Livsmedel som kan förebygga bröstcancer

Att själv undersöka sina bröst varje månad samt gå på mammografi årligen efter 40 (eller före denna ålder om du har en familjehistoria av bröstcancer) är de bästa sätten att upptäcka bröstcancer tidigt, vilket är grundläggande för att ha en god chans att bli botad.

Emellertid har olika studier upptäckt att vissa livsmedel och faktorer i en kvinnas livsstil kan bidra till att minska risken att drabbas av denna sjukdom. Vill du veta vilken mat du bör äta för att förebygga bröstcancer? Läs den här artikeln och ta del av de senaste nyheterna om bröstcancer.

Fiberrik mat

Broccoli

Bröstcancer är starkt relaterat till östrogennivåer i blodet. Ju större mängd östrogen i en kvinnas kropp desto större är risken att hon kommer att drabbas av bröstcancer. Livsmedel rika på fiber hindrar eliminerat östrogen från att återabsorberas i tarmen. Därför är de en skyddsfaktor när det kommer till att förebygga bröstcancer.

För att öka mängden fiber i din kost, se till att dagligen äta tre portioner av färska grönsaker (särskilt broccoli, blomkål, vitkål och brysselkål), två portioner frukt samt fullkornsvete.

Reducera fettintaget

Om din kost innehåller en hel del livsmedel som är rika på fett är det mycket troligt att du också ökar mängden fettvävnad i kroppen. Överskott av fettvävnad fungerar som en slags ”östrogenfabrik”. Så om du upprätthåller en normal vikt för din längd och ålder kommer du att minska nivån av östrogen i kroppen och risken att drabbas av bröstcancer på samma gång.

Mer Omega-3 och mindre Omega-6

Livsmedel rika på Omega-6-fettsyror (margarin, härdat fett, solrosolja, sojaolja och jordnötsolja) ökar risken att drabbas av bröstcancer enligt olika vetenskapliga studier.

Livsmedel rika på omega-3-fettsyror (som lax, tonfisk, sardiner och fiskolja) minskar däremot risken. Inkludera en portion av dessa livsmedel i din kost två gånger i veckan.

Linfrö är också en mycket bra källa till omega-3. Experter rekommenderar att du äter 25 g linfrö om dagen för att hjälpa till att förebygga bröstcancer. Du kan mala dem torra i en mixer och tillsätta dem till yoghurt eller en portion vit ost.

Omega-9-fettsyror, som finns i olivolja, bidrar också till att minska risken, så att tillsätta ett par teskedar olivolja till din sallad är ett mycket bra sätt att förebygga denna sjukdom.

Undvik alkohol

Överkonsumtion av alkohol är en faktor som är oerhört relaterad till risken att drabbas av bröstcancer. Ju mer du dricker desto större är risken. Alkoholen omvandlas till acetaldehyd, som är en substans som har visat sig orsaka cancer hos laboratorieråttor. Alkohol hämmar också cellernas användning av folsyra – en vitamin som spelar en viktig roll i regleringen av celldelning. Och som om detta inte vore nog så höjer alkohol även nivån av östrogen i blodet. Undvik därför alkohol för att minska risken att drabbas av bröstcancer.

Träna

Träning
Det är också vetenskapligt bevisat att kvinnor som motionerar måttligt under 4 timmar i veckan löper mindre risk att drabbas av bröstcancer eftersom motion minskar produktionen av östrogen i kroppen. Håll dig aktiv genom att gå promenader, jogga, simma eller cykla för att förebygga bröstcancer. I vilket fall som helst; kom ihåg att alltid göra ordentliga kontroller för att kunna upptäcka bröstcancer tidigt. Om du har några frågor, tveka inte att konsultera din läkare.

Kategorier: Nyttiga vanor Tags:
MER FÖR DIG