samt andra sjukdomar. Det bra kolesterolet som kroppen faktiskt behöver kallas HDL (high-density lipoprotein), eller lipoprotein med hög densitet. Detta hjälper till att ta bort det dåliga kolesterolet så att det inte täpper igen våra artärer och vår lever, och hjälper kroppen att göra sig av med det.

Trots att högt kolesterol kan orsakas av olika tillstånd eller genetiska faktorer brukar de flesta utveckla det som ett resultat av dålig diet och en stillasittande livsstil. Så för att kontrollera och förebygga högt kolesterol är det viktigt att ändra vissa vanor och livsmedel vi äter.

Mat som kontrollerar högt kolesterol

Som vi nämnde ovan spelar maten vi äter en viktig roll i att förebygga och kontrollera högt kolesterol. En hälsosam diet kan hjälpa till att eliminera dåligt kolesterol (LDL) och höja nivåerna av HDL. Här kommer vi tala om några livsmedel som hjälper till att kontrollera ditt kolesterol.

Fibrer

fiber i form av havre

Konsumtionen av vegetabiliska fibrer, framförallt lösliga fibrer, är viktigt för att kontrollera kolesterol eftersom de binder det till fetterna och hjälper till att eliminera dem genom tarmarna. Vegetabiliskt fiber finns i livsmedel som bönor, havre, korn och frukter som äpple. De högst rekommenderade livsmedlen för att sänka kolesterolet är havrekli och brunt ris.

Fisk

Experter rekommenderar att man äter fisk minst två gånger per vecka eftersom de är rika på omega 3-fettsyror, som är utmärkt lämpade för att hjälpa till att ta bort dåligt kolesterol och triglycerider i blodet. Det finns självklart andra livsmedel som innehåller omega 3-fettsyror, men fisk är en av de rikaste källorna. Lax, tonfisk, makrill, sardiner, sill och öring är speciellt rekommenderade.

Olivolja

olivolja

Olivolja kan hjälpa till att ta bort det dåliga LDL-kolesterolet utan att påverka nivåerna av det bra HDL-kolesterolet i våra kroppar. Experter rekommenderar att man konsumerar två matskedar olivolja om dagen.

Frukt- och grönsaksjuicer

Naturliga frukt- och grönsaksjuicer på morgonen kan hjälpa till att sänka nivåerna av dåligt kolesterol. Dessa kan göras med färska grönsaker kombinerat med frukt, eller enbart frukt – det är helt upp till dig. Det viktiga är att göra juicerna på färska livsmedel, och helst utan tillsatt socker eller konstgjorda sötningsmedel.

Sojaprotein

Det har rapporterats att konsumtion av 25 gram sojaprotein om dagen kan hjälpa till att sänka ditt kolesterol med upp till 10%. Denna mängd är likvärdig med två eller tre portioner av produkter som sojamjölk, sojabönor eller tofu.

Nötter och fullkorn

nötter i burk

Nötter och fullkorn innehåller ingredienser som förebygger att kolesterol absorberas i blodet. Det är rekommenderat att äta tre portioner per dag, vilket är ungefär 500 gram, för att kontrollera högt kolesterol.

Nyttiga vanor för att sänka högt kolesterol

Följande vanor är också väldigt viktiga när det kommer till att kontrollera och förebygga höga nivåer av dåligt kolesterol. Att leda en hälsosam livsstil hjälper dig inte bara att undvika dåligt kolesterol, utan även ge dig bättre livskvalitet.

Sluta röka

Bruk av tobaksprodukter sänker nivåerna av bra kolesterol och ökar risken för blodproppar. Rökare brukar även drabbas av allvarliga problem, inklusive ateroskleros, hjärtattack och stroke.

Undvik överdriven alkoholkonsumtion

whisky i glas

Överdriven konsumtion av alkohol ökar nivåerna av triglycerider i blodet och gör att stora konsumenter löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlproblem. Personer som dricker med måtta löper mindre risk att drabbas av dessa problem.

Träna

Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att öka nivåerna av bra kolesterol, samtidigt som det dåliga elimineras. Experter rekommenderar att man tränar minst 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan för att kontrollera högt kolesterol. De som tränar mer än så kommer självfallet dra större fördelar.

Gör dig av med skräpmaten

Att äta en massa skräpmat kommer utan tvekan leda till höjda nivåer av dåligt kolesterol i blodet. Undvik att äta pommes frites, burgare, chips, stekt och panerat kött, fett kött, oljor (med över 20% mättat fett) och andra livsmedel som är höga i mättat fett eller transfett. Konsumtionen av alla typer av skräpmat höjer otvivelaktigt nivåerna av dåligt kolesterol i blodet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Diego Bellido Guerrero. Manual de nutrición y metabolismo. Ediciones Díaz de Santos, 2006.
  • Juan Morales Güeto. Nutriterapia, salud y longevidad: Qué comer para vivir mejor. Ediciones Díaz de Santos, 2011.
  • David Grotto. Lo mejor que puedes comer (Colección Vital): De la A a la Z, la guía nutricional definitiva para llenarte de energía, de salud. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2014.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.