Huskurer för att sänka högt blodtryck

Även om huskurer kan vara ganska effektiva för att kontrollera högt blodtryck bör du alltid konsultera en specialist för att få en professionell diagnos.
Huskurer för att sänka högt blodtryck

Senaste uppdateringen: 27 november, 2018

Att försöka sänka högt blodtryck är ett stort orosmoment för de som löper risk för hjärtproblem. Blodtrycket mäter blodcirkulationens tryck i artärerna. Om blodflödet är för högt finns det en risk för stroke, hjärtsjukdomar och attacker, samt många andra problem.

Det värsta med högt blodtryck är att det nästan alltid kommer utan förvarning. Det finns därför inte några andra symptom.

Blodtrycket mäts genom att använda två nummer:

 • Det första är det systoliska trycket.
 • Det diastoliska trycket är det lägre av de två och visar trycket mellan hjärtslagen.

Dessa två nummer är inte konstanta, utan de fluktuerar under dagen enligt ens aktivitet och andra faktorer. När man sover brukar blodflödet vara lägre och det höjs när man tränar.

Högt blodtryck och dess symptom

Symptom på högt blodtryck

Efter två eller flera tester med höga nummer kommer läkaren ge en diagnos med högt blodtryck eller hypertoni.

Bland de möjliga bieffekterna av högt blodtryck hittar vi:

Behandling för högt blodtryck

En läkare kommer utvärdera patientens riskfaktorer i enlighet med personens vardagliga liv.

Patienten bör därefter anamma en ny livsstil som uppehåller följande faktorer för att kontrollera dennes vikt (det är viktigt att undvika övervikt och fetma):

 • Upprätthåll en kost med mycket frukt, grönsaker och fettsnåla livsmedel.
 • Begränsa saltintaget så mycket som möjligt.
 • Undvik tobak och alkohol.
 • Träna.

Även med alla dessa förändringar kanske det inte är tillräckligt för att kontrollera högt blodtryck. Det är vanligtvis också viktigt med medicinering. Vi kommer här titta på några naturliga huskurer för att sänka högt blodtryck som också kan hjälpa.

Huskurer för att sänka högt blodtryck eller hypertoni

Juice med citron och koriander

Blandningen av citronjuice och koriander bidrar med hälsosamma vätskedrivande effekter. Kombinationen hjälper dig att bekämpa vätskeretention och tar bort substanser som höjer blodtrycket genom att föra ut dem genom urinen.

Ingrediens

 • Juice från 1 citron
 • 1 glas vatten
 • 1 matsked koriander

Tillredning

 • Mixa alla ingredienserna i några minuter till du har fått en jämn blandning.
 • Drick ett glas per dag på tom mage.

Vitlök

Vitlök som huskur

Det är många specialister som rekommenderar vitlök som en naturlig huskur för högt blodtryck. Den är även väldigt bra för att minska kolesterol. Det finns piller, eller speciella kapslar, med vitlök. Du kan även äta en vitlöksklyfta per dag. För att få ut så mycket som möjligt av fördelarna kan du först låta klyftan ligga i ett glas vatten.

Havre

Havre har ett högt innehåll av lösliga fibrer. Genom att äta det kan du minska det dåliga kolesterolet med upp till 5%. Havre är även en av de bästa naturliga kurerna för högt blodtryck (speciellt om man äter den till frukost).

Mörk choklad

Mörk choklad (med minst 70% kakao) har några aktiva ingredienser som kallas “flavonoider”. Flavonoider kan sänka blodtrycket och erbjuda många andra fördelar för hälsan. Det är viktigt att chokladen har så mycket kakao som möjligt. Det finns inte så mycket fördelar med mjölkchoklad.

Olivolja

Olivolja i skål

Vi har även olivolja som har många hälsosamma egenskaper för att reglera högt blodtryck.  Oljan är en del av medelhavsdieten och hjälper till att kontrollera diabetes och dåligt kolesterol (LDL), samt har även många andra fördelar.

Lavendel

Lavendel är en annan naturlig huskur för högt blodtryck som du kan använda i sitt naturliga tillstånd för att göra te. Du kan även ta det som piller och kapslar som köps i affären.

Kan man sänka blodtrycket genom att klappa sitt djur?

Ja, det kan du, tro det eller ej! Om du har en hund eller katt hemma kan det vara ett fantastiskt sätt att sänka högt blodtryck.

Husdjur rekommenderas, speciellt om man har högt blodtryck som är kopplat till stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • PAGE, I. H. (1948). High blood pressure. Scientific American. https://doi.org/10.1038/scientificamerican0848-44
 • National Institute of Hypertension (NIH). (2012). What is High Blood Pressure?
 • Chobanian, A. V., Bakris, G. L., Black, H. R., Cushman, W. C., Green, L. A., Izzo, J. L., … Roccella, E. J. (2003). Seventh report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.0000107251.49515.c2
 • U.S. Deparmente Of Health And Human Services. (2003). Your Guide to Lowering Blood Pressure. Blood Pressure.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.