Mat som kan hjälpa dig sluta röka

Rökning resulterar i att tusentals människor dör över hela världen varje år. Utöver det har det en negativ påverkan på de som vistas i närheten.

Fastän det finns många olika sätt att sluta röka vill vi idag prata om viss mat som kan hjälpa dig att sparka av dig den skadliga vanan. Självklart måste du dessutom ha bestämt dig att sluta röka, annars kanske dessa metoder inte har den effekt du letar efter.

Rätt näring betyder att du lever i en hälsosam kropp, med styrkan du behöver för att leva till max. En av de största farhågorna rökare har är att de kanske kommer gå upp i vikt efter att de slutat röka, men det har bevisats att om du bara äter en balanserad kost kommer du inte öka i vikt, och faktum är att en hälsosam diet faktiskt kan hjälpa dig att sluta upp med vanan.

Om du har bestämt dig för att sluta röka, läs då vidare för att få veta vilken mat du behöver inkludera i din kost och vad du behöver undvika. Det finns mat som förbättrar smaken av cigaretter, och andra som gör att det smakar äckligt.

Vilken mat är det?

Bland mat som förvärrar smaken av cigaretter finns frukter, grönsaker, och mjölkprodukter, medan de som förbättrar smaken är kaffe, alkohol (speciellt öl), och kött. Så nu vet vi varför det är så vanligt att se folk röka medan de tar en kopp kaffe, en cocktail, eller efter att de ätit en måltid som inkluderat kött.

I kampen mot rökning borde planen då vara att äta mat som gör att cigaretter smakar illa, och självklart borde du då undvika den mat som förbättrar smaken. För att se till att denna förändring i din kost inte orsakar dig obalans är det klokt att prata med din doktor så att denne objektivt kan hjälpa dig bygga upp en näringsplan och förhindra att du går upp i vikt, vilket ofta är oron med att sluta röka – och viktigast av allt, se till att du inte utesluter viktig näring i din kost.

Drick mycket vatten

2-watersve

Vatten är en viktig del av denna process, då den hjälper kroppen att ta bort gifter och föroreningar som samlats i kroppen på grund av rökningen. Det är även klokt att börja motionera, helst utomhus, för att få dina lungor och hjärta att jobba, organen som påverkats mest av din rökning. Låt lungorna andas in den friska luften för att ge näring till varje cell i din kropp.

Försök alltid tänka på att utöver att ha påverkat din hälsa påverkar cigaretter även din huds välmående, och det är inte ovanligt att se rökare som ser mycket äldre ut än de faktiskt är. Så om du vill se yngre ut, med välmående hy och utan djupa, förhastade rynkor, sluta då med denna vana på en gång och se dig aldrig om.

Utöver alla de andra negativa effekter som rökning orsakar kan det dessutom göra dina tänder gula och orsaka dålig andedräkt. Det sänker fertiliteten i både kvinnor och män och ökar risken för sexuell impotens.

Nu vet du lite mer om de skadliga effekterna av att röka, och att fastän viss mat kan hjälpa dig att sluta är det alltid bra att först fråga din doktor – de kommer veta hur de kan hjälpa dig igenom processen eller om du behöver medicinsk hjälp.

Mat som förbättrar smaken på cigaretter kan så småningom läggas till i din kost igen, efter att åtminstone tre veckor gått från att du slutat röka. Och kom ihåg att när du känner för att tända en cigarett stjäl det livsviktiga minuter från ditt liv.

3-lungs-and-cigarettessve

Som vi redan sagt är rökning direkt kopplat till hjärt- och lungproblem och kan resultera i allvarliga konsekvenser för din hälsa – du riskerar ett hårt liv eller till och med en för tidig död.

 

MER FÖR DIG