Omega-3: Det är mer än bara fet fisk

Fettsyror har många hälsofördelar, men du behöver äta vissa livsmedel för att få dem. Linfrön, chiafrön och soja innehåller mycket omega-3.
Omega-3: Det är mer än bara fet fisk

Senaste uppdateringen: 21 november, 2020

Du kanske redan har hört talas om fördelarna med omega-3? Det är en fettsyra som kroppen inte kan producera själv. Människan måste därför få det från mat, men det handlar om mer än bara fet fisk.

Den mest välkända källan till omega-3 är fet fisk, som lax, sardiner och tonfisk. Men de är inte de enda källorna. Det finns fler livsmedel som kan erbjuda dessa nödvändiga fettsyror.

Omega-3 har många funktioner

  • Omega-3 spelar en viktig roll i hjärnans utveckling. Det är nämligen kopplat till och spelar en roll i inlärningsprocessen, vilket bekräftats av studier på barn med en brist på omega-3. Dessa hade en tendens att ha synproblem och nervkomplikationer.
  • Omega-3 bidrar till att minska risken för hjärtsjukdomar.
  • Omega-3 är perfekt för att minska inflammation.
  • Det är effektivt för att minska risken för kroniska sjukdomar.

Hälsofördelar med omega-3

Reglerar kolesterol

Kolesterol i blodet

Inte all kolesterol är dålig för kroppen. Faktum är att gott kolesterol är fördelaktig för hjärtat. Eskimåerna, som äter mycket fisk, har t.ex. en mindre mängd triglycerider (fett) i blodet.

Reglerar blodtrycket

Det finns många kliniska studier som visar kopplingen mellan att inta omega-3 och en sänkning av blodtrycket. Kom bara ihåg att det endast är läkare som kan ge dig rätt behandling.

En bra diet är endast ett komplement som hjälper till att motverka sjukdomar.

Du får omega-3 från mer än bara fet fisk, exempelvis…

Linfrön

Du kan få omega-3 från mer än bara fet fisk. Linfrön innehåller en hög koncentration av omega-3. Det uppskattas att 100 gram linfrön innehåller 20 gram omega-3. Denna fantastiska mängd fettsyror hjälper dig att uppnå det dagliga rekommenderade intaget.

Chiafrön

Chiafrön i träsked

Chiafrön innehåller stora mängder omega-3. Det påminner om koncentrationen i linfrön (20%). Med chiafrön kan du tillreda goda efterrätter och annat.

Soja

Soja är en väldigt speciell baljväxt som innehåller hälsosamma fetter. Det innehåller runt 11 gram omega-3 per 100 gram, och man kan använda det till ett stort antal rätter.

Valnötsolja

Det här är en fantastisk ingrediens att använda i sallader eller efterrätter. Oljan har även ett högt innehåll av omega-3, nära 10 gram per 100 gram olja. Valnötsolja är också anti-inflammatoriskt.

Jordnötssmör

Man kan få omega-3 från mer än bara oljig fisk. Du kan även få det från jordnötssmör.

Jordnötssmör tenderar att vara hälsosammare än vanligt smör och kan vara ett substitut för det.

Det kan användas på många sätt; du kan äta det som det är eller göra kombinationer. Det innehåller 10 gram omega-3 per 100 g jordnötssmör, vilket gör det till en bra källa till omega-3.

Rapsolja

Det är en väldigt mångsidig olja i köket. Det fungerar bra att ha i bakdeg och innehåller 9 gram omega-3 per 100 gram.

Olivolja

Olivolja går bra ihop med nästan all typ av mat. Det rekommenderas inte för fritering, men för allt annat. Om du använder oljan ordentligt kan du täcka kroppens behov.

Rom

Kaviar och citron

Rom är inte något som äts så mycket, men det är viktigt att nämna det som en bra källa till omega-3. Det innehåller även andra ämnen, som fosfor och natrium.

Kål

Kål är en fantastisk ingrediens för att tillreda sallader. Det innehåller stora mängder omega-3 och även vitaminer och mineraler.

Sheasmör

Sheasmör kommer från nötterna från ett träd i Afrika. Det har ett stort fettsyrainnehåll som är fördelaktigt för kroppen, inkluderat omega-3.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Villalobos ME., Sánchez Muniz FJ., Acín MT., Vaquero MP., et al., Similitudes, diferencias y agonismos en los efectos pleiotrópicos de las estatinas y los ácidos grasos omega 3. Nutr Hosp, 2010. Nutr Hosp, 2010.
  • Jimenez P., Masson L., Quitral V., Composición química de semillas de chía, linaza y rosa mosqueta y su aporte en ácidos grasos omega 3. Rev Chil Nutr, 2013.
  • Sanz París A., Sanchís M., Malpartida KG., García Gómez M., Propuesta de perfil de ácidos grasos omega 3 en nutrición enteral. Nutr Hosp, 2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.