Avkok på salvia för platt mage

Salvia är en växt med många hälsosamma egenskaper. En av dem är att hjälpa dig få en plattare mage, vilket är perfekt för dieter med syfte att gå ned i vikt. Lär dig om fördelarna med att dricka ett te eller avkok på salvia i följande artikel.

Vad du bör veta om salvia

Den är en krydda med medelhavsrötter, medlem i myntafamiljen och växer som en buske. Bladen är gröna och ovalformade medan blommorna är röda, rosa och vita. Den har en lång historia som medicinalväxt och även som en ingrediens i många ”läkande drycker”. Man brukade säga att den som äter salviablad kommer att bli vis.

salvia-1

Salvia har många användningar, från gastronomi till skönhetsbehandlingar. Den används i lotions och krämer för hudvård, och även för ditt hår på grund av dess doft. Vissa gillar även att inkludera den i matlagning. Vissa av salvias egenskaper är:

 • Antiinflammatorisk, vilket hjälper till att reducera muskelsmärtor, reumatism och artrit
 • Den är sammandragande
 • Det är ett kraftfullt antiseptiskt medel som passar utmärkt för halsinfektioner
 • Den är spasmodisk och kan användas vid mag- eller muskelkramper
 • Bekämpar virus och bakterier
 • Erbjuder stora mängder vitamin A och C
 • Stärker ditt immunförsvar
 • Lindrar andnings- och matsmältningsproblem
 • Hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna
 • Ökar svettningar på grund av dess uttorkande egenskaper (för feber)
 • Man har bevisat att den lindrar menstruationsrelaterade smärtor
 • Lindrar huvudvärk och magsmärtor
 • Förebygger vätskeretention
 • Förbättrar läkandet av sår

Du bör veta att salvia inte bör nyttjas av kvinnor som ammar eller för patienter som lider av njursvikt eller neurovegetativ instabilitet. Detta på grund av de stora mängderna tujon, som är neurotoxiskt i stora doser och kan orsaka konvulsioner. Det kan även orsaka abort, vilket är varför salvia inte rekommenderas för gravida kvinnor.

Varför salvia för platt mage?

Detta är en väldigt populär fråga och något som bör redas ut. Denna växt, som kan användas i köket, för skönhetsbehandlingar och som även fantastiska egenskaper för olika sjukdomar och tillstånd, kan dessutom vara mycket bra för personer som vill få platt mage på kort tid. Den är utmärkt för kvinnor som är på en diet (såväl som män) eftersom en av salvias egenskaper är att reglera matsmältningsfunktionerna.

salvia-3

Att dricka ett avkok på salvia eller ett te kan förebygga och även lindra inflammation som orsakas av magproblem, såsom att äta för mycket mat (vilket är känt som frosseri) eller att äta mat som man inte är van vid (såsom stekt mat, choklad, etc.). Det användas även för att inte äta ”godsaker” under dieten eftersom mat som äts i desperation tenderar att vara för mättande.

Denna växt kan som avkok även användas för att rensa kroppen på gifter som skadar kroppen. Vi bör säga att salvia stimulerar gallblåsan, hjälper till att bekämpa förstoppning, främjar tarmrörelser och gör sig av med gaser, bland annat. Den gör sig av med ansamlade gaser (en av anledningarna till att du har uppsvullen mage) och främjar elimineringen av vätskor som hålls kvar i kroppen (framförallt i anklar, ben och fötter).

salvia-4

Att bereda ett te på salvia är verkligen enkelt. Använd bara 15 gram torkat blad eller av färsk växt (blad och blommor) per liter kokande vatten. Om du du gillar de mer naturliga varianterna så kan du ha en salviaplanta i ditt hem (i en blomkruka, i trädgården, balkongen eller i köket med gott om solljus) eller bara gå till hälsokost- eller örtaffären och köpa torkad salvia, såväl som andra örter.

När du blandat vatten och salvia så ska du låta det stå i tre minuter. Lägg sedan till citronsaft i enlighet med din smak och använd honung eller stevia för att söta om du vill. Dess osötade smak kan vara lite bitter, men det beror självklart på din personliga smak.

Denna mängd bör räcka i tre till fyra dagar. Under denna tid så ska följa en hälsosam diet utöver att dricka avkoket, och den bör vara fylld med frukt och grönsaker – speciellt sådana som rensar och avgiftar kroppen bättre.

Du kan dricka avkok på salvia kallt eller varmt. Vi råder dig att dricka det på fastande mage på morgonen för att bättre stimulera ditt matsmältningssystem hela dagen, och även mer effektivt eliminera fetter och gifter. Du kan hälla det i en behållare med lock (en flaska eller burk, till exempel), ställa den i kylskåpet och dricka det som ett kallt te när du är törstig eller göra ett avkok med mindre salvia på vintern när du vill bli lite varm eller ta en paus från arbetet.

Bilder från zeevveez, Irene Grassi, Joao Medeiros, Seth Anderson och  nociveglia.

Kategorier: Nyttiga vanor Tags:
MER FÖR DIG