Mat som kan hjälpa dig sluta röka för alltid

Rökning resulterar i att tusentals människor dör över hela världen varje år. Utöver det har det en negativ påverkan på de som vistas i närheten.
Mat som kan hjälpa dig sluta röka för alltid
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många olika sätt att fimpa cigaretten. Idag berättar vi om viss mat som kan hjälpa dig att sluta röka för alltid. Självklart måste du dessutom ha bestämt dig för att sluta röka, annars kanske dessa metoder inte har den effekt du letar efter.

Att inta rätt sorts näring betyder att du lever i en hälsosam kropp, med styrkan du behöver för att leva till max. En av de största farhågorna rökare har är att de kanske kommer gå upp i vikt efter att de slutat röka. Det har dock bevisats att du inte kommer att öka i vikt om du äter en balanserad kost. Faktum är att en hälsosam diet faktiskt kan hjälpa dig att sluta med din dåliga vana.

Har du bestämt dig för att sluta röka för alltid? Läs då vidare för att få reda på vilken mat du borde inkludera i din kost och vad du bör undvika. Det finns mat som förbättrar smaken av cigaretter, och andra som gör att de smakar äckligt.

Vilken mat kan hjälpa dig att sluta röka för alltid?

Bland mat som förvärrar smaken av cigaretter finns:

  • frukter
  • grönsaker
  • mjölkprodukter

De som förbättrar smaken är kaffe, alkohol (speciellt öl), och kött. Det är därför det är vanligt att se folk röka medan de tar en kopp kaffe, en cocktail, eller efter att de ätit en måltid som inkluderat kött.

I kampen mot rökning borde planen då vara att äta mat som gör att cigaretter smakar illa. Självklart borde du då undvika den mat som förbättrar smaken. Det är klokt att prata med en doktor innan du gör ändringar i din kost. Hen kan då objektivt hjälpa dig att bygga upp en näringsplan och förhindra viktuppgång, och viktigast av allt, se till att du inte utesluter viktig näring i din kost.

Drick mycket vatten 

drick mycket vatten

Vatten är en viktig del av denna process, då den hjälper kroppen att ta bort gifter och föroreningar som samlats i kroppen på grund av rökningen. Så drick 8 glas vatten om dagen för att hjälpa kroppen på traven.

Rökning har effekt på både hälsa och hud 

Det är även klokt att börja motionera, helst utomhus, för att få dina lungor och hjärta att jobba. Det är de organen som påverkats mest av din rökning. Låt lungorna andas in den friska luften för att ge näring till varje cell i din kropp.

Utöver att ha påverkat din hälsa påverkar cigaretter även din huds välmående. Det är inte ovanligt att se rökare som ser mycket äldre ut än de faktiskt är. Så om du vill se yngre ut, med välmående hy och utan djupa, förhastade rynkor, sluta då att röka för alltid. Du kommer både att se bättre ut och må bättre.

Andra negativa effekter av rökning

  • Kan göra dina tänder gula
  • Orsaka dålig andedräkt
  • Sänker fertiliteten i både kvinnor och män
  • Ökar risken för sexuell impotens.

 

Rökning skadar dina lungor

Som vi redan sagt är rökning direkt kopplat till hjärt- och lungproblem. Det kan resultera i allvarliga konsekvenser för din hälsa – du riskerar en för tidig död. Det är därför bäst att sluta att röka för alltid! Rådgör med din doktor om hur du ska gå till väga. Kom ihåg att inkludera de livsmedel som gör så att cigaretter smakar illa. Om du vill lägga till de livsmedel som förbättrar smaken på cigarreter, gör det åtminstone tre veckor efter att du slutat röka.

När du känner för att tänd en cigarett, kom ihåg att det stjäl minuter från ditt liv. Njut av en frukt istället!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.