5 symptom på brist på omega 3 och 6 du borde känna till

Omega 3 och 6 är två essentiella fettsyror som kroppen inte kan producera, men som den behöver för att utföra vissa funktioner. Om det finns en brist kan din kropp känna av det. Lär dig hur i den här artikeln!
5 symptom på brist på omega 3 och 6 du borde känna till
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Omega 3 och 6 är essentiella fettsyror som borde finnas med i alla hälsosamma koster. Kroppen kan nämligen inte producera dem själv och de är grundläggande beståndsdelar för cellstrukturen.

Du har kanske inte tänkt på det förrän nu; många brukar faktiskt glömma dessa viktiga näringsämnen. De hittas vanligtvis i fetter, framförallt i:

 • Avokado
 • Fisk
 • Jordnötter
 • Ägg
 • Oliver

Vi är rädda för att äta dem eftersom de “gör oss tjocka”, men egentligen behöver vår kropp regelbundna doser av dessa nyttiga fetter. Detta eftersom de tjänar flera syften och stödjer processer som är viktiga för hälsan, inklusive ämnesomsättningen.

Idag föreslår vi att du ökar ditt intag av omega 3 och 6 – du kommer märka skillnaden och din kropp kommer vara tacksam!

Vad är egentligen omega 3 och 6?

Var du hittar omega 3 och 6

Vi vet att det finns många produkter som är konstgjort berikade med omega 3 och 6 nuförtiden. Det finns smoothies, mjölk och smör med dessa tillagda beståndsdelar.

Det hjälper, det kan vi inte förneka. Men eftersom vår kropp inte producerar dem är det bäst att välja naturliga källor, såsom lax, nötter, linfrön och broccoli.

 • Linolsyra (omega 6) är den mest välkända fettsyran med långa kedjor och hittas mestadels i frön, torkad frukt och oljor såsom solrosolja.
 • Omega 3 hittas i sin tur i fet fisk, fisk och skaldjur, olivolja, nötter och mandlar.

Både omega 3 och 6 är strukturella beståndsdelar i cellmembranen och behövs för ett otal olika organiska processer.

De är också en viktig källa till energi.

Symptom på brist på omega 3 och 6

Torr hud

1. Torr hud

Ett av de vanligaste tecknen på brist på omega 3 och 6 är att man får torr hud. Det är väldigt vanligt bland barn när de är unga om de inte äter som de ska.

Hudproblem är ofta ett direkt resultat av att man inte ätit tillräckligt med omega 3 och 6. När det händer blir man mer mottaglig för infektioner och sår läker inte lika bra.

2. För tidig födsel

Även om orsakerna till för tidig födsel inte är helt klara spelar faktorer såsom moderns ålder, tobaksbruk, stress och låga nivåer av omega 3 och 6 roll.  Dessa fetter främjar korrekt utveckling av fostret under graviditeten.

De är som otroligt högkvalitativ “bensin” som försäkrar korrekt cellfunktion och utveckling så att barnet föds vid rätt tidpunkt. Kost är nyckeln under graviditeter, och ämnen såsom vitamin D, kalcium och essentiella fettsyror är otvivelaktiga vapendragare.

3. Hjärtproblem

Att äta livsmedel som är rika på omega 6 har en otroligt skyddande effekt för hjärtat. De erbjuder energi och hjälper till att minska kolesterol såväl som triglycerider. Omega 3 minskar i sin tur risken för att drabbas av trombos, minskar tillväxt av aterosklerotiska plack och hjälper till att reglera inflammation.

Det är viktigt att tänka på det och försöka få i dig mer av de naturliga källorna till dessa fetter.

4. Extrem trötthet

Trött kvinna

Glöm aldrig: det finns ingen diet för viktnedgång där du borde exkludera fetter helt och hållet, speciellt sådana från omega 3 och 6.

Bland annat kan det orsaka akut brist på energi.

Många av dina kalorier borde komma från fetter, så det är viktigt att inkludera dem i kosten varje dag i bra mängder.

Du kommer få mer energi om du gör det.

5. Större risk för inflammatoriska sjukdomar

Smärta från inflammation

När vi säger inflammatoriska sjukdomar talar vi om ledgångsreumatism, till exempel.

Den huvudsakliga fördelen med livsmedel rika på omega 3-fettsyror är att de lindrar inflammerade leder och stelhet på morgonen. De minskar svullnad och smärta, och agerar som ett naturligt antiinflammatoriskt medel. Viss forskning säger att omega 3-tillskott för allmänheten skulle bespara oss miljarder i sjukvårdskostnader; annan forskning säger att tillskott är onödigt.

Såvida du inkluderar gott om naturligt omega 3 och 6 i din kost behöver du dock inte ta ställning till det. Kom ihåg att det är viktigt att få i sig dem dagligen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G. Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Mar Drugs. 2018 Jul 10;16(7):234.
 • Kendall AC, Kiezel-Tsugunova M, Brownbridge LC, Harwood JL, Nicolaou A. Lipid functions in skin: Differential effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cutaneous ceramides, in a human skin organ culture model. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2017 Sep;1859(9 Pt B):1679-1689.
 • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing inflammation. Open Heart. 2018 Nov 26;5(2):e000946.
 • Balta I, Stef L, Pet I, Iancu T, Stef D, Corcionivoschi N. Essential Fatty Acids as Biomedicines in Cardiac Health. Biomedicines. 2021 Oct 14;9(10):1466.
 • Spector AA, Kim HY. Discovery of essential fatty acids. J Lipid Res. 2015 Jan;56(1):11-21.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.