Vilka Är Symptomen på Kärlkramp?

maj 30, 2015

Symptomen på en hjärtattack är i de flesta fall enkla att identifiera. Om någon har en plötsligt smärta i bröstet som sprids mot den vänstra armen eller ryggen, bör detta undersökas direkt, eftersom det finns allvarliga risker involverade. Men när det kommer till kärlkramp eller angina, är situationen inte lika farlig, men det är ändå nödvändigt att man går direkt till läkaren, eftersom detta är en tydlig signal att något är fel.

För att du ska ha klart för dig vilka symptomen på kärlkramp är, kommer vi att berätta om de tecken du bör tänka på för att förhindra mer allvarliga tillstånd.

Det första du bör förstå är vad kärlkramp verkligen är. Kärlkramp är en rubbning av den normala funktionaliteten av hjärtmuskeln, även känd som myokardium. Ifall denna muskeln fungerar dåligt blir resultatet en stark smärta i bröstet, som uppstår eftersom hjärtat inte får tillräckligt med normalt blodflöde. Bröstsmärtor kan uppstå frekvent och plötsligt, vilket är ett tydligt tecken på en stundande kransartärsjukdom, vilket kräver en specialiserad behandling som endast kan utföras av en kardiolog.

Symptom på Kärlkramp

 • Bröstsmärtor eller känsla av obehag
 • En stark smärta i armarna, nacken, käken, axlarna eller ryggen
 • Illamående
 • Trötthet
 • Andningssvårigheter
 • Ångest
 • Svettning
 • Yrsel

Personer som har drabbats av kärlkramp beskriver känslan som att ha ett starkt tryck på bröstet, som om de höll på att lyfta en väldigt tung vikt.


kärlkramp2

Symptom på Kärlkramp hos Kvinnor

Dessa symptom kan arta sig betydligt annorlunda hos kvinnor, eftersom de inte känner ett tryck eller en känsla av tyngd, utan endast en stickande känsla, illamående, andningssvårigheter, eller magont, vilket är anledningen till att detta kan misstas för andra hälsoproblem. Detta kommer att försena en ordentlig diagnos, vilket inte alls är bra.

Hur Allvarlig Kan Kärlkramp Vara?

Faktum är att kärlkramp kan vara annorlunda än en hjärtattack, med tanke på allvarlighet och varaktighet. Du bör tänka på och vara vaksam på nya eller annorlunda symptom, eftersom det kan vara en instabil angina som är betydligt farligare än en vanliga angina.

Den bästa rekommendationen som vi kan göra är att uppsöka läkare då en eller flera av dessa symptom uppkommer, eftersom det är en klar signal att ditt hjärta inte fungerar som det borde. Det kan krävas att man påbörjar en behandling för att åtgärda problemet i tid.

Behandling

 • Förtära kärlvidgande medel, som kontrollerar blodtrycket och kommer att få dina blodkärl att slappna av. Detta förbättrar blodflödet.
 • Det är nödvändigt att man gör en drastisk förändring av kosten och implementerar en kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och undviker all typ av fet mat.
 • Gör måttlig träning, som att ta promenader eller cykla. Denna typ av träning hjälper till att ge hjärtat mer blod.

Kom Ihåg…

Kärlkramp visar sig även som en bröstsmärta som uppstår då du tränar, men som avtar då du har vilat dig ett tag. En hjärtattack ger en betydligt starkare smärta, som kan vara i mer än fem minuter och som inte avtar genom att man vilar.

Kärlkramp - hjärta

Glöm inte att förebyggande åtgärder är det bästa sättet att leva ett hälsosamt liv och ha en god livskvalitet. Du bör gå på kontroller ofta, för att upptäcka eventuella hjärtproblem i tid och därmed kunna få lämplig behandling.

MER FÖR DIG