8 felaktiga myter om tobak som äventyrar hälsan

Vet du hur skadligt tobak egentligen är? Lär dig 8 av de farligaste, mest felaktiga myterna om tobak. Om du eller någon av dina närstående röker är det dags att sluta!
8 felaktiga myter om tobak som äventyrar hälsan

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många myter om tobak och rökning. De kan vara felaktiga och därför farliga för hälsan om man tror på dem. Rökning är fortfarande en av de vanligaste värsta vanorna,trots alla varningar om hur farligt det är för kroppen.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det ett av de största hoten hoten mot folkhälsan,och de hävdar att mer än hälften av alla rökare förlorar livet i sjukdomar kopplade till rökning.

Det som är mest oroande är att tusentals rökare försöker rättfärdiga sitt beroende genom att bagatellisera skadorna som uppstår från rökning, eller rent av att bara ignorera hur farligt det faktiskt är för vävnader och celler i kroppen.

Därför är det viktigt att klargöra några felaktiga myter om tobak och rökning.

8 felaktiga och farliga myter om tobak

1. Rökning är avslappnande

Tusentals har blivit beroende av tobak eftersom de tror att det är ett effektivt sätt att hantera oro och stress.

Det finns till och med de som är storrökare som väjer att inte sluta, bara för att de tror att det kommer vara för svårt att hantera spänningarna som kommer av att sluta.

Sanningen är att gifterna, långt ifrån att göra kroppen avslappnad, påverkar nervsystemet och triggar plötsliga humörsvängningar.

Även om tobak kan ge en stund av tillfällig, falsk känsla av avslappning ger det på sikt oönskade effekter.

2. Myter om tobak: Att röka bara några få cigaretter är inte skadligt

En annan av alla felaktiga myter om tobak är att det inte är skadligt om man röker bara några cigaretter om dagen. Men även ett fåtal dagliga cigaretter har en betydlig skada för hälsan, även om skadan inte är lika aggressiv som för storrökare.

För medan en väldigt stor tobakskonsumtion är kopplad till kraftigt ökade risker för lungcancer är måttlig rökning kopplad till utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Tobak är inte farligt om man är frisk

Rökning är farligt även för de som är friska

Var försiktig! Det här är ytterligare av många felaktiga myter om tobak. Det har fått många att tro att de kan röka och ändå inte riskera de negativa sidoeffekterna av gifterna i cigaretter.

Friska människor försämrar snabbt sin livskvalitet när de lägger till tobak i vardagsrutinen.

4. Att röka “light”-cigaretter är mindre skadligt

De populära “light”-cigaretterna innehåller lägre halter av nikotin och tjära, men det innebär inte att de inte innehåller dessa ingredienser.

Dessa cigaretter är fortfarande en fiende för hälsan eftersom röken och gifterna fortfarande påverkar lungorna.

5. Myter om tobak: Träning avlägsnar tobaksgifterna

En av alla myter om tobak är att träning rensar ut rökgifterna

Det är sant att många gifter försvinner med svetten när du tränar, men en betydelsefull andel stannar kvar i blodet och i kroppens utsöndringsorgan.

Dessa substanser samlas i vävnaderna i kroppen och, med tiden, minskar kroppens atletiska förmåga.

6. Myter om tobak: Det är omöjligt att sluta röka

Det här är ännu en av flera felaktiga myter om tobak! Även om vi inte kan förneka existensen av abstinensbesvär är det fullt möjligt att sluta röka.

Missbrukare måste komma över en rad olika symptom. Nervositeten och oron uppstår för att hjärnan kräver sin vanliga nikotindos från cigaretterna.

Men trots det kan man med rätt stöd och råd steg för steg sluta med vanan. Och till slut kommer man inte känna behovet av att röka.

7. “Om skadan redan är gjord… varför sluta?”

Lär dig vilka myter om tobak som finns

Det är aldrig för sent att sluta röka, även för de som har rökt flera askar om dagen i åratal.

Vem som helst som har viljestyrkan att sluta kommer uppleva en rad positiva förändringar:

  • Risken för cancer och lungsjukdomar minskar.
  • Blodkärlens hälsa förbättras.
  • Hjärtat börjar fungera bättre.
  • Blodtrycket blir normalt.
  • Huden blir friskare och fräschare.
  • Allmänt sett kan man uppnå en otrolig känsla av välbefinnande.

8. “Vi ska alla dö av någonting”

Det här är en fras som många rökare upprepar för att rättfärdiga sitt beroende.

Men när allt kommer omkring… skulle du vara villig att leva med effekterna av en kronisk sjukdom?

Det är väldigt viktigt att tänka på dessa följder, för de som har en tendens att säga det är de som ännu inte har upplevt några symptom av hur tobaken skadar deras hälsa.

Har du rökt eller tänkt på att börja röka? Om du har det, tänk på dessa myter om tobak. Du gör bäst i att undvika det så mycket som möjligt så att du inte minskar din livskvalitet med tiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.