8 dagliga vanor som kan orsaka hjärtproblem

8 dagliga vanor som kan orsaka hjärtproblem
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Hjärtat kallas romantiskt för “kärleksorganet” och trots att vår förståelse har förändrats och vi nu vet att känslor produceras i hjärnan måste vi erkänna att dessa även relaterar till hjärtats funktion. I själva verket kan allt vi gör påverka hjärtat direkt eller indirekt: livsstil, kost, hur man hanterar utmaningar mm. I den här artikeln ska vi tala om 8 dagliga vanor som kan orsaka hjärtproblem.

Ditt hjärta och du

Hjärtat är det viktigaste organet i cirkulationssystemet. Dess funktion är att pumpa blod till hela kroppen, vilket gör att i näringsämnen, syre, hormoner och avfallsämnen transporteras till respektive vävnader och organ. Tänk på dig själv som en perfekt maskin där varje kugge i kugghjulet spelar en avgörande roll och den minsta förändring kan orsaka en störning.

När hjärtat och blodkärlen inte fungerar som de ska orsakar de störningar i form av hjärt- och kärlsjukdomar. De är inte alltid lätta att upptäcka, men känns igen genom olika problem:

Tillstånd som tyder på hjärtproblem

 • Ateroskleros: Detta är förtjockning av artärerna och åderförkalkning, vilket leder till att artärerna kan transportera mindre blod och därmed är skadligt för hjärtat.
 • Kärlkramp i bröstet: När du upplever kärlkramp känner du en fruktansvärd smärta i bröstet. Din kropp meddelar att ditt hjärta inte får tillräckligt med blod. Du måste behandla det så snabbt som möjligt.
 • Hjärtinfarkt: När artärer eller vener blockeras på grund av olika faktorer, som exempelvis en blodpropp, avbryts blodflödet till en del av hjärtat och attacken inträffar.
 • Hjärnblödning eller stroke: Om ett blodkärl går sönder eller blockeras kan det leda till att hjärnan inte får tillräckligt med syre eller att du får en stroke.

Det finns många riskfaktorer när någon lider av hjärtproblem, från det naturliga slitaget som kommer med åldrandet till medfödda defekter, men forskarna säger att livsstilen har stor inverkan på hjärtat. Nedan går vi lite närmare in på 8 dagliga vanor som kan orsaka hjärtproblem.

8 dagliga vanor som skadar ditt hjärta

Det råder ingen tvekan om att livet i dag har en svindlande rytm. Ofta tror vi att de dåliga vanor som vi antar är det enda sättet att anpassa sig till detta. Men det stämmer inte: att äta dåligt, röka, dricka för mycket alkohol, arbeta för mycket och att vara stressad förkortar bara ditt liv och kroppens prestanda.

En stillasittande livsstil

En stillasittande livsstil är en av de främsta orsakerna till många sjukdomar: diabetes, ateroskleros, och fetma – sjukdomar som resulterar i att ditt cirkulationssystem fungerar dåligt. Att träna regelbundet hjälper dig att eliminera ansamlat fett i vävnaderna samt stärka ditt hjärta och göra dina blodkärl mer flexibla.

Rökning

Rökning gör att hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa blod

Den skadliga vanan att röka är inte bara relaterad till skador på luftrören. Många studier har visat att rökning även orsakar sammandragning av artärerna, snabbar upp hjärtslagen och minskar mängden syre som hjärtat tar emot. Allt detta gör att hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa blod, vilket främjar en ansamling av fett och högt blodtryck. Rök inte – ta hand om dig själv och ditt cirkulationssystem!

Att äta skräpmat

Skräpmat är, som du vet, rikt på mättat fett, raffinerat socker, salt och vitt mjöl, som i överskott är en mycket giftig kombination för din kropp. Allt som din kropp inte kan bli av med genom metaboliska processer lagras varje dag som fett i kroppens vävnader. Om det blir för mycket börjar även blodkärlen och organen täckas av fettet. Trånga och oflexibla artärer är en enkel biljett till att drabbas av hjärtproblem. Förebygg fetma och se till att frukt, grönsaker och fibrer dominerar din kost. Detta kommer att rengöra din kropp och hjälpa dig att bli av med eventuella överskott av gifter och fetter.

Att arbeta för mycket

Om du inte tar någon tid för dig själv, arbetar för hårt eller känner dig under känslomässig press från arbete och familj – se upp! Detta ökar risken för att drabbas av hjärtproblem. Stress är boven bakom många av våra problem: det försämrar immunförsvaret och ökar känsligheten för infektioner samt risken för hjärtinfarkt på grund av dess stora inverkan på variationer i blodtrycket. Du behöver vila, njuta av livets glädjeämnen och tillbringa minst en timme varje dag för att njuta av dig själv, din familj och allt omkring dig. Ta hand om din mentala hälsa och gör avslappningsövningar. Stressa inte!

Sömnlöshet

Sömnbrist kan orsaka hormonella problem

Du behöver sova cirka 8 timmar om dygnet för att ta hand om ditt hjärta så att din kropp kan förbereda sig för en ny dag på jobbet. Hormonella problem som orsakas av sömnbrist kan orsaka problem i ditt hjärta och påverka din cirkulation.

Att inte dricka tillräckligt med vatten

Att inte dricka tillräckligt med vatten främjar ansamling av giftiga ämnen i kroppen. Om du vill hjälpa ditt hjärta och öka cirkulationen måste du dricka helst 8 glas vatten om dagen. Då får du ur dig gifter som skadar kroppen.

Alkohol

Alkohol påverkar hjärtat

Överdriven konsumtion av alkohol kan allvarligt skada din lever och ditt hjärta. Att ha en hälsosam livsstil hjälper dig att slippa drabbas av hjärtproblem.

En strikt vegetarisk kost

En strikt vegetarisk kost kan orsaka brist på vitamin B12 som påverkar ditt hjärt- och kärlsystem. Ät en balanserad och hälsosam kost.

Några sista ord

Vi vill med den här artikeln tydligt klargöra vilka moment i ditt dagliga liv som kan påverkar din hälsa. Om du vill vara frisk och förebygga hjärtproblem bör du:

 • Äta en kost rik på frukt, grönsaker, protein och fibrer. Det stärker dina hjärtmuskler.
 • Minska din konsumtion av fett, socker och salt.
 • Dricka kring två liter vatten om dagen.
 • Motionera ofta, oavsett om det är promenader, löpning, simning eller vad du vill.
 • Undvik överdriven konsumtion av stimulerande drycker som te och kaffe.
 • Undvik stress.
 • Gör avslappningsövningar.
 • Sov så mycket du behöver.
 • Rök inte.
 • Undvik alkohol.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.