Avkok och te på salvia för platt mage

Avkok och te på salvia för platt mage

Senaste uppdateringen: 23 oktober, 2018

Salvia är en växt med många hälsosamma egenskaper. En av dem är att den kan hjälpa dig få en plattare mage, vilket är perfekt för dieter med syfte att gå ned i vikt. Lär dig om fördelarna med att dricka ett te eller avkok på salvia i följande artikel.

Vad du bör veta om salvia

Salvia är en krydda med medelhavsrötter, medlem i myntafamiljen och växer som en buske. Bladen är gröna och ovalformade medan blommorna är röda, rosa och vita. Den har en lång historia som medicinalväxt och även som en ingrediens i många “läkande drycker”. Man brukade säga att den som äter salviablad kommer att bli vis.

Du kan odla din egen salvia.

Salvia har många användningsområden, från gastroenterologi till skönhetsbehandlingar. Den används i lotioner och krämer för hudvård, och även för ditt hår på grund av dess doft. Vissa gillar även att inkludera den i matlagning. Några av dess egenskaper är:

 • Antiinflammatorisk, vilket hjälper till att minska muskelsmärtor, reumatism och artrit
 • Verkar sammandragande
 • Kraftigt antiseptiskt vilket passar utmärkt för halsinfektioner
 • Spasmodisk och kan användas vid mag- eller muskelkramper
 • Bekämpar virus och bakterier
 • Erbjuder stora mängder vitamin A och C
 • Stärker ditt immunförsvar
 • Lindrar andnings- och matsmältningsproblem
 • Hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna
 • Ökar svettning på grund av dess uttorkande egenskaper (för feber)
 • Lindrar menstruationsrelaterade smärtor
 • Lindrar huvudvärk och magsmärtor
 • Förebygger vätskeretention
 • Förbättrar läkandet av sår

Du bör känna till att salvia inte bör användas av kvinnor som ammar eller av patienter som lider av njursvikt eller neurovegetativ instabilitet. Detta beror på att de stora mängderna tujon, som är neurotoxiskt i stora doser kan orsaka konvulsioner. Det kan även orsaka abort, vilket är skälet till att salvia inte rekommenderas för gravida kvinnor.

Varför salvia för platt mage?

Detta är en väldigt populär fråga och något som bör redas ut. Denna växt som kan användas i köket, i skönhetsbehandlingar och som även har fantastiska egenskaper för olika sjukdomar och tillstånd, kan dessutom vara mycket bra för personer som vill få platt mage på kort tid. Den är utmärkt för kvinnor och män som följer en diet eftersom en av salvias egenskaper är att reglera matsmältningsfunktionerna.

Gör ett avkok på salviablad för en platt mage.

Att dricka ett avkok på salvia eller ett te kan förebygga och även lindra inflammation som orsakas av magproblem, såsom att äta för mycket mat (vilket är känt som frosseri) eller att äta mat som man inte är van vid (såsom stekt mat, choklad, etc.). Det användas även för att inte äta “godsaker” under dieten eftersom mat som äts i desperation tenderar att vara för mättande.

Denna växt kan som avkok även användas för att rensa kroppen på gifter som skadar kroppen. Vi bör nämna att salvia bland annat stimulerar gallblåsan, hjälper till att bekämpa förstoppning, främjar tarmrörelser och hjälper kroppen att göra sig av med gaser. Den gör sig av med ansamlade gaser (en av anledningarna till att du har uppsvullen mage) och främjar elimineringen av vätskor som binds i kroppen (framförallt i anklar, ben och fötter).

Använd färsk eller torkad salvia.

Så här gör du ett avkok eller te på salvia

Att göra ett te på salvia är verkligen enkelt. Använd bara 15 gram torkat blad eller av färsk växt (blad och blommor) per liter kokande vatten. Om du gillar de mer naturliga varianterna så kan du ha en salviaplanta i ditt hem (i en blomkruka, i trädgården, på balkongen eller i köket med gott om solljus). Eller gå till hälsokost- eller örtaffären och köp torkad salvia, såväl som andra örter.

När du blandat vatten och salvia så ska du låta det stå i tre minuter. Tillsätt sedan till citronsaft efter smak och använd honung eller stevia för att söta om du vill. Dess osötade smak kan vara lite bitter, men det beror självklart på din personliga smak.

Denna mängd bör räcka i tre till fyra dagar. Under denna tid så bör du följa en hälsosam diet utöver att dricka avkoket, som bör vara rik på frukt och grönsaker – speciellt sådana som rensar och avgiftar kroppen bättre.

Du kan dricka avkoket på salvia kallt eller varmt. Vi rekommenderar att dricka det på fastande mage på morgonen för att bättre stimulera matsmältningssystemet under dagen, och för att mer effektivt eliminera fetter och gifter. Du kan hälla det i en behållare med lock (en flaska eller burk, till exempel), ställa den i kylskåpet och dricka det som ett kallt te när du blir törstig, eller göra ett avkok med mindre salvia på vintern när du vill värma dig eller ta en paus från arbetet.

Bilder från zeevveez, Irene Grassi, Joao Medeiros, Seth Anderson och  nociveglia.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.