De 3 mest hälsosamma motionsformerna

december 13, 2018

Oavsett om det är på grund av arbete, familj eller personliga skäl är det normalt för människor att leva ett stillasittande liv där de inte utövar någon form av aktivitet. Människor som lever på detta sätt kanske inte märker av problem nu, men tids nog kan de stöta på flerfaldiga problem som kan sätta livskvaliteten på spel. Därför följer här några simpla, praktiska exempel för att göra sig mer aktiv ett steg i taget med hjälp av några hälsosamma motionsformer.

Fetma, hjärtproblem, kolesterol… Det finns en hel del problem som vi skulle kunna lindra genom att lägga till några grundläggande övningar som bidrar till att förbättra hälsan. Ibland kan det räcka med enbart 30 minuter om dagen. Men det gäller att man då är konsekvent med övningarna.

Är du motiverad? Kom ihåg att för att se till att hålla konsekvent träning är det en bra hjälp om du inte gör det ensam. Så varför inte motivera en vän eller familjemedlem att börja med dig? Välj en av de följande tre aktiviteterna som är enklast för dig att utföra. Du kan även kombinera dem och växla från dag till dag. Det mest väsentliga är att du gör dessa varja dag och att du uppfattar dem som en del av ditt liv och vardag. Din hälsa kommer att tacka dig för detta.

Det hälsosamma med att gå upp och ner i trappor

Gå i trappor
Detta förvånar dig nog, men det har gjorts många studier som styrker detta, och kardiologer rekommenderar denna hälsosamma övningsform. Detta är ett utmärkt sätt att förbättra hjärtats hälsa, stärka benmusklerna, bränna kalorier och få tillräckligt med kardiovaskulär träning i din vardag. Med enbart en halvtimmes träning kan du bränna upp till 342 kalorier.

Doktor Roy Shephard från University of Toronto, Kanada, bekräftar att genom att gå upp 20 trappsteg i minuten som mäter 20 cm i höjd, kan man åstadkomma otroliga resultat för hälsan. Detta är utan tvekan en av de mest hälsosamma övningar du kan göra.

Hur gör man?

Hemma, på köpcentrum eller på arbetet.

Mellan 20 och 25 minuter varje dag.

Gå upp för varje trappa med rak rygg utan att luta framåt. Se till att ha kontroll på dina benrörelser och på hur du böjer fötterna.

Om du har en protes i knät eller någon annan form av benskador bör du utföra övningarna mycket långsamt. Rådgör med din läkare innan du gör den här dagliga övningen.

Det hälsosamma med att cykla

Ta en cykeltur om dagen

En annan mycket fördelaktig och rekommenderad övning. Om du har en cykel samt någon bra och säker plats att cykla runt på, tveka då inte att göra det. Och om du nu har möjligheten att byta ut bilen som fordon mot cykel, varför inte även ta det steget. Att cykla i 30 till 35 minuter om dagen kan räcka och har du sällskap blir det ännu trevligare.

  • Minskar risken för hjärtinfarkt med 50%.
  • Förhindrar ryggsmärtor och skyddar lederna. Tramprörelserna stimulerar musklerna kring ryggkotorna och stärker korsryggen och förhindrar därmed diskbråck. Knälederna förbättras genom rörelserna när du cyklar, vilket även hjälper till att skydda och styrka brosken.
  • Förbättrar immunförsvaret. Cykling och de rörelser du utför med kroppen sätter fart på fagocyterna, cellerna som slukar bakterier i kroppen, och eliminerar alla möjliga typer av toxiner.

Det hälsosamma med promenader

Promenera dagligen

För att enkelt dra nytta av denna enkla övning måste du utföra den dagligen och promenera i snabb takt i en halvtimme. Inte så snabbt som att springa, men lätta steg så att ditt hjärta och kropp fungerar optimalt under detta korta pass.

  • Stärker hjärtat och förebygger hjärtsjukdomar samt minskar kolesterolnivåerna.
  • Kontrollerar vikten. Och om du långsamt accelererar takten kommer du öka din muskelmassa, öka din ämnesomsättning och bränna mer fett.
  • Förebygger demens och cerebrovaskulära åkommor.
  • Förhindrar benskörhet. Stimulerar och stärker ben och förbättrar därmed funktionen i lederna.
  • Formar gluteus och de abdominala musklerna. För att detta skall ge verkan bör du lägga uppmärksamhet på din hållning när du går. Försök att gå upprätt och i en bekväm ställning, sloka inte framåt.
  • Ökar dina D-vitaminnivåer. Du kommer få bra mängder av denna vitamin, som är viktig för benen och immunförsvarets hälsa, genom att promenera i dagsljuset.
  • Ökar dina energinivåer och välmående. Detta är mycket mer fördelaktigt om du promenerar en halvtimme med din partner eller vän som sällskap. Du kommer även känna dig mycket lättare. Forskning har visat att dagliga promenader minskar stress och ångest. Andas du frisk luft kan det låta dig slappna av från dina skyldigheter och du kan koppla av en stund. Detta är utan tvekan den bästa vitaminen du kan få ut från motion!

Så vad sägs om att du börjar idag?