Bittergurka kan bota cancer och diabetes

Bittergurka kan bota cancer och diabetes

Senaste uppdateringen: 07 december, 2018

Bittergurka är en typ av perenniell klätterväxt som ofta konsumeras som te. Enligt forskning så innehåller denna växt ämnen som motverkar cancer och diabetes. Dessutom har den egenskaper som kan bekämpa och förebygga många olika hälsoproblem. Detta te är populärt i Afrika, Asien och Latinamerika. Regelbunden konsumtion av det sänker blodsockernivåerna hos personer med diabetes. Detta görs så pass bra att studier refererar till det som ett “vegetabiliskt insulin“.

Varför motverkar te på bittergurka diabetes?

Te på bittergurka rekommenderas för att behandla och förebygga obalanser i blodsockret, som de som associeras med diabetes. Dess höga mängd antioxidanter minskar blodsockernivåerna, vilket gör den perfekt för personer som lider av diabetes typ 2.

Forskare har upptäckt att bittergurkan förbättrar förbränningsproblem på grund av dess effekt på glukosförbränning.

Hur kan te på bittergurka hjälpa till att bekämpa cancer?

Bittergurka är anti-canceroogent

Efter att ha genomfört många studier av dess anti-cancerogena egenskaper så har man upptäckt att denna grönsak har anti-cancerogena egenskaper som förhindrar tillväxten hos bröstcancer och andra typer av cancerceller. Enligt en studie som har publicerats i “Cancer Research” så har forskare upptäckt att extrakt från bittergurkan har förmågan att stoppa tillväxten hos cancerceller tack vare dess höga innehåll av antioxidanter, vilka hjälper till att skydda kroppens celler och minska skadan som orsakas av fria radikaler, dåligt näringsintag, miljögifter och cigarettrök.

I en annan studie som genomförts av University of Colorado administrerades doser av bittergurksextrakt till råttor med cancer. Här visades en minskning på 64% av tumörer i bukspottkörteln, utan några bieffekter. För att summera så ökar de stora mängderna antioxidanter immunförsvarets aktivitet.

Bieffekter av te på bittergurka

Gravida och barn bör inte dricka te på bittergurka

Te bryggt på bittergurkan rekommenderas inte för gravida kvinnor, eftersom vissa av dess komponenter kan orsaka missfall.

Att konsumera te på bittergurka under lång tid ökar risken för att drabbas av leverinflammation. Trots att teet inte är skadligt för levervävnaden så höjer det nivåerna av leverenzymer som orsakar hälsoproblem, inklusive artär skleros eller förhårdnad av artärerna.

Andra mindre allvarliga bieffekter inkluderar illamående, kräkningar, diarré och magsår. Detta te kan vara giftigt för barn och bör endast administreras under en läkares uppsikt.

Frekvent konsumtion av detta te kan även orsaka oregelbundna hjärtslag, huvudvärk, muskelsvaghet och inkontinens och minska fertilitet.

Hur gör jag bittergurkste?

Bittergurkste kan hittas i affärer som ett pulver eller extrakt. För att göra teet så kokar du en liter vatten och lägger till en eller två matskedar av pulvret. Låt det dra i sex till tio minuter och drick sedan. Det finns även i kapselform.

Andra fördelar hos bittergurkan

  • Bittergurkan är en rik källa till antioxidanter såsom alphakaroten, betakaroten, lutein och zeaxantin. Den innehåller även stora mängder vitamin A, som tillsammans med de andra antioxidanterna skyddar kroppen från fria radikaler och förebygger åldrande i förtid samt andra sjukdomar.
  • Att dricka bittergurkste främjar hälsan hos matsmältningssystemet. Detta genom att stimulera matsmältningen och peristaltiken för att maten ska föras genom kroppen och elimineras som avföring. Det är även bra mot förstoppning och matsmältningsbesvär.
  • I Indien så är det en populär kur för att bekämpa infektioner och hudproblem, inklusive munsår.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.