Tillaga grönsaker på rätt sätt och bibehåll smaken

Att tillaga grönsaker kan vara svårt. Här berättar vi hur man lagar grönsaker för att bibehålla vitaminer, mineraler och smaken.
Tillaga grönsaker på rätt sätt och bibehåll smaken
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Att tillaga grönsaker på rätt sätt är lika viktigt för din hälsa som att äta grönsaker. Beroende på vilken typ av gryta, metod, olja och kryddor du lagar dem med kan du få en välsmakande men knappt närande maträtt, eller en måltid rik på både vitaminer, mineraler och smak.

I den här artikeln finner du enkla steg till att tillaga grönsaker så att du kan utnyttja deras nyttigheter på bäst sätt.

Vilken olja ska jag använda?

Det första steget är att välja en vegetabilisk olja av hög kvalitet som fungerar bra vid höga temperaturer. Detta eftersom en majoritet av alla oljor förlorar sitt näringsvärde eller blir giftiga vid uppvärmning. Den bästa oljan att använda är kokosolja, men olivolja kommer inte långt efter på andra plats.

Båda bör vara kallpressade, och ekologiska oljor rekommenderas alltid.

Andra oljor, så som solrosolja och sesamolja, kan användas för att smaksätta eller garnera lagade rätter. Medan de också är hälsosamma gör de sig däremot inte bra när de används i själva tillagningsprocessen.

Vilka typer av grytor och kastruller ska jag använda?

Vetenskap och forskning har visat att många grytor och köksredskap kan bli giftiga med tiden och släppa ifrån sig giftiga kemiska ämnen som ansamlas i våra kroppar. Dessa kan sedan vara svåra att eliminera och kan orsaka allvarliga sjukdomar.

Vi rekommenderar att du helst använder kokkärl av rostfritt stål, gjutjärn, glas, keramik eller titan. Du bör undvika aluminium, och framför allt, kastruller och stekpannor fodrade med teflon, som många studier säger innehåller cancerframkallande ämnen som orsakar skada på lång sikt.

Stekta-grönsaker

Olika sätt att tillaga grönsaker

Ångkokning

När du tillagar dina grönsaker genom att ångkoka dem behåller du alla dessa underbara näringsmässiga egenskaper som finns i grönsakerna, och det låter dem även behålla sina färger och sin konsistens. Det är ett mycket sunt sätt att tillaga mat eftersom du inte blandar i några oljor.

Stekning

Ett sätt att tillaga grönsaker hälsosamt och snabbt är att steka dem med mycket lite olja. Om du har en kinesisk wokpanna tillgänglig är det ännu bättre eftersom denna typ av panna gör att värmen kan koka grönsakerna jämnt till ett krispigt resultat som bibehåller deras smaker.

wokad-broccoli-på-tallrik

Grillning eller bakning

Dessa två alternativ är också mycket hälsosamma och ser till att grönsakerna behåller sin smak och näring. Dessutom ger grillning eller bakning dina måltider en utsökt smak.

Grillade-grönsaker-på-tallrik

Marinader

Vissa grönsaker kan vi äta råa medan den hårda konsistensen hos andra, så som broccoli eller blomkål, gör det svårt. Att laga marinader med hjälp av en blandning av hälsosamma oljor, vinäger, havssalt, farinsocker, lime och kryddor kan hjälpa till att lösa det problemet. Låt dina grönsaker marineras i ca två timmar för att mjuka upp dem, vilket gör dem lättare att äta och smälta.

Infusioner

Du kan också göra hälsosamma vegetabiliska infusioner som kan bidra till att förbättra din matsmältning genom att blanda grönsaker (som morötter och rödbetor) med mineralvatten eller filtrerat vatten med salt (en tesked havssalt per liter vatten rekommenderas). Du kan förvara infusionen i en hermetiskt tillsluten behållare i minst två veckor. Efter öppnandet kan du lagra det du inte dricker i ditt kylskåp.

Groddar

Frön av växter, som broccoli eller purjolök till exempel, kan tillåtas att gro. Du kan använda groddarna som garnering vid tillagning av sallader, soppor, tortillas eller andra måltider. Allt du behöver göra är att förvara dina frön på en varm och fuktig plats, snarare än i vatten där de kan börja ruttna, tills de börjar gro.

Alla groddar innehåller näringsämnen som är rika på vitaminer och mineraler. När de konsumeras ger de din kropp nyttigt bränsle. Och som en bonus ger de dina måltider en unik och originell touch.

groddar-i-glas

Kryddor

När du tillagar mat borde du alltid använda havssalt. Undvik raffinerade salter eller bordsalter som kan sakna viktiga mineraler. Du kan också experimentera med kryddor för att smaksätta din mat; ingefära, spiskummin, oregano,  färsk paprika, färsk basilika, torkade tomater och torkad paprika är utmärkta smakförstärkare som också främjar matsmältningen.

När du använder baljväxter

Om du ska inkludera baljväxter i dina grönsaksrätter rekommenderar vi att du alltid använder lite kombutång och spiskummin för att mjuka upp baljväxterna och underlätta matsmältningen.

Foton av David Robert Wright, epicure, daily recipes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
  • Suaterna Hurtado, A. C. (2009). La fritura de los alimentos: el aceite de fritura. Perspect. Nutr. Hum.
  • Casaburi, M y otros REVISIÓN BIBLIOGRÁFICA SOBRE LA MIGRACIÓN DE METALES Y OTROS ELEMENTOS DESDE UTENSILIOS DE COCINA HACIA LOS ALIMENTOS, Escuela de Nutrición. Universidad de Buenos Aires. http://old.fmed.uba.ar/escuelanutricion/revistani/pdf/19a/rb/832_c.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.