Typer av kärlek för varje personlighetstyp

Trots att det kan finnas vissa karaktärsdrag som attraherar dig till någon inledningsvis bör du välja en person som matchar din personlighet för att få bäst balans i ditt kärleksliv.
Typer av kärlek för varje personlighetstyp

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

Väljer vi våra partners baserade på vår egen personlighetstyp ? Kanske har du aldrig tänkt på det förrän nu, eller kanske har du alltid vetat att det är sant. Oavsett bjuder vi idag in dig att lära dig mer om fyra personlighetstyper som experter säger är de huvudsakliga byggnadsstenarna för förhållanden som håller länge och är fulla av kärlek.

Kärlek beroende på personlighetstyp

Det lönar sig inte att förneka det – ibland faller man för den sista personen man väntade sig. Den som knappast matchar din personlighetstyp… men ibland ändå kompletterar den. Andra gånger hittar du någon som verkar matcha dig perfekt, men som resulterar i ett olyckligt förhållande.

Varför händer detta? Varför blir vi ibland fixerade på karaktärsdrag som åsamkar oss smärta i det långa loppet? Dessa två sidor av samma mynt (lycka och olycka) inträffar så ofta att de får folk att försöka hitta en teoretisk förklaring för dem.

En av de senaste böckerna om varför folk väljer vissa partners över andra heter, “Why him? Why her?”. Författaren, Helen Fisher, är en antropolog vid Rutgers University. I hennes intressanta bok definierar hon fyra personlighetstyper som förhållanden baseras på. Vi ska diskutera dem alla nedan:

1. Utforskaren

Fåglar kärlek

Dessa personer ser på kärlek som ett äventyr. De är impulsiva, självständiga, väldigt nyfikna och agerar ofta som att de “lever i ögonblicket”. Låt oss ta en titt på deras grundläggande karaktärsdrag:

 • Tenderar att leta efter nya saker och nya upplevelser
 • Villiga att ta risker, oavsett konsekvenserna
 • Väldigt spontana
 • Mycket energi
 • Väldigt nyfikna, kreativa och positiva
 • Väldigt flexibla och anpassningsbara

2. Regissören

Regissören är en personlighetstyp

Regissörspersonligheter är inte nödvändigtvis “dominanta”. Detta är den mest analytiska personlighetstypen, och lägger fokus vid logik och sunt förnuft över allt annat. Regissörer är ofta väldigt balanserade. De tenderar att vara:

 • Beslutsamma och självsäkra
 • Förmögna att kontrollera sina känslor
 • Villiga att enkelt uttrycka önskningar
 • Personer som föredrar väldesignade sysslor och vill att allt ska vara logiskt. Perfektionister.

3. Byggaren

Fjärilar

För denna personlighetstyp är det som utgör högst värde familjen, vänner och deras band med andra. De är lugna, sociala människor som är väldigt fredliga och undviker att ta risker. De är vanligtvis:

 • Lugna, självsäkra och icke-pretentiösa
 • Konsekventa
 • Lojala
 • Bekväma med traditionella värden och etablerade regler
 • Förmögna att utveckla och hantera sociala nätverk

4. Förhandlaren

Björn

Förhandlare är uttrycksfulla, empatiska och idealiska. Personer av denna typ är vanligtvis väldigt känsliga, med fantasirika och öppna sinnen. Deras känslor går djupt ner och de behöver få sina emotionella behov uppfyllda. Förhandlare är:

 • Förmögna att se under ytan – naturligt intuitiva
 • Fantasirika och känsliga
 • Medmänskliga och har stor mental flexibilitet och vänlighet mot andra
 • Idealistiska och altruistiska
 • Förmögna att uttrycka sina känslor snarare än att gömma dem
 • Bra i sociala situationer och att bygga förhållanden

Vilka personligheter är mest kompatibla?

Kompatibel personlighetstyp

Enligt Fischers forskning är de mest framgångsrika paren, baserat på personlighetstyper, följande:

1. Utforskare tenderar att komplettera andra Utforskare

Inte helt överraskande tenderar personer som söker förhållanden baserat på känslor och passion i ögonblicket att passa bra ihop. Om du är en Förhandlare eller Byggare, till exempel, kanske du inte håller med om spontaniteten och visionen av att leva i ögonblicket eftersom du föredrar att fokusera på stabilitet och att etablera en familj.

Enligt Fischer är kombinationen Utforskare-Utforskare den mest “explosiva”, med kontinuerliga upp- och nedgångar, konstanta omorganisationer och förflyttningar från plats till plats, plus intensiva mängder kärlek. Båda partnerna kan dock bli uttråkade när de har vad de vill ha.

2. Byggare är bra partners för Byggare

Detta par värderar familj, att träffa nya vänner, att spendera tid med sina familjer och att bygga en framtid tillsammans som är stabil och lugn – där de har kontroll över alla aspekter i livet. Här tas få risker eftersom båda vill ta det lugnt och säkert.

3. Regissörer passar bra ihop med Förhandlare

Många par tenderar att etablera stabila och långa förhållanden när de passar in i en av dessa två profiler. Personer som är naturligt analytiska, rättframma och perfektionister hittar lyckan med känsligare, empatiska och emotionella personligheter. På ett sätt kompletterar de varandra.

Den analytiska, objektiva sidan möter den intuitiva och känsliga. Båda verkar vara attraherade till den andras behov, eller kanske är det så enkelt att de dras till något de normalt sett inte upplever eller känner i sina dagliga liv.

Självklart är denna utvärdering inte huggen i sten. Författarens syfte var dock att ge oss ett exempel på de olika personlighetstyper som ofta resulterar i längre och bättre förhållanden. Detta är värt att ha i åtanke eftersom om du till exempel är en emotionell, känslig person som söker stabilitet och lugn i ditt dagliga liv med din partner inte borde dejta en Utforskare. Ni kanske upplever passion nu, men förr eller senare lär en av er bli besviken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fisher, H. E., Island, H. D., Rich, J., Marchalik, D., & Brown, L. L. (2015). Four broad temperament dimensions: description, convergent validation correlations, and comparison with the Big Five. Frontiers in psychology6, 1098. Available at: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01098. Accessed 09/03/2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.