5 olika fiskar du borde undvika att äta

5 olika fiskar du borde undvika att äta
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Våra hav har blivit så förorenade av industriutsläpp och utrotningshotade arter att det kan vara svårt att lista ut vilka fiskar som är både säker och hållbar.

Listan på “bra” fisk kan ändras varje år eftersom beståndet kan minska under årens gång, eller av andra skäl. Det finns andra fiskar som innehåller farliga ämnen. Här är fem fiskar du bör undvika att äta.

Food & Water Watch, en ideell organisation i USA, undersökte alla sorters fisk som finns idag: hur de fångas, hur vissa arter föds upp, hur mycket giftiga ämnen som finns i fisken – som kvicksilver och PCB – och hur yrkesfiskarna i närheten stöttas av fiskerier för att överleva ekonomiskt.

1. Importerad havskatt

Varför är den dålig? En stor del av importerad havskatt kommer från Vietnam, där det är vanligt att man använder antibiotika, vilket är förbjudet inom EU och andra länder. Det finns två olika sorters havskatt i Vietnam som säljs på många marknader, swai och basa, och de är tekniskt sett inte ens havskatt. Därför kanske de inte genomgår samma granskning som annan importerad havskatt.

Ät det här istället: välj havskatt som odlas på inhemska fiskodlingar. Den har odlats ansvarsfullt och är därför några av de bästa odlade fiskar man kan äta. Pröva annars asiatisk karpfisk – en art med en smak som liknar havskatt, utan att konkurrera med vild havskatt, samtidigt som den inte stör ekosystemet.

2. Kaviar

Varför är det dåligt? Beluga- och störkaviar som fångas i det vilda riskeras att leda till överfiske enligt en rapport från Food & Water Watch. Men arterna hotas även av ett allt större antal fällor som förorenar vattnet de bor i. Alla sorters kaviar kommer från fisk som tar lång tid på sig att utvecklas, vilket betyder att beståndet behöver lång tid för att kunna återhämta sig.

Ät det här istället: om man älskar kaviar kan man välja andra fiskägg som finns på marknaden eller ersätta det med “cavianne” – ett substitut för störkaviar. Den här produkten kan lösa den höga efterfrågan på störkaviar som finns.

3. Atlantisk torsk

Varför är den dålig? Beståndet av atlantisk torsk förstördes på 1990-talet och är så nära att utrotas att arten är rödlistad av IUCN.

Ät det här istället: de goda nyheterna är att om man gillar torsk finns det fortfarande en hel del stillahavstorsk.

4. Amerikansk ål

Ål på tallrik

Varför är den dålig? Den blir ofta sushi och hamnade på vår lista för att den innehåller höga mängder PCB och kvicksilver. Det utsätts också för en del föroreningar och överfiske.

Ät det här istället: om man gillar smaken av ål kan man pröva europeisk ål eller bläckfisk.

5. Atlantisk plattfisk

Varför är den dålig? I den här gruppen inkluderas rödspätta, sjötunga och hälleflundra, som fiskas vid Atlantens kust. De finns på listan på grund av föroreningar och överfiske som har skett ända sedan 1800-talet. Enligt Food & Water Watch är beståndet av de här fiskarna bara 1 procent av vad som behövs för hållbart och långsiktigt fiske.

Ät det här istället: stillahavshälleflundra kan verka som ett bra val, men rekommendationen är att ersätta de här fiskarna med andra vita fiskar med mild smak, som tilapia.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.