Granatäpple kan hjälpa dig att rena artärerna

maj 3, 2015

Granatäpple är en frukt som stoltserar med kraftfulla antioxidanter, många vitaminer och åtskilliga medicinska egenskaper.

Flera av fruktens delar används till olika sjukdomar varav en är dess kapacitet att minska risken för hjärtattacker, förbättra blodflödet till hjärtat och behålla artärerna rena från sjukliga beläggningar.

Flera studier har visat att granatäpple är en av de frukter som har mest positiva attribut. Det har höga kvantiteter av C-vitamin, tillsammans med vitamin B5 (pantotensyra), naturliga fenoler, kalium, A-vitamin, E-vitamin och folsyra.

Granatäpplets olika delar används såsom kärnorna, blommorna, skalet m.m. Att göra juice av den rekommenderas ofta, vilket förenklar åtkomsten till de välgörande egenskaperna.

Granatäpple2

Granatäpple och artärer

En ny studie har visat att granatäpple kan förebygga och även motverka redan befintliga förhårdningar i hjärtats kranskärl på grund av ett ansamlande av fettinlagringar så kallad åderförfettning tidigare kallat åderförkalkning. Detta är en sjukdom som heter ateroskleros och är den främsta orsaken till hjärtattacker.  

Ateroskleros kan orsakas av högt blodtryck, oxidativ stress och framförallt av kolesterol. Granatäpple bekämpar alla dessa tre obalanser.

Granatäppeljuice bevisades minska ateroskleros i 25 % av patienterna som ingick i studien.

Granatäpple3

Vilka fler egenskaper har granatäpple?

 • Reducerar utvecklingen av gråstarr
 • Hjälper diabetes
 • Har antiinflammatoriska egenskaper
 • Stärker ben och muskler
 • Lindrar stress
 • Hjälper till att reducera det ”onda” kolesterolet
 • Får det arteriella trycket att lätta något
 • Hjälper till att förebygga olika typer av cancer, speciellt prostata
 • Förhindrar att bukfett ansamlas
 •  Hjälper att förebygga så att brosket i lederna inte förstörs
 • Den sammandragande egenskapen hjälper att förhindra diarré. Speciellt när man intar det som en infusion gjord på skalet och trädets bark. (De som har problem med förstoppning ska inte dricka allt för mycket granatäppeljuice).
 • Eliminerar inälvsparasiter
 • Reducerar plack på tänderna och har antibakteriella egenskaper. I Indien används de vita bittra delarna av granatäpplet som ingredienser i naturliga tandkrämer.
 • Skyddar huden mot ultravioletta strålar (när man applicerar det lokalt på huden)

Hur ska vi inta det?

Vi kan äta det som vi normalt äter frukt, helst innan måltider. Många äter inte granatäpple för att de tycker att de är svårt att få ut kärnorna. Det man kan göra är att skära frukten i två halvor och använda en sked för att gröpa ur den. Vi kan också skära frukten i fyra klyftor för att ännu lättare kunna ta ur kärnorna.

Vi kan göra en juice på kärnorna. Idag är det många hälsokostaffärer som säljer färdig juice. Oavsett om vi gör den själv eller köper den så är det viktigt att undvika raffinerat socker. Istället kan vi om vi önskar söta drycken med lite stevia eller honung. Juicen efterlämnar en kärv sträv smak på tungan på grund av tanninerna som har sammandragande egenskaper. Vi kan också mixa juicen med juice från äpplen, apelsiner, morötter, ingefära m.m för att njuta av dess nyttigheter.

Vi kan även utvinna ett extrakt från skalet som är en kraftfull antioxidant och som har ännu bättre effekt på kolesterol jämfört med fruktköttet.

Granatäpplekärnolja hjälper oss att uppnå djupgående effekter i vår kropp och att dra fördel av de antiinflammatoriska egenskaperna. Dessutom kan denna olja användas lokalt för att hjälpa vår hud. Tack vare antioxidanterna hjälper den att förhindra uppkomsten av rynkor, den tonar och regenererar huden och saktar ner åldrandet. Förutom detta lindrar den också irriterad hud.

Granatäppelblommor, som har mycket av de sammandragande egenskaperna kan användas som infusion mot diarré och kan även appliceras externt. För att förbereda en infusion använder du 2 msk av blomman för varje liter vatten. Låt det dra i 15 minuter.

Granatäpple4

Infusion på granatäppelblad hjälper oss att förebygga anemi om vi dricker tre glas av infusionen per dag i minst två månader.

Oavsett vilken vi väljer bör vi inta den i minst tre månader för att sedan utvärdera dess effekt.

Vi rekommenderar att man alltid rådfrågar sin läkare eftersom att vissa födoämnen kan störa mediciners effekt på kroppen.

MER FÖR DIG