Typer av smärta som du aldrig ska ignorera

oktober 4, 2018

När du känner smärta i ditt huvud, mage eller ben så är det normalt att vilja ta en smärtstillande tablett och inte lägga mycket uppmärksamhet vid det. Det är även sant att man inte behöver oroa sig över dessa små krämpor – speciellt inte om de inte inträffar ofta. Du bör dock känna till vilka typer av smärta som verkligen är viktiga, och det ska vi berätta om nedan.

Smärta är alltid ett symptom för något, såsom trötthet, stress, dålig diet eller någon form av inflammation. Alla typer av smärta är inte allvarliga, men det finns vissa tecken som du bör ha i åtanke och kunna skilja bland. Att ta till smärtstillande medel är inte alltid en bra idé, vilket är anledningen till att vi ska förklara vilka typer av smärta som du bör lägga större uppmärksamhet på.

Vilka typer av smärta ska du vara mer uppmärksam på?

Genomträngande ryggsmärta

Genomträngande ryggsmärta

  • Detta är inte överarbetade muskler eller den typiska ryggsmärtan som du kan drabbas av på grund av dålig hållning eller trötthet. Det är ett ökat tryck i ryggen som ackompanjeras av genomträngande smärta med en brännande känsla. Vad orsakar detta? Läkare säger att denna typ av problem kan orsakas av aortaaneurysm i bröstkorgen, som i sin tur orsakas av åderförkalkning. Dina artärer hårdnar lite i taget och du kan känna smärtan i bröstet så väl som ryggen.
  • Ryggsmärtor kan även orsakas av njursten, men i det fallet så är problemet värre och känns av i sidan av ryggen.

Stickningar i buken

Magsmärta på sidan

  • Magsmärtor är väldigt vanliga, men du bör kunna urskilja den allvarliga typen. Först ska du ta din temperatur; om du har feber så kan du ha en infektion. Om smärtan är väldigt huggande och på den högra sidan av magen så kan det vara blindtarmen. Du kan även ha drabbats av pankreatit eller en inflammation i gallblåsan.
  • Om du känner smärta under bröstbenet så har du förmodligen pankreatit. En läkare ska dock alltid vara den som diagnostiserar dig. Vi kan bara säga att magont alltid måste uppmärksammas och tas på allvar.

Temporära bröstsmärtor

Hjärtmätare på patient

  • Stark smärta som plötsligt känns i bröstet och som strålar ut i nacke och till och med armar… Alla dessa är symptom på hjärtproblem som du inte bör ignorera. Om du känner dig trött efter att ha utfört väldigt lite träning eller illamående efter att ha gått uppför trappan så är det tecken som du bör ha i åtanke.

Smärta när man urinerar

Smärta vid urinering

  • Om du känner en brännande smärta varje gång du går på toaletten så är det symptom på en infektion. Urinvägsinfektion orsakar denna typ av obehag såväl som smärre trötthet, feber och uppsvullen mage. Det är väldigt vanligt att ha cystit, ett njurproblem, lindrig irritation eller problem med blåsan. Din läkare ska alltid vara den som ställer din diagnos.

Du bör veta att du inte ska känna dig orolig om du upplever smärta. Som vi noterade i början så är de vanligaste typerna inte viktiga: en huvudvärk för att du inte ätit bra den dagen; ryggsmärta på grund av dålig hållning; och bensmärta på grund av dålig cirkulation är samtliga normala problem.

Ibland så är dock smärtan ett tecken på en sjukdom som du måste uppmärksamma. Ignorera aldrig smärtor i buken eller bröstet, till exempel. När du har ett problem så ska du uppsöka läkare så att denna kan undersöka dig. Din hälsa ska alltid komma först.