Vilka är symptomen på kärlkramp?

Vilka är symptomen på kärlkramp?
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Symptomen på en hjärtattack är i de flesta fall enkla att identifiera. Om någon har en plötsligt smärta i bröstet som sprids mot den vänstra armen eller ryggen, bör detta undersökas direkt, eftersom det finns allvarliga risker involverade. Men när det kommer till kärlkramp eller angina, är situationen inte lika farlig. Dock är det ändå nödvändigt att gå direkt till läkaren, eftersom detta är en tydlig signal att något är fel.

För att du ska ha klart för dig vilka symptomen på kärlkramp är, ska vi berätta om de tecken du bör tänka på för att förhindra mer allvarliga tillstånd.

Det första du bör förstå är vad kärlkramp verkligen är. Kärlkramp är en rubbning av den normala funktionaliteten av hjärtmuskeln, även känd som myokardium. Ifall denna muskel fungerar dåligt blir resultatet en stark smärta i bröstet, som uppstår eftersom hjärtat inte får tillräckligt med normalt blodflöde. Bröstsmärtor kan uppstå frekvent och plötsligt, vilket är ett tydligt tecken på en stundande kransartärsjukdom. Detta kräver en specialiserad behandling som endast kan utföras av en kardiolog.

Symptom på kärlkramp

 • Bröstsmärtor eller känsla av obehag
 • En stark smärta i armarna, nacken, käken, axlarna eller ryggen
 • Illamående
 • Trötthet
 • Andningssvårigheter
 • Ångest
 • Svettning
 • Yrsel

Personer som har drabbats av kärlkramp beskriver känslan som att ha ett starkt tryck på bröstet, som om de höll på att lyfta en väldigt tung vikt.


Kärlkramp kan kännas som ett starkt tryck på bröstet

Symptom på kärlkramp hos kvinnor

Dessa symptom kan arta sig betydligt annorlunda hos kvinnor, som vanligtvis inte känner ett tryck eller en känsla av tyngd. I stället upplevs endast en stickande känsla, illamående, andningssvårigheter, eller magont. På grund av detta kan detta ofta misstas för andra hälsoproblem. Detta kommer att försena en ordentlig diagnos, vilket inte alls är bra.

Hur allvarlig kan kärlkramp vara?

Faktum är att kärlkramp kan vara annorlunda än en hjärtattack, med tanke på allvarlighet och varaktighet. Du bör tänka på och vara vaksam på nya eller annorlunda symptom, eftersom det kan vara en instabil angina som är betydligt farligare än en vanlig angina.

Den bästa rekommendationen som vi kan ge är att uppsöka läkare då ett eller flera av dessa symptom uppkommer, eftersom det är en klar signal att ditt hjärta inte fungerar som det borde. Det kan krävas att man påbörjar en behandling för att åtgärda problemet i tid.

Behandling

 • Förtäring av kärlvidgande medel, som kontrollerar blodtrycket och får blodkärlen att slappna av. Detta förbättrar blodflödet.
 • Det är nödvändigt att man gör en drastisk förändring av kosten och implementerar en kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och undviker all typ av fet mat.
 • Utför måttlig träning, som att ta promenader eller cykla. Denna typ av träning hjälper till att ge hjärtat mer blod.

Kom ihåg…

Kärlkramp kan även visa sig som en bröstsmärta som uppstår då du tränar, men som avtar då du har vilat dig ett tag. En hjärtattack ger en betydligt starkare smärta, som kan vara i mer än fem minuter och som inte avtar genom att man vilar.

Kärlkramp kan även visa sig som bröstsmärta som uppstår då du tränar

Glöm inte att förebyggande åtgärder är det bästa sättet att leva ett hälsosamt liv och ha en god livskvalitet. Du bör gå på kontroller ofta, för att upptäcka eventuella hjärtproblem i tid och därmed kunna få lämplig behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.