Åtta användningar för äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger används brett över hela världen på grund av dess många fördelar för kroppen såväl som för dess utmärkta rengöringsegenskaper i hemmet. Den innehåller över 30 viktiga näringsämnen, höga halter av vitamin B och A, eteriska fettsyror, mineraler och många andra ämnen som ansvarar för att förbättra kroppens allmänna hälsa samt för att bekämpa ett flertal sjukdomar.

Sedan urminnes tider har små mängder äppelcidervinäger används för att lindra många krämpor, bekämpa sjukdomar och avgifta kroppen. Under åren har studier visat att äppelcidervinäger besitter flera andra fördelaktiga egenskaper, inklusive att balansera kroppens ämnesomsättning, ta hand om huden, bekämpa allergier, lindra andningsrelaterade sjukdomar och så vidare.

Du har förmodligen redan hört talas om äppelcidervinäger, men vi slår vad om att du inte känner till alla fördelar för din hälsa. Vill du veta mer om dess fantastiska användningar och fördelar?

Matsmältningsproblem

Äppelcidervinäger har egenskaper som ökar kroppens enzymproduktion, vilket gör att den främjar elimineringen av skadliga bakterier samt regleringen av magsyror. Äppelcidervinäger är perfekt för att behandla matsmältningsproblem så som gaser, kramper och förstoppning, och är allmänt bra för att bibehålla god funktionalitet i matsmältningssystemet. Det är rekommenderat att konsumera en tesked äppelcidervinäger en halvtimme innan varje måltid.

Viktförlust

Magfett

Under årens gång har man upptäckt att äppelcidervinäger är utmärkt för att tappa vikt. En av dess komponenter är ättiksyra, vilket hjälper kroppen att förlora vikt genom att främst rikta in sig på fett runt buken, midjan och benen.

För att dra nytta av detta behöver du bara lösa upp två matskedar äppelcidervinäger i vatten och helst dricka det på tom mage.

Diabetes

Enligt viss forskning kan äppelcidervinäger i din diet hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna och därmed hjälpa personer med diabetes. För att dra nytta av detta kombinerar du intaget av äppelcidervinäger med en balanserad diet som är låg på mättat fett. Kom även ihåg att eliminera raffinerat socker.

För att bekämpa diabetes löser du upp två matskedar äppelcidervinäger i ett glas vatten och dricker det innan du går till sängs på kvällen.

Hudsvamp

Fötter

Äppelcidervinäger är perfekt för att bekämpa svampen candida albicans, som kan ge upphov åt hudinfektioner. Ättiksyran som finns i äppelcidervinäger kan eliminera denna svamp helt och hållet.

Lös upp 50-75 cl äppelcidervinäger i ett varmt bad och lägg dig i det i 15 minuter. Du kan även blanda en tesked vinäger med en matsked vatten, för att sedan applicera direkt på det drabbade området.

Ledproblem

Äppelcidervinäger är perfekt för att bekämpa artrit och osteoartrit. Den hjälper till att lindra stress, smärta och obehag som dessa tillstånd kan orsaka, och hjälper även att läka sår, lindra benkramper och annat.

Äppelcidervinäger innehåller äppelsyra, vilken hjälper till att bekämpa bakteriella infektioner och löser upp ansamlingar av urinsyra som bildas i lederna och orsakar smärta.

Det är rekommenderat att blanda två matskedar äppelcidervinäger i ett glas varmt vatten. Alternativt kan du lägga till en matsked honung innan du dricker det.

Håret

Hårfärg

Att applicera tre matskedar äppelcidervinäger i fuktigt hår är ett utmärkt sätt att ge det naturlig glans och stoppa mjäll. Det hjälper till att kontrollera pH-värdet i skalpen, lindrar irritation och är perfekt för oljigt hår. Du ska dock se till att bara använda det då och då, eftersom det kan orsaka klåda och/eller en brännande känsla.

Akne och hudproblem

De antiseptiska och antibakteriella egenskaperna hos äppelcidervinäger passar perfekt för hudvård. Om du har drabbats av akne eller andra hudproblem är vinägern väldigt effektiv för att återställa hudens naturliga surhetsbalans, vilket kan hjälpa till att förebygga oljeansamlingar och torrhet.

För att använda den gör du en lotion genom att kombinera lika delar äppelcidervinäger och vatten, och applicera direkt på huden.

I hemmet

Utöver hälso- och hudvård kan äppelcidervinäger användas för många saker i hemmet, så som följande:

  • Du kan göra en sprej med äppelcidervinäger och spreja på fönster, dörrar och andra platser där myror kommer in i huset – detta sätter stopp för deras framfart.
  • En blandning av äppelcidervinäger och vatten är utmärkt för att hålla insekter och deras bett borta.
  • Kontrollera lössen på dina husdjur. Du kan lägga till lite äppelcidervinäger i ditt husdjurs bad och även sätta ut en skål med äppelcidervinäger på platser där lössen ofta vistas.
  • Äppelcidervinäger är utmärkt som rengörings- och blekningsmedel. Blanda bara ut lite vinäger i vatten och använd en mjuk trasa för att torka av ytor.
  • Äppelcidervinäger är också perfekt för att rengöra kökstillbehör, eftersom den både löser upp fett och desinfekterar.
MER FÖR DIG