Lär dig att effektivt sänka feber hos barn

september 18, 2015

Att emellanåt drabbas av feber är en normal del av varje barns uppväxt. Ett litet barns immunförsvar kommer i kontakt med många patogener för första gången och reagerar därefter. Kroppen höjer sin temperatur för att kunna bekämpa infektionen, vilket får det stackars barnet att må hemskt dåligt. Men oroa dig inte, för det finns säkra sätt att sänka feber hos barn.

När ett barn får hög feber är det alltid en anledning till oro och det är viktigt att du får medicinsk rådgivning. Om ditt barn är mycket ungt kommer läkaren vilja göra en undersökning för att avgöra var infektionen som orsakar febern är belägen. Det kan vara en halsinfektion, öroninfektion eller urinvägsinfektion. I sällsynta fall kan det till och med vara en allvarlig sjukdom som hjärnhinneinflammation, så det är alltid viktigt att du kontaktar en läkare.

Om du har träffat en läkare och fått beskedet att ditt barn har en mild halsinfektion eller öroninflammation orsakad av ett virus kan denne ge rådet att helt enkelt åka hem med ditt barn och behandla infektionen med oral paracetamol eller ibuprofen för att lindra symtomen. Du kan också prova följande, mer traditionella och naturliga kurer för att minska ditt barns feber och få han eller henne att må bättre.

Tips för att sänka feber hos barn

Här är några idéer som kan bidra till att sänka feber hos barn:

  • Placera våta strumpor på vristerna. Detta är en utmärkt lösning för barn. Bara blötlägg, vrid ur och placera strumporna över vristerna. När de känns torra upprepar du proceduren. Denna metod lindrar symtomen och lugnar barnet. Det kan till och med få han eller henne att skratta.
  • Duscha i ljummet vatten ett par minuter. Börja med en varmare temperatur och minska den sedan långsamt så att förändringen inte blir en chock för kroppen.
Barn med feber

  • Drick mycket vatten. Feber kan orsaka uttorkning, och sjuka barn är inte alltid så pigga på att dricka. Att dricka vatten, te eller fruktjuice är utmärkta sätt att återställa vätskebalansen. Om febern åtföljs av kräkningar och diarré kan du köpa speciella isotona lösningar för att ersätta vätska och salter, som till exempel Resorb (vätskeersättning).
  • Kyl ner huvudet och halsen. Detta kan göras med hjälp av en sval, våt handduk. Det lugnar barnet och får han eller henne att må bättre. När handduken blivit varm kyler du den på nytt och upprepar proceduren.
  • Undvik att ge barnet stora mängder fast föda. För ett febrigt barn är vätskor att föredra. En hemlagad grönsakssoppa eller smoothie är perfekta alternativ. Kroppen smälter maten lättare och tar upp näringsämnena snabbare. Det finns ingen anledning att förneka ditt barn fast föda om han eller hon verkligen vill ha det, men det är bäst om barnet äter små mängder i taget och ofta. Tänk på att en del barn med feber tenderar att kräkas.

Huskurer för feber hos barn

Dessa recept kan vara effektiva när ditt barn har feber, men det är alltid bättre att konsultera en expert (t.ex. en naturläkare):

  • Russinte: Lägg 2 dl russin i 1,5 liter vatten och koka i en kastrull. När det har kokat upp sänker du värmen. Koka tills mängden vätska minskat med en tredjedel. Stäng av värmen, låt det svalna och drick en halv kopp med jämna mellanrum under loppet av dagen.
  • Salviate: Denna ört främjar svettning, vilket sänker febern. Fyll en kopp med kokande vatten och tillsätt ett par salviablad. Täck och låt stå ett par minuter. Tillsätt honung, socker eller stevia samt ett par matskedar citronsaft.
Ta temperaturen

  • Salladste: Ett bra sätt att hålla ett febrigt barn välhydrerat. Det innehåller mycket kalium, kalcium, magnesium, natrium och fosfor som ger näring till kroppen. Koka en liter vatten och häll det över ett helt salladshuvud. Låt stå i femton minuter. Sila, tillsätt valfritt sötningsmedel och drick innan det svalnar.
  • Glass och glasspinnar: Detta kommer definitivt bli ditt barns favoritkur. Sockret ökar energin, kroppstemperaturen sänks och kroppen hydreras.