Bästa livsmedlen som innehåller mycket kalium

maj 25, 2019
Även om bananer är frukten man främst tänker på när man pratar om kalium finns det andra grönsaker, frukter och kryddor som också kan bidra med stora mängder av det.

När någon säger till dig att du borde äta mycket kalium tänker du säkert automatiskt på bananer. Men det finns även andra livsmedel som också innehåller det. Så du ska inte behöva tråka ut dig av att alltid äta samma sak för att få i dig tillräckligt med kalium, som är så viktig för många av kroppens funktioner!

Vad är kalium och vad är det bra för?

Kalium är i grund och botten ett vätskedrivande mineral som ansvarar för att avlägsna överskott av vätskor och salt från kroppen. Brist på kalium orsakar därför vätskeretention, ödem och hypertoni.

Om du äter mycket salt eller inte dricker tillräckligt med vatten under dagen är det mycket viktigt att du äter mat som innehåller mycket kalium. Ett allvarligt kaliumunderskott kan leda till stora hälsoproblem som nervskador, njurskador eller hjärtsjukdomar.

Tack vare kalium kan cellerna hålla en bra vätskebalans, och hålla sig friska och näringsfyllda eftersom det även hjälper till att avlägsna toxiner.

Kalium är idrottarnas mineral

Kalium ger energi och fyller på med vätska och elektrolyter

Kalium är extremt viktigt vid träning och utövande av sport. Därför är det normalt att se idrottare (som tennisspelare) äta en banan i mitten av en match, eller före eller efter en tävling.

Kalium ger energi och fyller på med vätska och elektrolyter som kroppen förlorar när den svettas. Det hjälper också till vid förmedlingen av nervimpulser och är nödvändigt för muskelsammandragning och återhämtning efter träning.

Som om det inte vore nog rekommenderas det för personer med hjärtproblem eller högt blodtryck, eftersom det reglerar hjärtrytmen och artärtrycket på samma gång som det förhindrar arytmi.

En annan fördel med en kost som är innehåller mycket kalium och samtidigt är snål på natrium är att det skyddar din njurhälsa genom att förbättra transporten av blodet i kroppen och gör att det filtreras bättre. Dessutom förhindrar det bildandet av njursten.

Självklart finns det ännu fler fördelar med kalium:

 • Det är också känt för att vara en utmärkt antioxidant som binder fria radikaler och gör dem inaktiva.
 • Dessutom bidrar det till att förhindra att benen förlorar mineraler och förhindrar benskörhet genom att hindra kalcium från att avlägsnas genom urinering.
 • Slutligen verkar kalium också för att producera magsafter. Dessa deltar i metaboliska processer som insulinutsöndring och balansering av kroppsvätskor.

Vilka livsmedel innehåller mycket kalium?

Det dagliga kaliumintaget bör vara mellan 3,000 och 4,000 mg för vuxna. Vad som kan vara bra att veta är att i sitt naturliga tillstånd innehåller alla livsmedel mer kalium än natrium. Men när de genomgår vissa behandlingar förändras det.

Därför är det bra att man ökar intaget av det första och minskar intaget av det andra. Hur? Genom en balanserad kost med några av följande livsmedel som innehåller mycket kalium:

1. Mangold

Mangold innehåller mycket kalium

Först och främst har mangold massor av vitaminer och kan intas på många olika sätt, såsom i kakor, soppor eller på smörgåsar.

 • Mangold är en av de mest kaliumrika grönsakerna. 100 gram (av rå mangold) innehåller 380 mg kalium.
 • Med tanke på att 1 dl mangold motsvarar lite drygt 100 gram är det någonting som inte är så svårt att lägga till i den dagliga kosten.

2. Avokado

Avokado innehåller stora mängder magnesium, fiber, E-vitamin – och förstås mycket kalium. Den har dessutom goda effekter på nervsystemet, hjärtat och huden.

 • Avokado är perfekt för ångest, depression och sömnlöshet.
 • Det minskar även anemi, lindrar symtom på gastrit eller magsår samt minskar menssmärtor.

3. Kirimoja

Detta ämne binder fria radikaler och gör dem inaktiva

Den här tropiska frukten anses vara en av de mest kompletta frukterna som finns. Kirimoja, eller gräddäpple, har ett dussintal medicinska egenskaper och 100 gram innehåller 382 mg kalium.

 • Kirimoja kan ätas som efterrätt eller i kombination med någon sötsak.
 • Den innehåller även protein, kalcium, järn, fosfor och vitaminerna B1, B2 och B6.

4. Timjan

Många aromatiska örter innehåller också mycket kalium. Timjan är en växt som används mycket i medelhavsköket. Den innehåller dessutom eterisk tymololja, flavonoider, aminosyror, kalcium, järn och C-vitamin.

Den är bra vid behandling av sjukdomar i andningsorganen, och är också en väldigt kraftig naturlig antibiotika, ökar kroppens försvar, motverkar dålig matsmältning och verkar antiinflammatoriskt (vilket gör den bra för menssmärtor).

5. Mariatistel

Mariatistel är en bra källa

Mariatistel, som ursprungligen kommer från Medelhavet och Centraleuropa, har använts som ett läkemedel i århundraden. Den:

 • Behandlar kroniska gall- och leversjukdomar
 • Sänker blodsockret
 • Stoppar bildandet av njurstenar
 • Minskar kolesterol
 • Innehåller ett starkt vitaminkomplex som speciellt rekommenderas för kvinnor efter de har fött barn

I 100 mg mariatistel finns 400 mg kalium.

6. Basilika

Basilika är en av de kryddor som du kanske har hemma i köket för att sätta smak och doft på dina maträtter. Örten, som ursprungligen kommer från Indien (men är välkänd över hela världen), är rik på flavonoider, B1- och E-vitamin, eteriska oljor och mineraler som kalium.

Dessa goda egenskaper gör att basilika är:

 • Antispasmodisk (lugnar magsmärtor)
 • Stimulerande (hjälper till med matsmältningen)
 • Ökar aptiten
 • Motverkar kräkning
 • Antikoagulerande
 • Blodtryckssänkande

7. Potatis

Kalium motverkar att kalcium avlägsnas genom urinering

Potatis är en rotfrukt som kan ätas på tusen olika sätt och är en del av både den amerikanska och europeiska husmanskosten. De innehåller också stora mängder kalium. En portion på 100 gram potatis innehåller minst 418 mg kalium. Vår rekommendation är att avnjuta dem ångkokta, kokta eller ugnsbakade, inte stekta och utan salt.

 • Cheng, C. J., Kuo, E., & Huang, C. L. (2013, May). Extracellular potassium homeostasis: insights from hypokalemic periodic paralysis. In Seminars in nephrology (Vol. 33, No. 3, pp. 237-247). WB Saunders.
 • Joëls, M., Pu, Z., Wiegert, O., Oitzl, M. S., & Krugers, H. J. (2006). Learning under stress: how does it work?. Trends in cognitive sciences, 10(4), 152-158.
 • Scales, K., & Pilsworth, J. (2008). The importance of fluid balance in clinical practice. Nursing Standard, 22(47).
 • Office of Dietary Supplements – Potassium. (2018). Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
 • Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health–. Advances in Nutrition, 4(3), 368S-377S.