7 energidränerande vanor du ska sluta med

Varje människa har en viss mängd energi att använda varje dag; vi måste lära oss att använda den smart och inte ödsla den på saker som inte är fördelaktiga.
7 energidränerande vanor du ska sluta med

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2018

Om du känner att din energi bara sjunker är den här artikeln för dig. Det är dags att sluta med dina energidränerande vanor! Energi spelar en väldigt viktig roll i vardagen, men det är svårt att hålla energin uppe under dagen om energidränerande vanor tar ut sin rätt.

Nyckeln är att jobba i harmoni med kroppen och i takten som hjärnan och kroppen dikterar. Ofta är vi så vana att jobba timme efter timme utan vila att vi inte ens vet hur vi ska agera när vi får ledig tid. Vi försöker göra för mycket på samma gång och lämnar delar ofärdiga. Detta leder till att känslorna tar över hjärnan, enligt Mats Fredrikson vid Uppsala universitet.

Här har du några energidränerande vanor som kan slita på dig och som du borde sluta med redan idag:

Energidränerande vanor du måste sluta med

Du är någons känslomässiga soptipp

Undvik giftiga människor

Hur hårt det än låter finns det giftiga personer som bara utnyttjar dig som en plats att dumpa sina problem, irritationer, rädslor och frustrationer på.

Det är bättre att inte låta dem fylla dig med denna dåliga energi, åtminstone inte hela tiden. Det är trots allt en energidränerande vana som undermedvetet påverkar dig dag efter dag.

Du har makten att välja vem du släpper in i din värld och vem du spenderar tid med. Även om du bryr dig mycket om en person kan denne påverka din personliga utveckling. Det kanske är dags att kapa banden.

Det är en naturlig del av livet. Varje människa omkring dig kommer göra en av två saker: hjälpa dig att växa eller tynga ned dig. Även om någon har goda avsikter kanske personen inte hjälper dig. Börja med att minska tiden du spenderar med sådana människor.

Du håller inte dina löften

Varför har du inte hållit dina löften? Kanske har du ändrat dig, men du måste agera – fly inte från dina ansvar. Om du inte längre vill hålla ett löfte, erbjud ett andra alternativ och förhandla.

Att skjuta upp det ofrånkomliga ödslar tid. Håll ditt ord, i tid, så att andra kan ta dig på allvar. Kanske är det dags att säga “nu räcker det, jag vill inte göra det!” Och det är helt okej. Det är bättre att uttrycka hur du känner än att hantera de negativa konsekvenserna i flera år.

Du prioriterar inte

Lär dig att prioritera

Vad vill du verkligen ha i livet? Sök vad som fyller dig på en känslomässig och fysisk nivå, så att du kan finna frid i livet. Att fylla schemat med absurda saker kommer bara få dig att tappa kontrollen och tillfredsställa alla andras behov medan du försummar vad som gör dig lycklig.

Det är okej att ta en andningspaus, att luta sig tillbaka och analysera olika möjligheter. Kom ihåg att varje levande väsen behöver vila för att växa. Om du jobbar oavbrutet kommer du bara kasta bort energi som du aldrig får tillbaka.

Ditt hem är ett bombnedslag

Du kommer automatiskt må mycket bättre i ett rent, ordnat och städat utrymme. Platser fyllda med saker du inte ens behöver ger upphov till ångest och apati.

Om du vill börja om är det första du måste göra att liva upp ditt hem och kasta saker som berövar dig på energi. Glöm inte att mindre är mer. Omvandla ditt hus till en plats du alltid vill komma hem till, där bra vibrationer finns i luften och du kan slappna av utan att bli deprimerad.

Du lyssnar inte på din kropp

Lyssna på din kropp

På grund av monotonin i det dagliga livet glömmer vi ibland att vi är levande varelser. Vi utsätter våra kroppar för långa arbetsdagar, press och stress utan att lyssna på vad de försöker säga. Det är praktiskt taget omöjligt att överleva under sådana krav. Du måste ta en nypa frisk luft, meditera och träna för att bli av med gifter samt sluta med din energidränerande vana.

Samtidigt är det oersättligt att följa en kost rik på vitaminer, mineraler och näringsämnen som håller dig frisk.

Du leder en stillasittande livsstil

Hur ofta rör du på dig? Det spelar ingen roll om du spenderar mycket tid på kontoret: låt inte din kropp vänja sig vid att sitta. Om du gör det kommer du bara bli apatisk. När du börjar röra på dig och promenera i minst 30 minuter om dagen befriar du endorfin som ökar din energi och håller dig alert.

Du oroar dig för mycket

Oroa dig inte

Att oroa sig över vardagliga problem är normalt. Det är bara alarmerande när du inte kan kontrollera din oro och låter ångest styra dina känslor. Ångest kan visa sig genom symptom såsom:

  • Rastlöshet
  • Trötthet
  • Muskelspänningar
  • Irritabilitet
  • Sömnlöshet

Det händer när det finns mer aktivitet i den vänstra hjärnhalvan; med andra ord jobbar logiskt och rationellt tänkande oavbrutet. Du måste tackla dina rädslor och stärka din självkänsla.

Släpp taget om ditt förflutna! Organisera din framtid för att undvika energidränerande vanor och få ny kraft att tackla livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Afari, N., & Buchwald, D. (2003, February). Chronic fatigue syndrome: A review. American Journal of Psychiatry.
  • Fukuda, K., Straus, S. E., Hickie, I., Sharpe, M. C., Dobbins, J. G., & Komaroff, A. (1994). The chronic fatigue syndrome: A comprehensive approach to its definition and study. Annals of Internal Medicine121(12), 953–959.
  • Hockey, G. R. J., Maule, A. J., Clough, P. J., & Bdzola, L. (2000). Effects of negative mood states on risk in everyday decision making. Cognition and Emotion14(6), 823–855.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.