Juicer och infusioner som behandlar halsont

Juicer och infusioner som behandlar halsont
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Halsont kan orsakas av flera olika saker: temperaturförändringar, allergier, virus, bakterier… Att ha ont i halsen kan vara både smärtsamt och obehagligt, och det finns också en risk att det utvecklas till en infektion eller halsfluss. Här är några enkla juicer och infusioner som kan lindra symtomen.

Vissa är mer känsliga än andra. Luftkonditionering, till exempel, är en av de saker som ofta orsakar halsont, tillsammans med säsongens temperaturförändringar. Ofta börjar det med irritation i halsen som sedan leder till en brännande smärta som blir mer intensiv när man sväljer. Därför vill vi ge dig några av de bästa behandlingarna: juicer och infusioner som sakta läker din hals.

Läkande juicer och infusioner

Citron- och äppelcidervinägersinfusion

citronte

Ingredienser

Detta är en gammal och effektiv huskur. På grund av de egenskaper som honungen, äppelcidervinägern och citronen har minskar de inte bara inflammationen utan rengör dessutom halsens väggar från virus och bakterier. De stimulerar även immunsystemet. För att använda denna infusion börjar du med att värma ett glas vatten. När det har kokat upp tillsätter du saften från en halv citron och en tesked äppelcidervinäger. Ta bort från värmen och häll i en kopp. Tillsätt lite honung till blandningen tillsammans med lite cayenne. Det kan smaka lite stark, så vi rekommenderar att du dricker det långsamt. Drick blandningen minst två gånger om dagen i tre dagar i rad.

Infusion på ingefära, kanel och citron

ingefära

Ingredienser

 • En tesked riven ingefära
 • 1 kanelstång
 • Skal från 2 citroner
 • 1/2 glas vatten

Ingefära har utmärkta smärtstillande egenskaper som kan lindra halsont. Kombinerat med citronsaft lindrar den inflammationen och agerar antiseptiskt. För att förbereda denna infusion kokar du ett glas vatten tillsammans med alla ingredienser i 15 minuter. Detta gör att ingefäran frigör sina helande egenskaper. Dricka det långsamt, två gånger om dagen.

Juice på morot och mynta

morotochmynta

Ingredienser

 • En mellanstor morot
 • 4 myntablad
 • Juice från en halv citron
 • Ett halvt glas vatten

C-vitaminerna i morötter är bra för att bota en hel del infektioner och för återaktivera immunsystemet. Kombinerat med mynta renar det luftvägarna och skyddar mot bakterier. Denna juice är både närande och ett läkemedel – du kommer se resultatet. Drick den på morgonen.

För att förbereda juicen är allt du behöver en morot, fyra myntablad, saft från en halv citron och ett halvt glas vatten. Blanda alla ingredienser väl. Drick inte juicen kall. Det är bäst att värma upp den en aning tills den är ljummen.

Ananas-, äpple- och vitlöksjuice

ananasenzym

Ingredienser

 • Två skivor ananas
 • Ett halvt äpple
 • En rå vitlöksklyfta
 • Ett halvt glas vatten

Både äpple och ananas är medicinska frukter. De har förmågan att desinficera kroppen och stärka immunförsvaret. På samma sätt är vitlök en utmärkt naturlig antibiotika som hjälper en hel del om du lider av halsont. Det är en av de mest effektiva huskurerna. Det kan smaka lite konstigt med vitlök, men vi försäkrar dig att det är värt det.

För att göra denna saft behöver du två skivor ananas. Skala och skär dem i halvor och mixa dem. Häll i ett halvt glas vatten och en rå vitlöksklyfta. Mixa alla ingredienser väl. Drick nygjort på morgonen. Vi är säkra på att du kommer må bättre.

Välj den juice eller infusion du gillar bäst. Det är viktigt att du behåller vätskebalansen när du har ont i halsen. Fortsätt med denna behandling i minst tre eller fyra dagar, och drick dessa juicer eller infusioner två eller tre gånger om dagen. De är naturligt antiseptiska medel som verkligen kommer att hjälpa dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
 • Albaridi NA. Antibacterial Potency of Honey. Int J Microbiol. 2019;2019:2464507. Published 2019 Jun 2. doi:10.1155/2019/2464507
 • Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013;4(Suppl 1):S36–S42.
 • Andrew Gibson, J David Edgar, Charlotte E Neville, Sarah ECM Gilchrist, Michelle C McKinley, Chris C Patterson, Ian S Young, Jayne V Woodside, Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 6, December 2012, Pages 1429–1436, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.039057
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.