Att gråta betyder inte att du är svag

Vi bör ge oss själva tid att andas ut ibland. Det betyder inte att du är svag, utan att du lär dig känna dina gränser.
Att gråta betyder inte att du är svag

Senaste uppdateringen: 17 december, 2018

Ibland blir vi trötta, når vår gräns och orkar helt enkelt inte mer. Att då gråta har inget att göra med att du är svag. Ibland är det allt vi kan göra när vi är trötta, för vi är trötta på att vara starka. Livet är alltför krävande och det är inte alltid vi klarar av allt.

Du behöver inte bära hela världens bördor på din rygg. Bär det som verkligen är viktigt för dig och glöm inte bort att ditt hjärta behöver utrymme för att vara sig självt. Och om du behöver gråta så gör det, för i slutändan mår du bättre och blir starkare – och låt ingen eller inget övertyga dig om att du är svag.

Du är svag, men bara temporärt, precis som alla andra

Du kanske är en person som tror att du måste svälja dina sorger. Att livet är hårt och att det inte hjälper att gråta. Denna uppfattning kan i slutändan ge dig stora emotionella problem.

  • Att inte gråta innebär att du undertrycker dina känslor.
  • Om du undertrycker dem och försöker dölja känslorna så gömmer du dem i slutändan även för dig själv.
  • Dessa undertryckta känslor är problem som vi ännu inte har överkommit. Och det är ett problem som kan ge symtom som huvudvärk, migrän, trötthet, muskelspänningar, och matsmältningsproblem…

Du kan bli trött på att vara stark alla dagar, och ingen klarar av att gömma sin sorg hela livet. Det är verkligen inte hälsosamt. Du bör tillåta dig själv att få utlopp för din stress, och lugna dina nerver och känslor.

  • Gråt. Dina tårar är det första steget mot förändring. Du kommer på det sättet att kunna frigöra dina känslor.
  • Efter att du gråtit känner du dig lugnare och är mer förberedd på att konfrontera verkligheten och ta beslut.
Kvinna på stol

När livet begär för mycket av oss

Ingen annan än du vet hur mycket du har investerat för att komma dit du är nu. Allt du har offrat för de du älskar. Och allt var för att det verkligen var något som du ville göra – det är något du själv vet. Det händer dock ibland att det uppstår situationer där personer runt omkring oss inte uppskattar det vi har gjort för dem.

Du bör i dessa fall visa dig stark. Att visa styrka inför familjen är inte alltid lätt, oavsett om det är inför föräldrar, syskon, eller ens partner. Och det finns även dagar när vi blir trötta på att vara starka, trötta på att bära allt på våra axlar… Då behöver vi gråta.

Det är viktigt att sätta gränser

Ingen kan ge mer än de har. Det är omöjligt att erbjuda glädje åt andra om du inte får glädje tillbaka.

Lösningen ligger i att hitta en balans. För att kunna vara stark och klara av det dagliga livet är det viktigt att du omsätter följande punkter i praktiken:

  • Att vara stark innebär först och främst att du mår bra och är rättvis mot dig själv. Väx som person, njut av varje ögonblick, älska varje person du har runt dig, och älska framförallt dig själv.
  • De starkaste personerna är de som klarar av att älska sig själva. Och nej, det har inte att göra med egoism.
  • Att vara stark innebär även att du måste frigöra dig från de vikter som gör att du har svårt att gå vidare, och som skadar ditt välmående och gör att du lider. Vi vet att det ibland gör ont i livet, men det är viktigt att du gör dig av med det som håller dig tillbaka.
trött på att vara stark

Att vara stark innebär att du tillåter dig att “vara svag” ibland. Vad vill vi säga med det?

  • Du har rätt att säga ifrån om du redan har mycket att göra.
  • Du har rätt att säga att du inte kan mer, att du behöver vila.
  • Du har rätt att begära respekt, att begära att andra visar dig välvilja.

Och du har såklart rätt att ha tid för dig själv, att vara för dig själv, att kunna gråta och att lyssna på dina tankar och ta hand om dina känslor, att ta beslut och gå vidare.

För det är vad livet till sist handlar om. Att hitta vår väg, en balans och ett sätt att må bra. Om du är svag, hur kommer det då sig att du tagit dig igenom så mycket och ändå har styrkan att gå framåt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bernardo Stamateas. (2019). Emociones tóxicas: Cómo sanar el daño emocional y ser libres para tener paz interior. Ediciones B. Rústica.
  • Sara Laguna, Inés Magán Uceda. (2015). “Un estudio de la importancia de la regulación emocional y del afrontamiento en los episodios de dolor de cabeza”. EduPsykhé: Revista de psicología y psicopedagogía. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5629528

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.