10 användningar för kaffe du inte kände till

Efter att ha druckit en god kopp kaffe slänger de flesta ut det som blir över. Detta är dock något som kan användas på en rad olika sätt. Ifall man vet hur man ska använda den överblivna kaffesumpen kan man spara mycket pengar. Här nedan ger vi dig 10 användningar av kaffe, varav alla är väldigt enkla. 

1. Motverka odörer

Lägg lite kaffe i en burk och placera den i kylen för att motverka dålig lukt. Då kan även, ifall du har illaluktande händer, gnugga lite kaffe på dem och därefter skölja med varmt vatten. Detta kommer ta bort odören.

2. Hudexfoliant

Tack vare kaffesumpens konsistens är den bra för exfoliering av huden och kan reducera celluliter. För det senare rekommenderar vi att du blandar kaffesumpen med lite kokosnötsolja och därefter gnuggar blandningen på din hud i cirkulära rörelser. Utför en liknande process vid exfoliering: blanda kaffet med en halv tesked olivolja och gnugga den på din hud i några minuter. Allt du behöver göra därefter är att skölja.

3. Gör en kompost

Kaffe är perfekt för att göra kompost. Du kan även använda det för växter som behöver surare jord, eftersom kaffe bidrar med många element som koppar, kalium och fosfor. Det är även fördelaktigt att blanda morots- och rädisfrön med kaffebönor.

4. Ge håret lyster

skinande-hår

Kaffe kan återanvändas för att ge ditt hår lyster. Detta kan göras med en blandning av kaffe och vatten, precis som när du gör din kopp kaffe. Gör detta med kallt vatten, eller i alla fall vatten som är av rumstemperatur. Använd lösningen för att tvätta ditt hår och låt det därefter sitta i ca 20 minuter. Skölj sedan ur.

5. Insektsmedel och djuravvisande medel

Kaffe är ett effektivt myrmedel och det avvisar även andra djur, främst katter. För myror behöver du bara lägga lite torrt kaffe på de platser där insekterna vistas. Om du skulle vilja avvisa katter är det bättre att blanda kaffesumpen med citron- och apelsinskal. Många djur tycker inte om denna lukt, vilket är anledningen till att de håller sig borta. Du kan även gnugga lite fuktig kaffesump på dina djur för att hålla dem fria från löss.

6. Rengöring

Med tanke på att kaffe är så abrasivt och surt finns det även användningar av kaffe för rengöring, speciellt i köket. Bara blanda kaffesumpen med lite tvål och vatten och applicera sedan på den yta du vill göra rent.

7. Luftrenare

kaffe

Kaffe fungerar även som luftrenare, tack vare sin starka och penetrerande arom, som även är behaglig. I detta fall behöver du bara lägga kaffesumpen i en påse eller poröst tyg och låta kaffets arom sprida sig överallt. Du kan även blanda i någon aromatisk olja ifall du så vill, eller fruktskal.

8. Dammbekämpningsmedel

Kaffe kan används på områden som samlar på sig mycket mögel eller smuts, som skorstenar. Det är viktigt att kaffesumpen inte är fuktig, eftersom detta kan skapa motsatt effekt. Strö ut kaffesumpen på dammet, vilket gör det lätt att torka av.

9. Håll möbler i gott skick

Trämöbler kan bevaras i gott skick tack vare kaffe. Bara gnugga en trasa med kaffesump på möbelytan och den kommer hålla sig skinande.

10. Matlagning

Kaffesump är perfekt för att baka olika kakor och tårtor. Du kan även använda det som ett bottenlager för att odla svamp. Som nämnts ovan har kaffe egenskaper som generellt sett är väldigt bra för jorden, samt för odling av specifika växter.

Blev du förvånad över dessa alternativa användningar för kaffe?

MER FÖR DIG