Enkla och effektiva huskurer när du har feber

Enkla och effektiva huskurer när du har feber

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Feber är ofta något som gör folk oroliga, speciellt när den drabbar små barn som upplever andra hälsoproblem. Feber är mycket vanligare hos barn än vuxna eftersom deras immunförsvar fortfarande håller på att utvecklas, och de svarar inte lika snabbt på infektioner som de gör när de blir vuxna.

Definitionen av feber är att temperaturen ligger på över 37 grader C.  Det inträffar när kroppen inte har tillräckligt med antikroppar för att bekämpa en attack från virus, bakterier, eller andra typer av mikroorganismer.

Genom att höja kroppstemperaturen dödar du den anstormande invasionen och avslutningsvis svettas den ut. Av denna anledning bör feber endast ses som ett symtom på ett hälsoproblem som måste behandlas, speciellt om det kommer med symtom som diarré, kramper, eller andningssvårigheter.

Många vänder sig till en rad olika läkemedel för att sänka temperaturen när de har feber, men för stor konsumtion av dessa kan få allvarliga bieffekter för din hälsa, varav vissa kan drabba dig på en gång.

Vad bör du göra när du har feber?

Det första du bör göra när du misstänker att du har feber är att bevaka den med tiden. Om din temperatur håller sig under 37,7 grader bör du få gott om vila och dricka mycket vätska. Till slut kommer den att “brytas” i form av svettningar, och din kropp eliminerar då kvarvarande gifter. När det händer bör du byta dina kläder och tvätta lakanen för att undvika att du utsätts för restprodukterna.

Om din feber blir högre än 37,7 grader är det viktigt att du finner ett sätt att sänka den, och om det utvecklas till en nödsituation bör du söka hjälp från läkare. För bebisar under tre månader gamla är den kritiska temperaturen strax under 37,7 grader.

Behandlingar för att minska febern

Feber

Det finns ett antal naturliga sätt att sänka feber. De är enkla och säkra lösningar för att få ned kroppen till en hälsosam temperatur.

Rölleka (achillea millefolium)

Rölleka har varit känd för att minska feber i sekel. Örten sänker kroppstemperaturen och har även egenskaper som förbättrar matsmältningen genom att bekämpa parasiter och andra bakterier. När det kommer till feber är det rekommenderat att bereda en blandning av rölleka, mynta och fläder.

Lök

Hackad lök

Lök kan användas för att sänka din temperatur om du skivar den och lägger skivorna på golvet. Låt personen med feber stå på lökskivorna i en halvtimme. För att bäst applicera denna behandling, speciellt på barn, kan du stoppa skivorna i dina eller barnens strumpor.

Salvia

Ett annat bra alternativ för att reglera kroppstemperaturen är att använda salvia. För att göra det kokar du bara 2 dl vatten och tillsätter en matsked färsk salvia, en matsked honung, och tre matskedar citronsaft.

Potatis

Potatis innehåller naturligt antiinflammatoriska egenskaper och enzymer som kan hjälpa till vid detta tillstånd. För att dra nytta av potatis måste du mosa eller riva dem och blanda med kallt vatten innan du applicerar det på pannan i 10-15 minuter.

Drick massor av vätska

Vatten

Oavsett vilken metod du använder för att sänka febern är det viktigt att dricka gott om vatten för att hålla din kropp återfuktad. När det är möjligt bör du dricka gott om vatten såväl som naturliga juicer, teer, och buljonger.

Citronskal och korn

Denna avslutande behandling är användbar för att återställa vätskebalansen efter att din feber brutits. För att bereda den tillsätter du skalet från en citron och två matskedar korn till 1 liter kokande vatten. Låt det svalna och dra i tolv timmar, varpå du dricker det under dagen efter att din feber minskat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.