5 viktiga saker du kanske inte vet om ”brustet hjärta”

november 1, 2017
Även om det är en sjukdom som är vanligare bland kvinnor kan män också drabbas av brustet hjärta om de lider av någon form av tidigare hjärtproblem och utsätts för mycket stress.

Det finns så mycket mer associerat till konceptet ”brustet hjärta” än poetiska och symboliska betydelser. Det är nämligen ett verkligt tillstånd som vi alla borde känna till. Det är intressant att denna stressrelaterade kardiomyopati inte beskrevs för första gången förrän nyligen.

I 90-talets Japan publicerade forskare först en vetenskaplig artikel om det. I den beskrev forskaren en serie kliniska karaktärsdrag som resten av den medicinska världen inte kände till.

När sjukdomen inträffar sker en lätt sammandragning i den vänstra hjärtkammaren, vilket leder till en kvävande känsla och ökad adrenalin.

Ett märkligt syndrom

Dessa är de tre grundläggande karaktärsdragen som den japanska läkaren använde för att definiera kardiomyopatin. Men detta medicinska tillstånd har idag blivit mer känt.

Vi vet idag att det är ett hjärttillstånd som löser sig självt på några dagar utan att ge några problem. Vidare är det mestadels kvinnor som drabbas. Mer forskning måste göras, men det är viktigt att veta vad som utlöser sjukdomen och hur man förebygger den.

Idag ska vi ta en titt på några intressanta fakta om brustet hjärta.

1. Brustet hjärta kan vara allvarligare för män

Brustet hjärta är väldigt vanligt bland kvinnor, så pass att många länge trodde att det inte drabbade män alls.

Men vi vill klargöra några saker:

 • Brustet hjärta dyker framförallt upp hos kvinnor som genomgår klimakteriet.
 • Takotsubo kardiomyopati, som det även kallas, kan dock även drabba män i mindre omfattning.

Män har en större klinisk historik kring hjärtproblem än kvinnor, och därför kan det faktum att denna stressrelaterade kardiomyopati kan dyka upp när som helst resultera i något väldigt allvarligt eller dödligt för en man som har tidigare hjärtproblem.

På samma sätt är det värt att påpeka att även om det är vanligare bland kvinnor betyder inte det att det är ett vanligt medicinskt problem eller att läkare ser det varje dag på sjukhusen och akutmottagningarna.

Vi har att göra med en temporär, hjärtmässig abnormitet. Den är inte alls lika vanlig som hjärtattacker.

2. Det är ingen hjärtsvikt; det är ett temporärt tillstånd

Hjärtat i kroppen

Det mest komplicerade med brustet hjärta är att personen faktiskt tror att denne har en dödlig hjärtinfarkt. Symptomen är desamma, men när läkarna är klara med sina kliniska tester inser de direkt att det inte är hjärtsvikt.

 • Det finns ingen blodpropp som blockerar artärerna.
 • Istället rör det sig om något väldigt alarmerande: den vänstra hjärtkammaren har fått en konisk form.
 • Denna förändring uppstår på grund av adrenalin som temporärt förvränger hjärtmuskeln, men inte själva kranskärlen.

Generellt löser det sig självt efter ett tag utan några konsekvenser.  Men det är ett problem om du har tidigare hjärtproblem eller om du drabbas vid fler än ett tillfälle.

3. Plötsligt attackerar känslorna hjärtat

En besvikelse, en förlust, en stark känslomässig smäll, dåliga nyheter… Vårt sinne är inte förberett på motgång, och när det kommer reagerar hjärna dåligt: den släpper ut en kombination av giftiga hormoner som direkt attackerar hjärtat.

 • Mängderna dopamin, adrenalin och noradrenalin ökar till otroliga nivåer. De är katekolaminer som flödar i vårt blod och direkt påverkar hjärtmuskeln.
 • Det kan jämföras med ett slag som följs av en paralyserande bröstsmärta, en känsla av att man kvävs samt yrsel…

Personen tror att hen kommer dö. Känslorna blir plötsligt fiender.

4. Kan jag dö av brustet hjärta?

En uppfattning som blivit väldigt populär är att ingen kan dö ”av brustet hjärta”.

Vi måste dock klargöra några saker:

 • Om du inte kontrollerar dina stressiga situationer kan något som börjar som en enkel kardiomyopati bli till ett allvarligt hjärtproblem, såsom hjärtattack.
 • Om du kontinuerligt drabbas kan hjärtmuskeln ta skada.
 • Takotsubo kardiomyopati kan vara väldigt allvarligt för äldre människor eller sådana som har associerade sjukdomar.

Du ska därför se på det som en ”varning”. Tänk dig att det är en direkt inbjudan att ta hand om dig själv lite bättre, både fysiskt och mentalt.

5. Ingen är förberedd på motgång eller dåliga nyheter, men vi kan ”träna oss själva”

Kvinna mediterar vid havet

Vi vet redan att ingen kan förutse vad som kommer hända imorgon, och ingen vet hur man kommer reagera på dåliga nyheter. Det bästa man kan göra är att ta hand om kroppen och träna sinnet för att göra det starkare. Att lära sig att förbli lugn på insidan, vara motståndskraftig och behålla självkontroll.

Här kommer några grundläggande riktlinjer.

 • Var försiktig med dina dagliga vanor. Undvik att röka, ät hälsosamt och träna. Det ger dig ett starkare hjärta.
 • Träna dina känslor. För att göra det kan du utöva olika avslappningstekniker, meditation, mindfulness…
 • Hitta aktiviteter som frigör dina känslor, som gör att du mår bra och som gagnar ditt välmående: dans, måleri, att skriva, prata med vänner, ta kurser…

Även om brustet hjärta kanske inte är ett allvarligt eller dödligt medicinskt tillstånd borde du se det som en demonstration av hur dina känslor kan åsamka dig smärta om de inte hanteras ordentligt.

 • Hansen, P. R. (2007). Stress induced »Takotsubo« cardiomyopathy: You can die from a broken heart! | Stressinduceret »Takotsubo«- Kardiomyopati: Man kan dø af et bristet hjerte! Ugeskrift for Laeger.