Ät måttliga mängder av dessa 5 frukter och gå ner i vikt

Tänk på vilka frukter du äter och se till att du äter dem i rätt mängd om du vill behålla figuren eller gå ner i vikt.
Ät måttliga mängder av dessa 5 frukter och gå ner i vikt

Senaste uppdateringen: 16 november, 2020

Inte all frukt är toppen om man vill gå ned i vikt eller behålla figuren. Det finns många frukter som innehåller större mängd socker än andra. I den här artikeln ska vi ta en titt på några frukter du kan äta mycket av och några frukter som det är bättre att du endast äter i måttliga mängder.

Vi vet alla hur svårt det är att hålla figuren eller att följa en diet eller bantningskur. Men det behöver inte vara så svårt egentligen. Hur ska man göra för att gå ned i vikt? Det är ganska lätt: undvik livsmedel som får dig att gå upp i vikt! Du tänker kanske att om man försöker gå ned i vikt kan man ändå frossa i frukter. Men man kan få i sig för mycket av det goda.

Det finns frukter man endast bör äta i måttliga mängder för undvika alltför mycket socker och fett. Och det finns andra frukter som är bättre i jämförelse. Vi ska berätta om fem frukter som du bör äta mindre av om du försöker att gå ned i vikt

Följer du våra rekommendationer hjälper det dig att lättare uppnå målen du har satt.

1. Ät måttliga mängder av avokado – ät mer bär istället

Ät mer bär än avokado

Förutom att  avokado anses vara en frukt som tillför kroppen nödvändiga fetter, är sanningen att du inte ska överkonsumera avokado bara för det. Äter du väldigt mycket avokado blir det kontraproduktivt om du vill gå ned i vikt.

Det beror på att de innehåller mycket kalorier ändå, kring 200 kcal per frukt. Så ät gärna avokado, men i måttliga mängder, och fyll istället på med ett par nävar bär

Bär hjälper till med fettförbränning, ökar ämnesomsättningen och minskar känslan av hunger. Det beror på att de innehåller mycket antioxidanter, vilka renar kroppen från giftiga ämnen och fettansamlingar.

2. Ät måttliga mängder päron – ät mer melon

En av fördelarna med vattenmelon och andra meloner är att de innehåller mycket vatten och fiberDet bidrar till en förbättrad matsmältning av annan mat du äter under dagen.

Därför är det bra om man äter melon redan vid frukost, till exempel i form av en god fruktsallad. Eller, om du föredrar, en sockerfri smoothie.

Päron innehåller även rejält med fibrer, men anledningen till att specialister rekommenderar att man inte äter för mycket päron är för att de orsakar förstoppning.

3. Ät måttliga mängder aprikos – fyll på med jordgubbar

Ät måttliga mängder av aprikos

Aprikos är en väldigt näringsrik frukt som innehåller många vitaminer och andra nyttigheter för kroppen. Men äter man väldigt mycket aprikoser kan det leda till en rad komplikationer. Var försiktig med att bita på kärnan. Aprikoskärnan innehåller nämligen en kemisk naturlig substans som kallas amygdalinDen sätter sig på bukväggarna om man får i sig för mycket av den. När kroppen sedan efter en tid börjar bryta ner det kan du uppleva illamående.

Därför är det bättre att äta jordgubbar. Det är en frukt med lågt sockerinnehåll som är mycket mer lättsmält. Och förutom att de ger dig rikliga mängder med antioxidanter kan de hjälpa dig att få kroppen du önskar dig.

4. Ät måttliga mängder vindruvor – ät mer äpplen

Försöker du bli av med lite fett eller tappa några kilon kan det hjälpa om du äter äpplen. De är inte bara bra för att förbättra matsmältningen tack vare fiberinnehållet, utan innehåller dessutom väldigt lite kalorier: runt 100 kcal per frukt.

Å andra sidan är vindruvor frukter som, trots att de inte innehåller så mycket socker, skapar juicer som är desto kaloririkare och fulla med socker. De kan dessutom skada emaljen på tänderna, och äter du mycket av dem kan kärnorna rubba tarmfunktionen.

5. Ät måttliga mängder banan – men mycket grapefrukt

Vill du snabbt gå ner i vikt är det bättre att äta grapefrukt än banan. Den har mycket mer kraftfulla egenskaper än banan.  Banan är en frukt som brukar förbrännas långsamt, och som ger dig en större andel kalorier än grapefrukt. Grapefrukt hjälper kroppen att öka fettförbränningen och innehåller mindre än 100 kalorier per frukt.

Som du ser finns det frukter som man ska vara lite måttlig med om man håller på att försöka gå ner i vikt. Men alla frukter innehåller nyttiga ämnen som är gynnsamma för kroppen i olika mängder, så tänk på att inte helt och hållet utesluta någon av dem.

Alla frukter innehåller en viss mängd fett och socker. Tricket är att veta i vilka mängder du behöver äta dem. Att hålla en balanserad kost och att träna är grundläggande för att man ska uppnå de resultat man önskar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Better Health Chanel. Alcohol and weight gain. Department of Health. Victoria State Government. Noviembre 2017.
  • Dhaka V, Gulia N, et al. Trans fats-soruces, health risk and alternative approach. A review. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2011. 48 (5): 534-41.
  • International Agency for Research on Cancer (IARC). IARC Monographes evaluate consumption of read meat and processed meat. World Health Organization. Octubre 2015.
  • Harvard T. H. Chan. Added Sugar. Harvard School of Public Health.
  • Malik V. S, Pan A, et al. Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2013. 98 (4): 1084-102.
  • National Institutes of Health. Eating highly processed foods linked to weight gain. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.