10 huskurer mot tarmgaser

10 huskurer mot tarmgaser
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Tarmgaser är något helt normalt men kan ändå vara irriterande. Du känner dig uppsvälld och får ont. Orsaken är att gaserna fastnar i tarmvecken.

Olika studier visar att gaser i grunden orsakas av dåliga kostvanor som lämnar ett överskott av mycket ohälsosam luft i kroppen. Därför vill vi ge dig några enkla huskurer för att underlätta ditt liv under de där irriterande timmarna på dagen. Vi rekommenderar också att du försöker upprätthålla en balanserad diet, att du dricker minst två liter vatten om dagen samt äter prebiotika som hjälper dig att hålla din tarmflora vid god hälsa genom förbättrad matsmältning.

Främsta orsakerna till tarmgaser

 • Intag av vissa sorters livsmedel som t. ex. gröna bönor, broccoli, brysselkål, blomkål, vitkål, kolsyrade drycker och lök.
 • Möjlig laktosintolerans.
 • Att äta för mycket på en gång, vilket resulterar i att osmält mat omvandlas till gas.
 • Att inte tugga maten ordentligt: Osmälta bitar jäser längre.
 • Att äta med munnen öppen, tugga för mycket tuggummi, dricka kolsyrade drycker och till och med röka.
 • Vissa mediciner: laxermedel, lugnande medel eller kolesterolreducerande läkemedel.
 • Ångest och stress.

10 huskurer vid tarmgaser

1. Papaya och ananas.

Papaya
Genom att äta dessa färska frukter efter varje måltid får du tillgång till viktiga enzymer som förbättrar matsmältningen och minskar gasbildning. Du kan göra en juice eller en god sallad genom att kombinera dem båda.

2. Ingefära. Helt perfekt. Gör ett te på dess rot eller tillsätt det i små mängder till dina måltider. Det är utan tvekan en stor hjälp för att främja din matsmältning och förebygga irriterande gas. Ett annat alternativ är att äta en tesked färsk riven ingefära före varje måltid.

3. Äppelcidervinäger. En annan huskur som är enormt effektiv och rekommenderas av läkare. Tillsätt två matskedar äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick det vid måltider eller omedelbart efter dem. Det kommer att hjälpa dig att smälta maten och förhindra gasbildning.

4. Maskros. En vanligt förekommande och lättillgänglig växt med fantastiska hälsofördelar i sina små blad. En av dessa är minskad gasbildning. Du kan använda bladen i en infusion eller tillsätta  dem i dina måltider som en extra krydda.

5. Kanelte.

Kanel
Att dricka örtte med kamomill, kanel eller kryddnejlika hjälper dig att eliminera bakterier som orsakar att maten blir kvar och ruttnar i tarmen tack vare dessa teers förmåga att öka dina tarmrörelser. Drick dem när du känner smärta eller obehag.

6. Grön anis. Det hjälper dig att förebygga tarmgaser samt att lindra symptomen när de uppstår. För att göra detta, krossa två teskedar anisfrön och koka dem i en kopp vatten. När det kokat låter du det dra i några minuter. Du kan dricka en kopp innan din huvudmåltid för att förhindra gasbildning eller för att bli av med gaser när de uppkommer.

7. En trasa med varmt vatten. När du börjar känna obehag i magen eller uppblåsthet i buken kan du även använda denna enkla huskur: en trasa med varmt vatten. Lägg den på magen så slappnar den av och gaserna minskar.

8. Citronsaft. Citroners egenskaper är mycket fördelaktiga på många områden. Bland annat är deras syror perfekta för att minska gasbildning. Därför kan du dricka lite citronsaft på morgonen strax efter att du vaknar samt efter lunch för att rensa dig.

9. Vitlök. Vitlök är en utmärkt allierad för många aspekter av din hälsa. Dess egenskaper för att förbättra matsmältningen och minska gaserna är mycket välkänd. En mycket bra huskur är att hacka en vitlöksklyfta och blanda med lite svartpeppar och några korianderfrön. Koka två koppar vatten med dessa ingredienser och drick en kopp vid två tillfällen under dagen.

10. Kokosvatten.

Ät kokosolja
Förutom att vara uppfriskande och läckert har kokosvatten olika hemligheter i sin sammansättning som gör det perfekt för att minska tarmgaser och förbättra matsmältningen. Du kan dricka ett glas på eftermiddagen då det enligt många dietister är just precis efter att man ätit lunch och under mitten av eftermiddagen som man börjar känna närvaron av irriterande gaser.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vohra, A., Syal, P., & Madan, A. (2016). Probiotic yeasts in livestock sector. Animal Feed Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.05.019
 • Burisch, J., & Munkholm, P. (2013). Inflammatory bowel disease epidemiology. Current Opinion in Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e32836229fb
 • Elgadir, M. A., Salama, M., & Adam, A. (2014). Carica papaya as a source of natural medicine and its utilization on selected pharmacetical applications. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1109/ICNN.1996.549191
 • Sharma, S., Agarwal, N., & Verma, P. (2012). Miraculous Health Benefits of Prebiotics. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.