Användningar för kaffe du inte kände till

Användningar för kaffe du inte kände till

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

Efter att ha druckit en god kopp kaffe slänger de flesta bort det som ligger i filtret eller ligger kvar på botten av koppen. Men detta är dock något som kan användas på en rad olika sätt. Ifall man vet hur man ska använda den överblivna kaffesumpen kan man spara mycket pengar. Här nedan ger vi dig 10 alternativa användningar för kaffe, varav alla är väldigt enkla. 

10 användningar för kaffe

1. Motverka odörer

Lägg lite kaffe i en burk och placera den i kylen för att motverka dålig lukt. Du kan även, ifall du har illaluktande händer, gnugga lite kaffe på dem och därefter skölja med varmt vatten. Detta kommer ta bort odören.

2. Hudexfoliant

Genom att massera sumpen över huden, har du två användningar för kaffe i en. Tack vare kaffesumpens konsistens är den bra för exfoliering av huden och kan reducera celluliter. För det senare rekommenderar vi att du blandar kaffesumpen med lite kokosolja och därefter gnuggar blandningen på din hud i cirkulära rörelser. Utför en liknande process vid exfoliering: blanda kaffet med en halv tesked olivolja och gnugga den på din hud i några minuter. Allt du behöver göra därefter är att skölja.

3. Gör en kompost

Kaffe är perfekt för att göra kompost. Du kan även ge det till växter som behöver surare jord, eftersom kaffe bidrar med många element som koppar, kalium och fosfor. Det är även fördelaktigt att blanda morots- och rädisfrön med kaffebönor.

4. Ge håret lyster

Kaffe ger håret lyster

Kaffet kan återanvändas för att ge lyster åt håret. Detta gör du genom att blanda kaffe och vatten, precis som när du gör din kopp kaffe. Men i detta fall använder du kallt vatten, eller vatten i rumstemperatur. Använd lösningen för att tvätta håret och låt det därefter sitta i ca 20 minuter. Skölj sedan ur.

5. Insektsmedel och djuravvisande medel

Kaffe är ett effektivt myrmedel och det avvisar även andra djur, främst katter. För myror behöver du bara lägga lite torrt kaffe på de platser där insekterna vistas. Om det är katter du vill hålla på avstånd, är det bättre att blanda kaffesumpen med citron- och apelsinskal. Många djur tycker inte om denna lukt, vilket gör att de håller sig borta. Du kan även gnugga lite fuktig kaffesump på dina husdjur för att hålla dem fria från löss.

6. Rengöring

På grund av att kaffe är så abrasivt och surt finns det även användningar för kaffe vid rengöring, speciellt i köket. Bara blanda kaffesumpen med lite tvål och vatten och applicera sedan på den yta du vill göra rent.

7. Luftrenare

Det finns många andra användningar för kaffe än att bara dricka det

Kaffe fungerar även som luftrenare, tack vare sin starka och genomträngande arom, som även är en väldigt behaglig doft. Lägg bara kaffesumpen i en påse eller ett poröst tyg och låt kaffets arom sprida sig överallt. Du kan även blanda i någon aromatisk olja ifall du så vill, eller lägga med fruktskal.

8. Dammbekämpningsmedel

Kaffe kan används på områden som samlar på sig mycket mögel eller smuts, som den öppna spisen. Det är viktigt att kaffesumpen inte är fuktig, eftersom detta kan skapa motsatt effekt. Strö ut kaffesumpen över spisdammet, vilket gör det sedan lätt att torka av.

9. Håll möbler i gott skick

Trämöbler kan hållas i gott skick tack vare kaffe. Bara gnugga en trasa med kaffesump på möbelytan och den kommer hålla sig skinande.

10. Matlagning

Kaffesump är perfekt för att baka olika kakor och tårtor. Du kan även använda det som ett bottenlager för att odla svamp. Som nämnts ovan har kaffe egenskaper som generellt sett är väldigt bra för jorden, samt för odling av specifika växter.

Blev du förvånad över dessa alternativa användningar för kaffe? Prova gärna på några av dem, och upptäck själv hur effektiva de är!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.