8 intressanta hudvårdstips för klimakteriet

Oroar du dig över effekterna som klimakteriet kommer ha på din hud? Som du kan se finns det mycket du kan göra åt det. Följ dessa rekommendationer i din skönhetsrutin för att minska mycket av den påverkan som hormonförändringar kan ha på huden.
8 intressanta hudvårdstips för klimakteriet
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många hudvårdstips för klimakteriet som motverkar hormonförändringarna du upplever. Även om vissa ålderstecken är oundvikliga i detta skede av livet, kan lite extra omvårdnad sakta ned processen.

Hudvävnaden förlorar sin fasthet över tid på grund av en minskning av kollagenet och elastinet. Genom att bibehålla god hälsa och en bra skönhetsrutin kan du dock minska intensiteten hos dessa effekter, och hålla huden vacker längre.

Visst finns det kommersiella kosmetikaprodukter som kan minimera mängden rynkor, men de tar inte hand om dig på andra sätt. Så vilka hudvårdstips för klimakteriet bör man följa? Idag ska vi dela med oss av våra favoriter.

Grundläggande hudvårdstips för klimakteriet

När klimakteriet anländer utlöser det många fysiska och emotionella förändringar. En av de värsta är utan tvivel hudens åldrande. På grund av minskningen av kvinnliga hormoner och kollagen, kan uppkomsten av rynkor och fläckar accelerera under denna period.

Eftersom hudens elasticitet och produktion av oljor också minskar, dyker hudfläckar och stor torrhet ofta upp. Vad kan man göra för att minimera dessa effekter?

1. Skydda huden mot solen

kvinna med solkräm på näsa och kinder

Även om solskydd är viktigt vid varje ålder, är det absolut nödvändigt att ta till extra åtgärder under klimakteriet. Eftersom vävnaderna är svagare kan direkt utsättning för solen göra mer skada om du inte använder högkvalitativ solskyddskräm.

2. Drick mer vatten

kvinna dricker vatten

Tecknen på uttorkning är mer märkbara under klimakteriet på grund av minskningen av oljor, vilket orsakas av hormonförändringarna. För att undvika att ha torr mun eller hud måste du därför dricka minst 6-8 glas vatten om dagen.

3. Bibehåll en hälsosam kost

frukt och grönsaker

Många kvinnor begår misstaget att följa en lågkaloridiet under klimakteriet eftersom de är rädda för att gå upp i vikt. Men snarare än att vara fördelaktiga kan dessa dieter istället påverka både hälsa och skönhet negativt. Eftersom näringsbrister direkt påverkar hudens utseende är det bäst att välja en hälsosam och balanserad kost med alla näringsgrupper. Den bör inkludera protein, essentiella fettsyror och källor för antioxidanter.

4. Använd exfolierande produkter

kvinna exfolierar huden på ansiktet

Det värsta för din hud under klimakteriet är den stora ansamlingen av döda hudceller och andra orenheter på dess yta. Detta hindrar vävnaderna från att få syret de behöver, vilket saktar ned cellregenerationen. För att huden ska förbli återfuktad och mjuk är det bäst att använda en exfolierande produkt två gånger i veckan. Detta kommer ta bort alla orenheter från ytan och ge dig en extra dos näringsämnen.

5. Undvik tobaksprodukter

person klipper sönder cigaretter

Det finns otaliga anledningar att undvika tobaksprodukter när man når klimakteriet. Det bästa är faktiskt att sluta använda dem långt innan dess, så att man slipper lida av alla gifter de innehåller. Cigarettrök är en av de värsta fienderna för din hud. Rökning ökar närvaron av rynkor och gör huden torr.

6. Använd åtstramande krämer

kvinna smörjer in ansikte med kräm

Det finns många krämer med åtstramande egenskaper som hjälper till att göra huden fast på känsliga områden. Dessa produkter, vare sig de är kommersiella eller naturliga, förebygger många av rynkorna som kan bildas på ansikte, hals och bröst.

7. Konsumera fytoöstrogen

livsmedel med fytoöstrogen

Ett viktigt hudvårdstips för klimakteriet är att konsumera livsmedel och tillskott som innehåller fytoöstrogen, såsom isoflavonerna i soja. De hjälper till att minimera de negativa effekterna från hormonskiftningar under klimakteriet. Genom att hjälpa till att reglera dina östrogennivåer kan de sakta ned försämringen av huden.

OBS: Dessa produkter bör endast användas under medicinsk uppsyn, eftersom vissa kan ha bieffekter.

8. Använd ansiktsmasker regelbundet

kvinna får ansiktsmask pålagd

Du behöver inte spendera massor av pengar på dyra masker. Även om många av dem är av hög kvalitet, finns det naturliga ingredienser som också tillhandahåller goda resultat. Det viktigaste är att använda dem regelbundet eftersom det behövs i detta skede av livet.

Ansiktsmasker tillhandahåller fukt till vävnaderna och minskar de externa faktorer som orsakar snabb uppkomst av rynkor. Tack vare antioxidanterna, fetterna och aminosyrorna är de perfekta för att hålla huden fast.

Några av de rekommenderade alternativen är:

  • Avokado med vitamin E-olja
  • Kokosolja med aloe vera
  • Banan med honung
  • Jordgubbar med naturell yoghurt
  • Olivolja med havregryn

Oroar du dig över effekterna klimakteriet kommer ha på din hud? Som du kan se finns det mycket du kan göra. Följ dessa rekommendationer i din skönhetsrutin för att minska många av effekterna som hormonförändringar kan ha på din hud.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.