Hälsofördelar hos kokosnötter du inte kände till

Hälsofördelar hos kokosnötter du inte kände till

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Kokospalmens frukt kan konsumeras på olika sätt, och dess (mycket uppfriskande) vatten samt fruktkött har många användningsområden. Du kan också köpa riven kokos. Det kan användas på många sätt i kosten, för att göra bakverk eller som läkande och vårdande kurer. Läs mer om kokosnötter i följande artikel.

Egenskaper hos kokosnötter

I tropiska länder används kokos för dess antibakteriella, antioxidativa, antiparasitiska, hypoglykemiska, leverskyddande och immunförsvarsstimulerande egenskaper. De främsta hälsofördelarna med denna frukt finns i dess frö, vilket när det mognat innehåller många vitaminer, mineraler och spårämnen, som alla är viktiga näringsämnen för människor. Det innehåller också kalcium, magnesium, fosfor, järn, natrium, selen, jod, zink, fluorid, mangan och andra ämnen.

Kokosnöten är en nöt. Du äter dess frö. Det är stort till storleken och har vatten eller mjölk inuti. Den inre färgen är vit och den yttre är brun. Det är ett livsmedel som används i antistressdieter, för viktökning, vid benskörhet, för hjärt- och kärlhälsan samt för att förhindra vätskeretention.

Kokosnöt: Frukten för idrottare

Alla som idrottar dagligen bör dricka kokosmjölk eller kokosvatten eftersom dessa erbjuder en lång rad hälsofördelar:

  • Tillför vätska: Dryckernas höga andel vatten och mineralämnen förhindrar uttorkning. De är bra bundsförvanter vid träning och tävlingar. Eftersom fett- och sockerhalten är låg innehåller de inte många kalorier. De är favoritdrycker på mycket varma platser för sin förmåga att omedelbart släcka törsten.
  • Tillför mineraler: De hjälper till att reglera muskeltonus och förbättrar hjärtfunktioner.
  • Antioxidativ: Några av de mineraler som kokos består av (selen och zink) har antioxidativa funktioner. Det är därför kokos också ofta används i skönhetsbehandlingar, krämer och solskyddsmedel.
  • Energigivande: De är mycket bra alternativ efter en hektisk dag, efter hög fysisk aktivitet eller på mycket varma ställen. Du kan tillsätta kokos till smoothies eller fruktjuice (apelsin, grapefrukt, banan etc.).
  • Reglerar blodtrycket: Detta tack vare att dess mättade fetter är en stor energireserv för kroppen. De finns i kokosnötens fruktkött och mjölk.

Kokosnötter är bra för ditt hjärta

Kokosvatten, vätskan som kokosnötter innehåller när de ännu inte är helt mogna, har visat sig ha en låg halt av socker och fett och är rikt på mineraler och spårämnen. I tropiska länder, där det finns gott om kokospalmer, dricker man vattnet färskt efter att man skurit ner nöten från trädet. Det finns också ställen som säljer vattnet i flaskor.

Att dricka kokosvatten bidrar till att minska blodtrycket samt minskning av triglycerider hos personer som lider av högt kolesterol. Det har också antidiabetiska och hypoglykemiska egenskaper.

Kokosolja: Vad du bör veta

Ett annat sätt att konsumera kokos är i form av en eterisk olja. Det är den källa som har det högsta innehållet av fettsyror efter bröstmjölk. Det stärker ditt immunförsvar och hjälper din kropp att bekämpa sjukdomar, bakterier, infektioner och virus.

Det finns fortfarande inte så mycket information om kokosolja tillgänglig, vilket är anledningen till att den inte används så mycket i dagsläget. Om du använder den naturliga sorten, och inte den hydrogenererade som har ändrat sin ursprungliga form, kommer du att förbättra din hälsa och även minska kolesterolet. Det kommer också att påskynda ämnesomsättningen, vilket hjälper dig att gå ner i vikt och förebygga biverkningar som sköldkörtelrubbningar. Det skyddar dina hjärtceller och lindrar symptomen vid klimakteriet och premenstruellt syndrom (PMS).

Fler egenskaper hos kokosvatten

Förutom att vara mycket bra för kardiovaskulär hälsa är kokosvatten nästan lika bra som bröstmjölk om man jämför deras avgiftande effekt, som också renar njurarna från skadande substanser.

Kokosvatten är bra för den interna hygienen av kroppen och rekommenderas för barn eftersom det innehåller C-vitamin, naturliga sockerarter och många olika mineraler. Det kan bota kräkningar samt gas- och urinvägsproblem. Att använda det som ett diuretikum ger en effektiv rengöring av njurarna.

Kokos är bra för matsmältningen

Det bidrar till att upprätthålla njurfunktioner, matsmältning och leverfunktioner. Det förebygger infektioner, hjälper till att kontrollera diabetes och ökar tarmregleringen. Det lindrar spänningar i bukspottkörteln och enzymsystemen. Det används för att behandla sjukdomar i urinblåsan samt håller huden återfuktad, smidig och mjuk.

Fördelar med kokosnötter vid graviditet

Att äta kokosnötter, både dess fruktkött och mjölk eller vatten, rekommenderas för kvinnor som är gravida. Samtliga är mycket bra för den blivande modern och hennes barn. De innehåller en stor mängd näringsämnen och egenskaper som gör att graviditeten fortskrider mycket bättre genom tillförseln av energi och vitaminer.

Eftersom dryckerna är naturligt isotoniska ersätter de vätska och förebygger även vristsvullnader, som är vanligt förekommande hos gravida kvinnor. De är ett utmärkt tillskott för att släcka törsten och hålla kroppen återfuktad under graviditeten.

Kokos är bra vid graviditet

Dessutom innehåller kokos inte kolesterol samt är fettfri. När du äter det kommer du inte gå upp i vikt mer än vad läkarna rekommenderar under de 9 månaderna.

Det stärker ditt immunförsvar, hindrar dig från att bli sjuk (som alla vet kan gravida kvinnor inte ta vilken medicin som helst) och det förstärker också fostrets försvar.

Det förebygger och behandlar magsyra och kräkningar, som är så vanliga under de första månaderna av graviditeten. Det lindrar även besvär med förstoppning (ett annat vanligt problem).

Foton av Chandrika Nair, Celine Nadeau, Jeffery Wong, John Revo Puno, Montse PB

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.