Hur du kan rensa din lever naturligt

Hur du kan rensa din lever naturligt
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Leverns huvudsakliga funktion är att rensa blodet från gifter och oönskade substanser. Nedan följer några råd om hur du gör för att rensa din lever naturligt!

Man kan säga att levern i stort sett agerar som ett filter för gifter i blodet. Den rensar bort oönskade substanser som orsakar problem i kroppen. Av denna anledning bör du se till att ordentligt ta hand om detta organ för att bibehålla din hälsa.

För att hålla din lever frisk så bör du ha följande tips i åtanke. De visar dig hur du rensar din lever naturligt.

Konsumera så lite alkohol och koffein som möjligt

Undvik kaffe för leverns skull

Vi rekommenderar att du undviker att konsumera drycker med alkohol och koffein för leverns skull.

Att minska konsumtionen av dessa substanser kan bespara din lever många gifter och andra restprodukter som kan påverka dess hälsa. Det är en bra idé att ersätta alla alkoholhaltiga drycker, såväl som kaffe och andra drycker med koffein, med vatten. Detta kommer möjliggöra för din lever att regenerera och fungera optimalt.

Drick vatten för att rensa din lever naturligt

Vi berättar hur du kan rensa din lever naturligt

Den perfekta mängden vatten du bör dricka är sex till åtta glas om dagen.

Ett av de enklaste sätten att rensa din lever naturligt är att dricka runt två liter vatten om dagen. På så sätt kommer du se till att din lever alltid har tillräckligt med vätska, vilket möjliggör enklare cellregeneration. Du kommer dessutom underlätta för levern att filtrera ut majoriteten av alla giftiga substanser.

Drick citronsaft regelbundet

Citron är bra för produktionen av galla

Drick citronsaft regelbundet för att hjälpa regenerationen och produktionen av galla – något som kan underlätta borttagningen av giftiga substanser från kroppen. Försök att dricka minst ett halvt glas citronsaft varje dag för att rensa din lever naturligt.

Grönt te är också utmärkt för att rensa levern

Grönt te rensar levern
Grönt te är en av de mest älskade dryckerna i världen.

Det är rikt på cancerbekämpande beståndsdelar vid namn katekiner. Det är en naturlig antioxidant som kan stimulera leverns funktioner för att ta bort överflödigt fett. Av denna anledning så är grönt te en växt som effektivt kan hjälpa dig att rensa detta viktiga organ.

Drick mycket fruktsmoothies

Utsökt smoothie

Du kan dra nytta av kraften hos röda bär genom att göra smoothies. Utöver att vara utsökta så kan de hjälpa dig att förbättra din hälsa.

När du konsumerar smoothies gjorda på jordgubbar, mullbär, blåbär, tranbär och hallon så minskar du risken att drabbas av leversjukdomar, såsom cirros och hepatit A, B och C. Detta eftersom dessa frukter innehåller nyttiga syror som kan hjälpa dig att sänka blodsockernivåerna. De minskar mängden fett i levern, vilket gör att den kan fungera bättre.

Fler sätt att rensa levern på

Andra enkla sätt att hjälpa din lever att bibehålla god funktion och undvika problem är att äta vitlök till alla måltider. Detta bör inte vara särskilt svårt eftersom vitlök är ett enkelt och gott tillbehör som kan tillföra mycket smak till din mat. Du kan även prova att äta mer avokado och gurkmeja, eftersom dessa livsmedel innehåller beståndsdelar såsom allicin och selen, som skyddar levern från gifter.

Sammanfattningsvis…

Det är inte alls svårt att avgifta och rensa din lever naturligt, som du ser. Och bestämmer du dig för att göra det kan du få många fördelar bara genom tipsen i denna artikel. Den viktigaste fördelen är självklart att du kommer ge detta viktiga organ ett friskare och längre liv. Vidare så bör du komma ihåg att din hälsa i huvudsak beror på de livsmedel du äter och hur du tar hand om din kropp. Du kan inte förvänta dig att få vara frisk om du äter livsmedel och har vanor som du vet har negativa effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.