7 giftiga individer du bör undvika för att vara lycklig

Det är viktigt att påminna dig själv om att alla inte kommer gilla dig, så sluta ge uppmärksamhet åt personer som inte förtjänar det och lägg fokus på dem som bryr sig om dig.
7 giftiga individer du bör undvika för att vara lycklig

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Giftiga individer kan inte uppskatta det positiva runt dem och fokuserar istället på att komplicera saker och ting.

När saker inte går som du tänkt eller när du ställs inför svårigheter är det normalt att se på det i ett negativt ljus. Din attityd gentemot dessa situationer är en del av vad som definierar en stark personlighet som enkelt övervinner sådana saker.

Ett problem är att man inte alltid omges av rätt personer. De pessimistiska attityderna hos giftiga individer kan få en att må ännu värre.

Att kunna identifiera giftiga individer är viktigt då de kan vara ett hinder när du försöker hitta en lösning på en svår situation.

Risken är stor att det sitter en giftig individ intill dig nu, utan att du ens är medveten om det. Om du inte känner dig lycklig är det kanske dags att du börjar försöka undvika följande sju personlighetstyper.

7 giftiga individer du bör undvika

1. Opportunisten

Giftiga individer kan inte uppskatta det positiva runt dem

Det finns många typer av opportunister, men vi ska fokusera på de två vanligaste: manipulatörer och de som vill ha ömkan.

Manipulatörer drar nytta av sin sociala status, färdigheter eller förmågor för att du ska känna dig underlägsen eller beroende av dem. De vill anamma en dominant attityd för att få dig att uppfylla deras önskningar, även om du inte vill.

Å andra sidan vill de som söker ömkan komma åt din empati. På detta vis kommer du att lösa deras problem åt dem eller låta dem övertyga dig om att hjälpa dem.

Det är givetvis aldrig fel att hjälpa en vän som går igenom en tuff period. Men det är viktigt att vara försiktig när det händer för ofta.

2. De som undviker ansvar

En person som inte kan inse sina misstag eller som lägger ansvaret och skulden på andra är en giftig individ som har en negativ influens på ditt liv.

De är inte bara förmögna att sprida denna attityd utan kommer förr eller senare troligen göra dig till sitt offer. Dessa människor är vanligtvis omogna och kan inte konfrontera sina egna utmaningar eller motgångar.

Om du inte kommer bort från dem så snart som möjligt kommer de förmodligen att tynga ner dig med alla sina problem och ansvar.

3. Personer som inte gillar dig

utfryst-tjej

På grund av din livsstil, din personlighet eller någon annan personlig egenskap kan det finnas de som inte gillar dig. Detta trots att de inte ens har lärt känna dig.

För att ändra på det försöker vissa människor anstränga sig för att förändras, något den andra aldrig ens märker eller bryr sig om.

Det finns andra som helt enkelt bara avskyr din närvaro.

Det är därför du, snarare än att söka efter sätt att få alla att gilla dig, måste fokusera på de personer du har i ditt liv som vill vara där, villkorslöst.

4. De som inte kan lämna sin komfortzon

Om du vill leda ett liv fyllt av äventyr och nya upplevelser är det bäst att lämna dem som inte är villiga att lämna sina komfortzoner.

Sådana individer är rädda för allt och försöker ingjuta denna rädsla för det okända i dig också.

5. Personer som påpekar dina brister

Alla har brister

Alla har brister, och ibland blir det lättare att övervinna dem och förbättra dig själv när någon påpekar dem.

Men du bör kunna se skillnaden mellan en person som uttrycker sin oro ärligt och konstruktivt, och de som använder dina svagheter som en chans att attackera dig.

Dessa är människor som är snabba att påpeka och kritisera dina misstag, men aldrig erkänner dina prestationer. Dessa är den typ av giftiga individer som till slut bryter ner din självkänsla.

6. Personer som fyller dig med tvivel

Ibland behöver du en person vid din sida för att hjälpa dig se riskerna med vissa situationer eller aktiviteter. Det finns dock giftiga individer som endast vill så frön av tvivel i ditt sinne och blockera dina önskningar.

De lever vanligtvis liv fyllda av rädsla där de håller sig i sin komfortzon, vilket de även vill att andra ska göra.

Det är därför de kan försöka sabotera dina handlingar, göra dina osäkerheter större eller fylla dig med negativitet.

Vill du veta mer? Kramens helande kraft

7. Lata personer

Lathet är en mycket smittsam åkomma

Lathet är en mycket smittsam åkomma. När du omges av personer som lider av det kommer det förr eller senare att drabba dig.

Även de starkaste av människor kan falla i denna fälla när de konstant befinner sig kring andra som inte ser behovet av att åstadkomma saker.

Interaktioner med lata människor som drar ut på alla sina projekt kan få din egen produktivitet att minska.

När du har identifierat dessa giftiga individer i ditt liv är det en god idé att börja undvika dem om du inte vill att deras negativitet ska påverka dina beslut, ditt arbete eller din lycka.

Det är inte alltid lätt att övervinna deras olika former av manipulation, men det är hälsosammare för din övergripande känslomässiga balans.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hazy, J. K., & Boyatzis, R. E. (2015). Emotional contagion and proto-organizing in human interaction dynamics. Frontiers in psychology6, 806. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00806
  • Kuang, B., Peng, S., Xie, X., & Hu, P. (2019). Universality vs. Cultural Specificity in the Relations Among Emotional Contagion, Emotion Regulation, and Mood State: An Emotion Process Perspective. Frontiers in psychology10, 186. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00186

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.